Bir ülkenin iyi yönetilip yönetilmediğini nasıl ölçersiniz❓
Devleti yönetenlere duyulan güven, ilerici sosyal politikalar ve eşitlikçi adalet sistemiyle.
Dünya Adalet Projesi’nin Hukukun Egemenliği Endeksi, Dünya Bankası’nın Yönetim Endeksi ile Sosyal Gelişim Endeksi, mevcut verileri kullanarak ülkeleri farklı kategorilerdeki performansına göre sıralıyor.
Tüm çalışmalar ışığında dünyanın en iyi yönetilen ülkeleri şu şekilde:
1- Danimarka
Vatandaşların beslenme ve sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasından, temel bilgi ve iletişim alanına kadar birçok konuda mükemmel bir noktada. Ülkede yaşayan herkes bu haklardan yararlanabiliyor. Yabancı öğrenciler parasal yardım ve bedava dil kursu alabiliyor. Sosyal sistem bürokrasiden ziyade güvene dayanıyor. İnsanların, hasta olduğunda işyerini arayıp işe gidemeyeceklerini söylemesi yetiyor.
2- Yeni Zelanda
Siyasi istikrar, temel hakların gelişmişliği, şiddet ve terör olaylarının azlığı bakımından öne çıkıyor.
3- Kanada
Siyasi istikrar ve şiddet-terör eylemlerinin azlığının yanında, beslenme ve sağlık sistemi, insan hakları gibi konularda, İskandinav ülkeleri kadar iyi durumda. Kanadalılar hakkaniyetli tavırlarıyla biliniyor.
4- Japonya
Hükümet etkinliği, hukukun egemenliği ve siyasi istikrar göstergeleri bakımından Asya’nın zirvesinde. Temel ihtiyaçlar, su, temizlik, beslenme, sağlık ve eğitim hizmetlerine erişim açısından da çok iyi durumda. Japonlar sosyal ve kamusal hizmetlere büyük değer veriyor. Herkesin sağlık sigortası var.
5- Botsvana
Afrika’da en güçlü hükümet sistemine sahip. Özellikle rüşvetle mücadele bakımından üst sıralarda. Elmas madeni işletmesinden sağlanan gelir ülkede hakkaniyetli bir şekilde dağıtılıyor. Bireysel özgürlüklere, basın özgürlüğü ve mülkiyet haklarına büyük önem veriliyor. Irk, dil, cinsiyet ayrımlarına gitmeyen, adaletsizliğe karşı mücadele eden bir toplum. Turizmden sağlanan gelirin çoğu milli parklara ve yaban hayatının korunmasına ayrılıyor.