Casuslar İçin Drone Üretildi

Birçoğumuz casusluk filmlerini severek izliyoruz. O izlediğimiz filmlerde gördüğümüz kadarıyla, iyi bir casus olmanın yolu, güçlü ekipmanlara sahip olmaktan geçiyor. Filmlerde kullanılan ve eskiden üretilmesi veya kullanılması bize imkânsız gibi gözüken casusluk ekipmanların çoğu çoktan üretildi veya üretilmeye devam ediyor. Son zamanlarda ortaya çıkan ‘casusluk ekipmanı’ ise böcek benzeri drone’lar.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve diğer üniversitelerden oluşan bir araştırma grubu, tıpkı bir böcek uçabilen ve herhangi bir yüzeye çarpsa bile havada kalabilen drone üretmeyi başardı. Üretilen drone, çoğu ticari drone tarafından kullanılan bir motor yerine, kanatlarını çırpmak için küçük bir kauçuk aktüatör kullanıyor ve boyut olarak diğer drone’lara nazaran oldukça küçük. Üretilen bu drone projesine MIT’de Yardımcı Doçent olarak görev yapan Kevin Yufeng Chen başkanlık ediyor.

Projeyi tanımlayan en iyi açıklama MIT’nin kendisinden geliyor:

‘Bu güne kadar bir kere bile sivrisineği yüzünüzden uzaklaştırmak için herhangi bir çaba gösterdiyseniz, böceklerin uçarken dikkat çekici derecede akrobatik ve dirençli olabileceğini bilirsiniz.’’

MIT’nin açıklamasında da belirttiği gibi, böcek ve sivrisineklerin sahip olduğu bu esneklik, onlara yaralanmadan hatta ölmeden çevremizde gezinme fırsatı sağlıyor. İşte bu durum, Chen’i doğadan ilham alan yeni insansız hava aracını üretmeye sevk etti.

Chen açıklamasında günümüzdeki insansız hava araçlarının büyük bir çoğunluğunun oldukça büyük boyutlarda olduğunu ve uygulamalarının çoğunun açık havada uçmayı içerdiğini belirtiyor. Chen, bu projeye başlarken kafasında şu soruya yanıt aradığını söylüyor: ‘Çok karmaşık veya dağınık alanlarda hareket edebilen böcek ölçekli robotlar üretilebilir mi?’

Drone Nasıl Kanat Çırpabiliyor?

Drone, üzerine bir voltaj uygulandığında tepki veren, karbon nanotüp katmanıyla kaplanmış kauçuk bir aktüatör kullanıyor. Voltaja verilen bu tepki ile plastik aktüatör sıkışıyor ardından tekrar eski haline dönüyor. Bu olayın tekrarlanmasıyla birlikte, drone tıpkı bir böcek gibi kanat çırpmaya başlıyor. Yapılan ölçümlere göre Chen tarafından oluşturulan bu aktüatörler saniyede yaklaşık 500 kez kanat çırpmaya olanak sağlıyor.

Üretilen bu tip drone’ların hala geliştirme aşamasında olduğunu belirtmemiz gerek. Modeller uygulamalar ve testlerle kendini tanıtsa da Chen tarafından düzeltilmesi gereken birtakım ayarlamalar olduğu belirtiliyor. Chen’e göre bu modeller gelecekte büyüklüğü ve işlevi sayesinde çiçeklerin tozlaşmasında yardımcı olabilir. Hatta tıpkı casus filmlerinde gördüğümüz gibi son derece dar alanlarda iç mekân incelemeleri ve dinlemeleri de yapabilir.

Serdar Yavuz Küçükberber

adbanner