En Küçük Çilek Ay’ı

İlkbaharın son dolunayına tanıklık etmek isteyen amatör gözlemcilerin beklediği gün geldi çattı. Bu geceden itibaren gökyüzü oldukça özel bir göksel etkinliğe ev sahipliği yapacak.

Amerika ve dünyanın pek çok bölgesinde “Strawberry Moon” şeklinde adlandırılan “Çilek Ay’ı” bu gece başlıyor.

Bu ismi, gökyüzündeki pek çok olayı, mevsimlerin başlangıcı veya sonu gibi çeşitli durumların göstergesi olarak kabul eden yerli Amerikan kabileleri vermiş. Çilek hasatı zamanına denk geldiği için bu dolunaya “Çilek Ay’ı” adı verilmiş.

Yaza girmeden önceki son dolunay, elbette kırmızı falan değil. Ancak bu yılki Çilek Ayı’nın bir özelliği var; o da Mini Ay’a denk gelmesi.?

Mini Ay (Apogee), Ay’ın yörüngesinin Dünya’dan en uzak olduğu zamanı ifade eder ve her yıl sadece bir kez oluşur. Bu süre zarfında, Ay, gökyüzünde Mega Ay (Perigee) durumuna göre yaklaşık % 14 daha küçük görünür. Yani yılın en uzak ve en küçük dolunayı, bu yıl Çilek Ay’ı ile bir araya gelerek bizi bekliyor.

Bu geceden itibaren, ayın yakınındaki parlak gök cismi gerçek bir yıldız değil; Satürn gezegeni olacak.

Ay ve dünyanın merkezleri arası uzaklık ise 384.403 kilometre. Bu gece Ay, dünyaya olan en yakın mesafesine göre yaklaşık 50 bin kilometre daha uzağa gitmiş olacak.

9 Haziran günü Evrensel saat (ETC) ile 13:10’da Çilek Ay’ı zirve durumunda olacak.

Mikro ay veya mini ay genellikle bir önceki yıla göre, bir ay 18 gün sonra geliyor. Yani 2018’de yılın en küçük dolunayı, 27 Temmuz’da gerçekleşecek. Bundan sonraki en büyük ve en yakın dolunay ise 2 Ocak 2018’de görülecek.

Avrupa’da Çilek Ay’ı için, Gül Ay’ı anlamına gelen “Rose Moon” tabiri de kullanılıyor.

adbanner