Havacılık Tarihinin En Eğlenceli Etkinliği İstanbul’da

Pilot olma hayali kurup uçmak mı istiyorsunuz? Ben o kadar yaratıcıyım ki özgün bir uçak tasarlayıp uçururum mu diyorsunuz? O zaman size harika bir haberim var! Havacılık tutkunu yüzbinlerce insanı bir araya getiren ve birbirinden eğlenceli şovlara sahne olan Red Bull Uçuş Günü, 6 yıl aradan sonra yeniden İstanbul’da!

Bugüne kadar Red Bull uçuş günlerinde kırılan rekorlar, öne çıkan tasarımlar, sizin uçağınızı tasarlarken dikkat etmeniz gerekenler, kazananları bekleyen ödüller ve çok daha fazlası.

İNSANOĞLUNUN UÇMA TUTKUSU!

Tarih öncesi dönemlerden bu yana, uçma tutkusunu hayata geçirmenin hayalini kuran insanoğlu, bu konuda haklı olarak kendine hep kuşları örnek aldı. Kuşları taklit ederek uçabileceğini zanneden insan, aslında donanım ve bilgi eksikliğini göz ardı ettikçe başarısız olmaya mahkumdu. Binlerce yıl boyunca sayısız insan, uçma hayalini gerçeğe dönüştürebilmek için kanatlandı. Kendilerini uçurumdan atan kuş adamların hatıraları tarihin tozlu sayfalarında yerini aldı.

Fakat her başarısız deneme pek çok soruya yanıt bulmamızı sağlarken; uçmayı hayal edenler için cevaplanmayı bekleyen yeni soruları da ortaya çıkardı.

1500lü yıllarda Leonardo da Vinci’nin not defterlerine çizdiği uçuş makinelerinin taslakları, günümüz modern uçaklarının öncülleri oldu.

İLK RED BULL UÇUŞ GÜNÜ!

İnsanoğlunun içinde barındırdığı karşı konulmaz uçma tutkusunu eğlenceli bir aktiviteye dönüştürmeyi amaçlayan Red Bull, 1992’de Viyana’da Flug Tag isimli bir organizasyona imza attı. Uçuş Günü anlamına gelen Flug Tag, öyle büyük bir ilgi gördü ki; ardından tüm dünyaya yayıldı.

2008 yılında Türkiye’de ilk kez düzenlenen Uçuş Günü, İstanbul’da son kez düzenlendiği 2013 yılında, Caddebostan sahilinde 140 binin üzerinde insanı bir araya getirmeyi başardı.

Havacılık tarihinin en eğlenceli etkinliklerinden biri olan Red Bull Uçuş Günü, 6 yıllık aranın ardından 30 Haziran’da yeniden İstanbul’da yapılacak. Etkinliğin jüri üyelerinden biri olarak ben de bu eşsiz heyecanı tüm İstanbullular ile birlikte yaşayacağım.

RED BULL UÇUŞ GÜNÜ NEDİR?

Size önce Uçuş Günü’nün ne olduğunu anlatayım. Dörder kişilik takımların kendi tasarladıkları el yapımı uçuş araçlarıyla 6 metrelik bir rampadan suya atladığı bir etkinlik. Yani yaratıcılığınızı kullanarak insan gücüyle çalışan uçuş aracınızı tasarlayacaksınız. Sonra gelip şovunuzu yapacaksınız. Biz jüridekiler de sizi sadece uçuş mesafenizle değil; aynı zamanda yaratıcılığınız ve uçuş öncesinde gerçekleştireceğiniz performanslarınıza göre puanlayacağız. Hep beraber eğleneceğiz. Hepsi bu.

RED BULL UÇUŞ GÜNÜ KATILIM SÜRECİ

Peki yarışmaya katılmak için ne yapmanız gerekiyor? Öncelikle size her konuda rehberlik edecek, her türlü bilgiyi bulabileceğiniz Red Bull uçuş günü adresini aşağıda açıklama kısmına bırakıyorum.

Başvuru sürecio adreste yer alan “başvur” sekmesine tıkladığınız an itibariyle başlıyor. Karşınıza çıkan sayfada yer alan “kitapçığı indir” talimatı üzerinden başvurunuzu yapabilirsiniz.

Bitmedi! 2. aşamada sistem, sizden uçuş aracı tasarımınızı yüklemenizi istiyor. Burası önemli. Aşırı profesyonel, teknik bir çizim beklemiyoruz ancak 30 Haziran’da sizi uçuracak aracınızı iyi düşünüp, tasarımına önem vermelisiniz. Evet yaratıcılıkta sınır tanımamalısınız, ama tasarımınızı en iyi şekilde ifade etmeniz gerektiğini de unutmayın.

Bir çoğunuz şu anda “Nasıl yükleyeceğim, biraz daha açar mısın?” diyorsunuz biliyorum. Çizimler siteye kolayca yüklenebiliyor. Çizimi iyi tarif eden bir görsel yüklemeniz yeterli.

Küçük bir hatırlatma: Takımların dörder kişiden oluşması gerekiyor. Uçuş araçları ise el emeği göz nuru olmak zorunda.

Yarışma için şu ana kadar Türkiye’nin dört bir yanından rekor sayıda başvuru yapıldı. Ama merak etmeyin geç kalmadınız! 10 Nisan’a kadar başvurular devam ediyor. Sadece azıcık acele edin.

RED BULL UÇUŞ GÜNÜ ÖDÜLLERİ

Bu özel etkinliğin kazananlarını bekleyen ödüller de birbirinden değerli: Şampiyon takımın pilotunu ‘Pilotluk Eğitimi’ ödülü bekliyor. İkinci olan takımın pilotu bir Red Bull Air Race yarışını yerinde izleme ve Red Bull Air Race uçağı ile uçuş deneyimi yaşama şansına sahip olacak. Üçüncülüğü elde edecek olan takımın pilotunu ise Avusturya, Salzburg Hangar-7’de Flying Bulls ile benzersiz bir uçuş deneyimi bekliyor.

Tasarladıkları uçuş aracı ile en uzağa uçmayı başaran takımın pilotu da dünya turu bileti özel ödülünü kazanacak.

RED BULL UÇUŞ GÜNÜ KURALLARI

Gelelim katılmayı düşünen arkadaşlar için genel kurallar ve püf noktalara:

Tasarlayacağınız araç en fazla 6 metre genişliğinde, 8 metre uzunluğunda ve pilot dahil maksimum ağırlık: 200 kg ağırlığında olmalı.

Oluşturacağınız takımlar 4 kişiden oluşmalı ve pilotlar en az 18 yaşında olmalı.

Her ne kadar Red Bull Uçuş Günü hem katılımcılar hem de seyirciler için eğlenceli bir gün geçirmek amacı taşıyor olsa da elbette güvenlik ilk sırada olacak.

Bütün katılımcılar KESİNLİKLE prodüksiyon ekibi tarafından verilen can yeleğini giymek zorunda.

Pilotlar, uçağa bağlı ya da çabucak kaçamayacağı bir kapsülün ya da kokpitin içinde OLMAMALI. Uçuş sırasında pilotlar aracın tepesinde çömelmiş pozisyonda olmak zorunda. Araç ve Pilotun yüksekliği 3 metreyi aşmamalı.

Giyeceğiniz herhangi bir kostüm, uçuş aracına takılı kalma ya da pilotun görmesini, nefes almasını ya da su üstünde kalmasını engelleme riski oluşturmamalı. Ayrıca pilotlar yüzlerini engelleyecek maske, gözlük gibi şeylerden uzak durmalı. Temel felsefe açık bir görüşe sahip olmaları.

Atlayan bütün pilotlar yardım almadan 100 metre yüzebilmeli. Kostümlerinizi tasarlarken, onlarla yüzmeniz gerekeceğini de unutmayın…

Her bir takım uçuş aracının güvenli tasarımından ve yapımından sorumlu elbette bizler de elimizden geldiğince yardım edeceğiz. Tasarımlarınız güvenlik ekibi tarafından incelenecek, Güvenlik Ekibi yüzde 100 tatmin olmazsa, birtakım ayarlamalar yapmanızı isteyebilir.

Tasarlayacağınız uçuş aracının konsepti tamamen eğlence odaklı olmalı. Planlarınızı buna göre yapın. Herhangi bir siyasi oluşumu temsil eden, riskli bulunan, çevreye zarar veren ve uçuş güvenlik ekibinden geçmeyen hiçbir tasarıma uçuş izni verilmeyecek unutmayın.

Etkinlik anında araca son halini verirken ve atlayışı yaparken, Pilot ve Yer Ekibi’nin bilinci açık olmalıdır. Etkinlik gününde ve bir gün öncesinde algınızı etkileyecek alkol ve uyuşturucu maddelerden uzak durun. Böylesi bir durumda yarışmadan diskalifiye edilirsiniz.

Bütün araçlar insan gücüyle çalışmak zorunda. Yani motor, petrol, pil, elektrik kablosu, mancınık ve benzeri şeylere izin yok.

Aracınızı sadece arkadan iterek uçurabilirsiniz. Herhangi bir şekilde fırlatmak ve paraşüt kullanımı da yasak!

RED BULL UÇUŞ GÜNÜ REKORLARI

Yarışmanın tarihinden bazı satır başlarına bakalım şimdi de: Bugüne kadar düzenlenen yarışmalarda En uzun uçuş mesafesi rekorunu 78,6 metre ile California’da “The Chicken Whisperers” takımı kırdı. Türkiye rekoru ise 30 metre ile “Angara Börds” takımına ait.

EN İYİ RED BULL UÇUŞ GÜNÜ ARACI NASIL TASARLANIR?

Yarışmaya katılmayı düşünenleriniz için bazı ipuçlarına gelelim o zaman.

Bu işin bir ekip işi ve performans sanatı olduğunu unutmayın. Yalnızca tasarımınız değil, uçuş öncesi sunacağınız gösteri, kostümleriniz, aracınızın dış görünüşü de oldukça önemli. Tasarımınızdan ne beklediğinize doğru karar verin. Puanları nereden toplamayı hedefliyorsanız buna odaklanın. En uzağa uçmak isteyen tasarım ile en güzel tasarım aynı anlama gelmiyor.

Ağırlık ve dayanıklılık dengesi çok önemli. Zaten tasarlayacağınız araç için bir ağırlık sınırı olduğundan ana kurallarda bahsetmiştik. Uçağınızı ittiğiniz anda parçalanmasını istemezsiniz ancak sağlam bir uçak da daha ağır malzemeler gerektirebilir. Bu da hem uçağın havada kalabilmesi için daha ciddi bir taşıma kuvveti oluşturma zorunluluğu hem de uçağı arkadan iten arkadaşlar için çok daha büyük bir efor anlamına gelebilir. Hafif ve kaliteli malzemeler de daha yüksek anlamına gelebilir. Bu yüzden maliyet, tutku ve cesaret dengesini iyi kurmanız gerek.

Çok iyi bir koşucu olsanız da platformdan atlamadan önce sizi daha uzağa uçurabilecek bir taşıma kuvveti yakalamanız için tasarımınızın aerodinamik yapısı çok önemli. Bu yüzden yarışmada başarılı olan takımlar, tıpkı modern uçakların kanatlarındaki uçuş kontrol yüzey elemanlarına benzer yapılar kullanıyor. Tasarımlarınızın kanat uçlarına wingletler, firar kenarlarına kanatçık ve flaplar, hatta işi daha ileri götürüp uçakların dikey kuyruğunda bulunan rudder benzeri hareketli parçalar eklemeniz daha yükseğe uçmanızı ve daha uzun süre hava kalmanızı sağlayacak.

Tasarımınızın tek bir parça yerine birbirinden ayrılabilen iki parçadan oluşmasını kesinlikle tavsiye ederim. Tekerleklere sahip ve üzerinde pilotun koşmasını sağlayacak bir platform düşünürseniz fırlatma rampası üzerinde ekip üyeleri tekerlekli platformu suya doğru iterken, üzerinde koşmaya başlayan pilot rampanın sonuna geldiğinde belirli bir hıza ulaşır, alt parçadan ayrılarak ağırlığını azaltmış olur çok daha yükseğe çıkabilir.

Bilim adamları, mühendisler, tasarımcılar ve cesaret dolu pilotlarla dolu bir ekibiniz varsa bile, deneyimlerin rolünü hiçbir zaman es geçmemek gerek. Bu yüzden yarışmada neyin işe yarayıp yaramadığını görmek için daha önce katılan ekiplerin tasarımlarını mutlaka YouTube üzerinden izleyin. Bunu yapmaktan zevk alacağınız bir ev ödevi gibi düşünebilirsiniz.

Uçma hayali kuran herkesin katılabileceği bu müthiş etkinlikte, yaratıcılığın zirvesindeki tasarımcılar ve yüz binlerin önünde şov yaparak tasarladıkları aracı uçurmaya çalışacak kadar cesur pilotlar sayesinde unutulmaz bir gün yaşayacağımız kesin! 30 Haziran’da Caddebostan’da buluşalım!

adbanner