En Çok Gecikme ve İptal Yaşanan Havalimanları

Pandemi sonrası, dünyanın dört bir yanında hava yolu ile seyahat için güçlü bir talep oluştu. Ancak havayolları ve havalimanları, oluşan bu talebe, personel eksikliği başta olmak üzere çok çeşitli nedenlerle karşılık veremedikçe, seyahat severler uçmak istedikleri destinasyonlara, bagajlarını sorunsuz bir şekilde yanlarında götüremiyor. Gecikmeler ve bagaj kayıpları yaşanıyor.

Uzun süredir park pozisyonunda bekleyen uçaklar, pilot ve personel kıtlığı ile birleşen rötarlar, uçuş programlarını olumsuz etkiliyor. FlightAware rakamlarına göre, 2021 yılında ABD’deki havalimanlarında 122 bin uçuş iptal edilmişti. Oysa bu yılın ilk 7 aylık sürecinde iptal edilen uçuş sayısı 130 bini aştı.

Londra Heathrow gibi bazı havalimanları ise sahipsiz bagajların yığılması ve yolcuların saatlerce kuyruklarda beklemesi gibi haberler ile sık sık manşetlerde yer alıyor. Heathrow Havalimanı yönetimi, tartışmalı bir karara imza atarak, havalimanından günde en fazla 100 bin yolcunun uçuşuna izin verecek bir kısıtlamaya gitmişti. Bu kararın, Ekim ayının sonuna kadar uzatılmasına da karar verildi. Heathrow yönetimi, havayollarına da bundan böyle bilet satmamaları talebini iletti.

FlightAware verileri, Memorial Day Weekend’den bu yana Birleşik Krallık genelinde de tarifeli uçuşlarının büyük bir kısmının gecikmeli yapıldığını gösteriyor. Gatwick Havalimanı, tarifeli uçuşların %41’inden fazlasının rötarlı gerçekleştirilmesi ile bu kategoride beşinci sırada yer alırken, Heathrow da uçuşların %40 gecikmeli gerçekleşmesi ile altıncı sırada yer alıyor.

Avrupa kıtası, bu yaz uçuş gecikmeleri açısından, dünyanın en kötü yedi havalimanına ev sahipliği yapıyor.

Uçuşların gecikmeli gerçekleştirildiği havalimanları listesinin zirvesinde ise Kanada’nın Toronto Pearson Havalimanı yer alıyor. Toronto’dan uçan yolcuların yüzde 52,5’i gecikme yaşadı. Ülkenin ulusal havayolu Air Canada, “normalden daha uzun gecikmeler” nedeniyle, Toronto Pearson’dan bağlantılı uçuşu olan yolcuların uçuşlarını, müsaitlik durumuna bağlı olarak ücretsiz değiştirmelerine izin veren yeni uygulamaları hayata geçirdi.

Bu yaz uçuş iptalleri konusunda en çok mağduriyeti, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki havalimanlarından uçanlar yaşadı. Shenzhen Bao’an Havalimanı, tarifeli uçuşların yaklaşık %8’inin iptal edilmesiyle bu listenin lideri durumunda. Çin’in Guangzhou Baiyun Havalimanı ve Chongqing Jiangbei Uluslararası Havalimanı da iptaller konusunda dünyanın en kötü 10 havalimanı arasında yer alıyor.

FlightAware sözcüsü Kathleen Bangs, Fortune’a verdiği demeçte, “Salgın başladığından bu yana Çin’de oldukça tutarlı bir şekilde büyük iptaller gördük” dedi. Çin hükümeti iptaller için belirli bir neden belirtmemiş olsa da Bangs, ülkenin sıfır COVID stratejisinin ve seyahat kısıtlamalarının bu duruma büyük katkı sağladığı görüşünde.

Shenzhen Havalimanı’nın ardından listenin ilk üç sırasını oluşturan diğer iki havalimanı ise ABD’nin New York City bölgesinde yer alıyor. Newark Liberty ve LaGuardia Havalimanı, tarifeli uçuşlarının yaklaşık %7’sinin iptal edilmesiyle, ikinci ve üçüncü sırada. Bangs’e göre, bu iptallerin çoğu iç hat uçuşlarında yaşandı.

Bir Bakışta | En Çok Rötar Yaşanan Havalimanları

  1. Kanada: Toronto Pearson Havalimanı – %52.5 
  2. Almanya: Frankfurt Havalimanı – %45.4 
  3. Fransa: Paris Charles de Gaulle Havalimanı – %43.2 
  4. Hollanda: Amsterdam Schiphol Havalimanı – %41.5 
  5. İngiltere: Londra Gatwick Havalimanı – %41.1 
  6. İngiltere: Londra Heathrow Havalimanı – %40.5 
  7. Almanya: Münih Havalimanı – %40.4 
  8. Yunanistan: Atina Havalimanı – %37.9
  9. Avustralya: Sydney Havalimanı – %34.2 
  10. ABD: Orlando Havalimanı – %33.4 

Bir Bakışta | En Çok İptal Yaşanan Havalimanları

  1. Çin: Shenzhen Bao’an Havalimanı – %7.9 
  2. ABD: Newark Liberty Havalimanı – %7.4 
  3. ABD: LaGuardia Havalimanı – %7
  4. Kanada: Toronto Pearson Havalimanı – %6.5
  5. Endonezya: Soekarno-Hatta Havalimanı – %6.2
  6. Avustralya: Sydney Havalimanı – %5.9
  7. Çin: Guangzhou Baiyun Havalimanı – %5.2
  8. ABD: Ronald Reagan Washington Havalimanı – %5
  9. Çin: Chongqing Jiangbei Havalimanı – %4.6
  10. Hollanda: Amsterdam Schiphol Havalimanı – %3.9
adbanner