Bayraktar’ın Akıncı ismini verdiği Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) kırdığı rekorların ardından Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ilk kez teslim edildi. Türkiye için savunma sanayinde yeni bir sayfa anlamına gelen bu teslimatın, TB-2 ve ANKA ile başlayan sürecin insansız savaş uçaklarına dönüşmesinde en önemli ara durak olması bekleniyor.
Geliştirme çalışmalarına 2017 yılında başlanan ve ilk uçuşunu 2019’da yapan Akıncı’nın faydalı yük taşıma kapasitesi 1,5 tona kadar ulaştırıldı. Yapılan geliştirmelerle Akıncı’nın kalkış ağırlığı da 6 ton olarak güncellendi.
Akıncı’nın teslimat töreninde 4 adet TİHA sergilendi ancak TSK’ya kaç adet teslimat yapıldığı açıklanmadı. Akıncı TİHA’yı kullanacak operatörlere ve teknisyenlere de eğitim verildi. Düzenlenen törende 125 kursiyerin mezuniyeti de kutlandı.
Akıncı TİHA, TSK envanterindeki diğer insansız hava araçlarından ayrılıyor. TB2’ye göre daha uzun ve daha geniş yapıya sahip olan Akıncı, boyutunun avantajıyla daha fazla mühimmat taşıyor ve daha yüksek irtifada uçabiliyor. Havada kalış süresi ise Bayraktar TB2’ye göre 3 saat daha kısa. Bayraktar TB2’de bulunan otonom uçuş, otonom taksi, otonom park, rota takibi gibi yazılım özelliklerinin tamamı Akıncı’da da bulunuyor.
20 metre kanat açıklığına sahip olan Akıncı, 24 saat havada kalabiliyor ve 40 bin feet irtifaya ulaşabiliyor. 2 adet 750 HP veya 2 adet 450 HP turboprop motor konfigürasyonuyla uçuyor. 750 HP motorlar ile seyir hızı 130 knot, maksimum hızı 195 knot. Akıncı’nın daha hafif ve daha uzun sürede havada kalacak versiyonu olan Akıncı-C’nin TEI tarafından üretilen yerli motorla uçması planlanıyor.
Burun kısmında bulunacak yerli üretim AESA radarı ile yüksek durumsal farkındalığa sahip olan AKINCI, kanat altında taşıyacağı stratejik hedefler için geliştirilen milli mühimmatlar ile harekât icra edebilecek olmasıyla büyük bir fark yaratacak. Uydu haberleşme ve elektronik destek sistemleri gibi kritik sistemlerle donatılan hava aracı gelişmiş yapay zekâ özelliklerine de sahip.
Bayraktar TB3 İHA’nın önümüzdeki yıl, Milli Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS) ise 2023 yılında ilk uçuşunu gerçekleştireceği duyuruldu.