Avrupa’nın En Yolcu Dostu Havalimanları

Ticari havacılık için zor bir yılı geride bıraktık. Yaşanan her türlü olumsuzluğa rağmen, bazı havalimanları, yine de müşterileri için uçmayı daha rahatlatıcı bir deneyim haline getirmeyi başardı. Rezervasyon platformu Omio tarafından açıklanan Avrupa başkentlerinin en yolcu dostu havalimanlarına yakından bakalım.

Geçtiğimiz yıl Covid-19 salgını nedeniyle, uçmak daha stresli hale gelse de, bazı hava limanları için seyahatler her zaman keyifli bir deneyim merkezi oldu. Forbes tarafından yayınlanan, 2019’da özel yolcu salonları uzmanı Priority Pass tarafından yapılan bir ankete göre, katılımcılarının neredeyse yarısı, bagaj beklemenin, havaalanındaki süreçlerin en stresli ve endişe verici kısmı olduğunu söylüyor. Ardından % 47 ile güvenlik kontrolleri ve % 35 ile iniş aşamaları geliyor.

Omio Ticari Direktörü Julian Persaud, “En uzak noktalara birkaç saat içinde ulaşılabilse de, hava yolculuğu her şeye rağmen son derece stresli olabiliyor. Şimdiye kadar uzun mesafeli seyahat etmiş olan herkes, yolcu dostu bir terminalin seyahat deneyiminde nasıl bir farklılık yaratabileceğini mutlaka bilecektir” görüşünde.

Rezervasyon platformu Omio, kısa süre önce 30 Avrupa başkentindeki ana havalimanlarını, konfor ve yolcu dostu olma durumuna göre sıralayan bir çalışma yayınladı.

Persaud, yaptıkları çalışmanın amacını “Avrupa’nın en yolcu dostu havalimanlarına ilişkin bulgularımızı paylaşarak, yolcuların rahat ve stressiz seyahat etmelerine yardımcı olmayı amaçladık” şeklinde özetliyor.

Çalışmada, havalimanı ile şehir merkezi arasındaki mesafenin yanı sıra, mevcut toplu taşıma seçeneklerinin sayısının ölçülmesiyle belirlenen bağlantılar da dahil olmak üzere 17 faktör üzerinden son derece detaylı bir inceleme yapıldı. Kriterler arasında, havalimanında mevcut eğlence seçenekleri ile uçuş gecikmeleri ve terminaldeki tıkanıklıklar gibi, yolcular üzerinde stres oluşturabilecek faktörler de yer aldı.

Zirvenin Adı: Madrid-Barajas Adolfo Suárez Havalimanı

Değerlendirme kriterleri sonucunda 100 tam puan alan Madrid Barajas, Avrupa’nın en yolcu dostu havalimanı olarak gösterildi. 133 mağaza ve 54 restorana ev sahipliği yapmasının yanı sıra, ortalamanın üzerinde uçuş dakikliği ve ortalamanın altında uçuş iptali rakamları nedeniyle İspanyol merkezinin zirvede yer aldığı vurgulandı.

Madrid’in 12 km kuzey doğusunda bulunan havalimanı, günlük 160.000 yolcusunu şehir merkezine yaklaşık 40 dakikada ulaştıran çok iyi şehri içi bağlantı alt yapısına da sahip.

Barajas Havalimanı da Avrupa’daki diğer rakipleri gibi, Covid-19 salgınından çok kötü etkilendi. 2020’nin ilk yarısında, Barajas Havalimanı’nı işleten Aena, havalimanının gelirlerinde 559 milyon Euro artış kaydedilen bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla, yaklaşık 171 milyon Euro zarar açıklamıştı.

İkinci Sırada Roma Fiumicino Havalimanı

93,4 puanla ikinci sırada yer alan Roma’nın ve İtalya’nın en büyük havalimanında 140 farklı mağaza bulunuyor. Fiumicino, çeşitli alışveriş seçenekleri nedeniyle ikinci sırayı aldı. Roma şehir merkezine 33 km uzaklıkta bulunan havalimanına, 30 dakikalık bir tren yolculuğu veya 55 dakikalık bir otobüs yolculuğu ile kolayca ulaşılabiliyor. Koronavirüsün neden olduğu olumsuz gerilemeye rağmen, Haziran 2020’de Fiumicino – Roma’nın ikinci havaalanı Ciampino ile birlikte – Biyogüvenlik Sertifikası alan dünyanın ilk havalimanı oldu.

RINA Services tarafından verilen Biyogüvenlik Sertifikası, havaalanlarında uygulanan protokollerin Covid-19’un yayılmasını kontrol altına alma prosedürlerinde ön planda olduğu anlamına geliyor. Fiumicino’nun işletmecisi Ciampino’nun CEO’su Marco Troncone, aldıkları bu sertifikayı: “kriz sırasında [İtalyan] Hükümeti’nin gerektirdiği protokollere ek olarak, virüsün yayılmasını önlemek için gerekli müdahalelerin en iyi şekilde uygulandığını garanti altına almak ve sermayenin korunmasını sağlamak için alınan önlemleri ve şirketin çabasını takdir eden bir sertifikadır. Havaalanlarımız en yüksek güvenlik koşullarında çalışmaya devam edecek” şeklinde özetliyor.

Üçüncülük Amsterdam Schiphol Havalimanı’na

Dakiklik konusundaki % 79’luk performansı ile Amsterdam Schiphol Havalimanı, 90,4 puanla listenin üçüncü sırasında yer aldı. Kasım ayında bir önceki yıla göre uçuş sayısında % 61’lik bir kayıp yaşayan Schiphol, tıpkı rakipleri gibi zor bir dönemden geçiyor. Belirtilen dönemde yolcu sayısını 5.3 milyondan, 900 bine düşüren ve % 83 gibi rekor bir düşüş kaydeden havalimanı, ilk tam karantina sürecini bir fırsata dönüştürmeyi bildi.

Çünkü havalimanının taksi sırasında motorları kapalı tutmak için yeni bir sürdürülebilir çekici araç olan taksibot projesinin pilot uygulaması bu süreçte başlatıldı. Seyahat kısıtlamalarının neden olduğu talep düşüşü ile havalimanında kalkış yapan uçakların azalması test için daha fazla zaman ve boşluk sağladı. Royal Schiphol Group İnovasyon Başkanı Hassan Charaf: “Hava tarafı sessiz, bu nedenle test için daha fazla boşluğumuz ve zamanımız var” ifadeleriyle, krizin bir nebze de olsa nasıl fırsata çevrilmek istendiğini açıkladı.

Listenin Devamı

Kopenhag Kastrup Havalimanı ve Moskova Sheremetyevo Havalimanı, sırasıyla listenin dördüncü ve beşinci sırasında yer aldı. Omio, havaalanı ile şehir merkezi arasındaki 8 km’lik mesafeyi birbirine bağlamak için üç farklı toplu taşıma seçeneği ile Danimarkalı havalimanını, bağlantı açısından en iyi havalimanı kabul etti. Öte yandan Sheremetyevo, gezginlere sunulan 79 gastronomik tesisle mutfak seçenekleri açısından en iyi havalimanı olarak gösterildi.

Kopenhag Kastrup Havalimanı (CPH)

84 puanla Helsinki Havaalanı altıncı olurken, özellikle tesisler kıyaslaması sayesinde üst sıralarda yer aldı. Son birkaç ayda, havalimanı mükemmel temizlik standartlarını korudu ve Uluslararası Havalimanları Konseyi ACI’nin Uluslararası Havalimanı Hizmet Kalitesi anketinde yolcular tarafından ciddi şekilde övüldü.

Avrupa’nın en iyi tesislere sahip havaalanı olarak kabul edilmesine rağmen, Londra Heathrow yedinci sırada kendine yer bulabildi. Havalimanını, Londra Victoria istasyonuna bağlayan yalnızca iki toplu taşıma seçeneği olması ve ortalamanın altındaki uçuş dakikliği performansı nedeniyle Heathrow, listede zirvenin uzağında kaldı. Bu gelişme, Heathrow’un aldığı ilk darbe değil. Heathrow, salgın nedeniyle kısa süre önce “Avrupa’nın en yoğun havaalanı” unvanını, İstanbul Havalimanı’na kaptırmıştı.

Esenboğa 24’üncü Sırada Kaldı!

Avrupa’nın 30 başkentindeki havalimanlarının sıralandığı çalışmada, ülkemizi temsil eden TAV’ın işlettiği Esenboğa Havalimanı ise 24’üncü sırada kendine yer bulabildi. Şehir merkezine bağlantı konusunda 23.4 puan; havalimanı tesisleri konusunda 43,6 puan; eğlenceli zaman geçirmek konusunda 41.8 puan ve yolcu stresi konusunda 79.4 puan alan Esenboğa, 40.9’luk genel ortalama puanı ile listenin 24’üncü sırasında kaldı.

Değerlendirme sonunda Esenboğa’nın listede üzerine çıkmayı başarabildiği havalimanları ise İzlanda’nın Keflavik, Belarus’un Minsk, Romanya’nın Bükreş, Ermenistan’ın Yerevan, Karadağ Podgorica ve Hırvatistan’ın Zagreb Havalimanları oldu.

adbanner