Anadolu Jet Uçağında Airdrop Krizi

Havacılık dünyasında son dönemde yaşanan en ilginç olaylardan birine İsrail’de Anadolu Jet uçağı ev sahipliği yaptı. Ben Gurion Havalimanı’nda kalkışa hazırlanan uçaktaki yolculara aynı anda Airdrop ile gönderilen fotoğraflar, ortalığı karıştırdı. Pilotlar kalkıştan vazgeçti…

10 Mayıs’ta Türk Hava Yolları’nın düşük maliyetli iştiraki olan Anadolu Jet’in TK 7709 sefer sayılı Tel Aviv-İstanbul Sabiha Gökçen uçuşu için Boeing 737’nin 160 yolcusu uçağa alındı. Tüm hazırlıklar tamamlandı. Uçak kalkış için piste doğru taksi yaptığı esnada bir hareketlilik başladı. 

Uçaktaki çok sayıda yolcunun cep telefonuna aynı anda Airdrop üzerinden çeşitli görseller gönderilmeye başlandı. 2009’da Amsterdam’a inişte düşen Türk Hava Yolları’na ait uçağın enkaz fotoğrafları ve Temmuz 2013’te San Francisco’ya inişte düşen Asiana Havayolları uçağına ait görselleri telefonlarında gören yolcular bir anda ayaklandı. Bazı yolcuların panik atak ve sinir krizi geçirmeye başladığı da iddia ediliyor. Fotoğrafların yolcular arasında paniğe yol açması üzerine pilotlar kule ile irtibata geçerek uçuşu iptal etme kararı aldı. Uçak yeniden park pozisyonuna döndü. 

Havaalanı güvenlik personelleri, 160 yolcunun tamamını ve tüm bagajları detaylı bir güvenlik kontrolü için uçaktan indirdi. Uçak kazalarına ait fotoğrafların kaç yolcunun telefonuna gönderildiğine dair net bir bilgi yok.

9 Şüpheli Tutuklandı

Yapılan kontrollerin ardından yolculara İsrail’de kalabilecekleri veya uçağa binip seyahat edebilecekleri söylendi. Uçuş yaklaşık 5 saatlik rötarla sorunsuz şekilde gerçekleştirildi.

Polis, uçakta bulunan dokuz şüpheliyi göz altına aldı. Görüntülerin, birbirine yakın Apple cihazları arasında WiFi veya Bluetooth üzerinden görüntü ve dosya gönderimi sağlayan AirDrop özelliği kullanılarak diğer yolculara gönderildiğine inanılıyor. Görüntülerin paylaşılma nedeni ise henüz bilinmiyor.

Emniyette sorguları tamamlanan 9 şüpheli yanlış bilgi yaymak suçundan tutukladı. Uçakta paniğe yol açan ve uçuşun rötarlı gerçekleşmesine neden olan şüphelilerin, İsrail vatandaşı olduğu açıklandı. Bu suçun karşılığının İsrail yasalarında en fazla üç yıl hapis cezası olduğu söyleniyor.

Airdrop Yüzünden İptal Edilen Başka Uçuşlar da Var

Geçtiğimiz yaz benzer bir olay ABD’nin San Francisco Havalimanı’nda yaşandı. Orlando’ya gitmek üzere kalkışa hazırlanan United Havayolları’na ait bir uçaktaki birkaç yolcunun cep telefonuna AirDrop aracılığıyla bir silah fotoğrafı gönderildi. Pilotun durumu tehdit olarak kabul etmesi üzerine kalkıştan vazgeçildi ve uçak boşaltıldı. Airsoft isimli oyuncak silahın fotoğrafını gönderen kişinin uçaktaki genç bir yolcu olduğu anlaşıldı. Ancak silah o esnada yolcunun üzerinde değildi.

Mart ayında ise Alaska Havayolları’nın Seattle’dan Orlando’ya yapacağı uçuş, 10 yaşındaki şakacı bir çocuk yolcunun, AirDrop üzerinden, başka bir yolcuya uçağın kaçırılmasıyla ilgili attığı mesaj nedeniyle iptal edildi. Mesaj üzerine pilotun açık park pozisyonuna çektiği uçağın etrafını bir anda silahlı polisler sardı. Tüm yolcular teker teker uçaktan indirildi. ABD Federal yasalarına göre havacılık suçları için asgari yaş 11 olduğu için çocuğa herhangi bir suçlama yapılmadı. Çocuğun yanında seyahat eden annesi ise büyük bir mahcubiyetle tüm yolculardan özür diledi.

2011’de kullanıma sunulan Apple’ın AirDrop özelliği, bazı durumlarda kullanışlı olsa da çevredeki diğer kişilere istenmeyen görüntüler göndermek için siber saldırganların son yıllarda sıklıkla tercih ettiği bir yöntem.

AirDrop özelliği için kullanıcılara kimlerin kendilerine dosya gönderebileceğini ayarlamaları konusunda üç seçenek sunuluyor. Kullanıcılar bu özelliği tamamen kapalı, yalnızca listelerindeki kişiler veya herkes olarak ayarlayabiliyor. AirDrop özelliği “Herkes”e açıksa, 30 metreye kadar yakınımızdaki insanlar, bize dosya gönderebiliyor.

Ben Gurion Havalimanı’nda Bomba Paniği Yaşandı

Bu arada Anadolu Jet uçağının kriz yaşadığı Ben Gurion Havaalanı’nda 28 Nisan’da ilginç bir başka olay daha yaşanmıştı. İsrail’e tatile gelen Amerikalı bir ailenin valizinde, 1967’deki Altı Gün Savaşı’ndan kalan patlamamış bir top mermisi bulunmuştu. Paslanmış top mermisini, bavuluna koyup hatıra olarak eve götürmeye çalışan Amerikalı aile, havalimanında kısa süreli paniğe neden olmuş, terminaldeki insanların siper alarak her yöne koştukları görüntüler sosyal medyada paylaşılmıştı.

Panikle koşan bazı yolcuların çeşitli şekillerde yaralandığı duyurulmuştu. Amerikalı ailenin bir süre sorgulandıktan sonra planlandığı gibi uçağa binmesine izin verilmişti.

Türkiye ile İsrail Arasındaki Uçuş Trafiği Oldukça Yoğun

Anadolu Jet Tel Aviv ile İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı arasında günde iki uçuş gerçekleştiriyor. Pegasus Havayolları’nın aynı rotada yaptığı günlük dört uçuş da buna eklendiğinde, Tel Aviv-Sabiha Gökçen rotası, 2021’de Tel Aviv Havalimanı’ndan yapılan uçuşlar arasında en yoğun beşinci rota haline geliyor.

Öte yandan Türk Hava Yolları’nın Tel Aviv ile İstanbul Havalimanı arasında yaptığı günlük altı uçuş bulunuyor. İstanbul’un her iki yakasındaki havalimanlarına yapılan uçuşlar birlikte düşünüldüğünde, İstanbul, geçtiğimiz yıl Tel Aviv için New York’tan sonra en yoğun uçuş trafiğine sahip ikinci şehir oldu.

adbanner