iPhone 14 Pro Neden Seyahat Severler İçin Vazgeçilmez Olacak?

Yeni iPhone 14 ailesi, gezginler için belki de şimdiye kadarki en büyük değişikliği hayata geçiriyor.

Geliştirilmiş kameraları ve daha yüksek performansa sahip olmasının dışında, iPhone 14’te, sürekli seyahat halinde olanları ilgilendiren çok önemli bir değişiklik var: fiziksel SIM kart yuvasının kaldırılmış olması.

GSM hattının sahibi olan abone için, bir nevi kimlik anlamına gelen SIM kart, telefon numaranızı servis sağlayıcınızın şebekesiyle ilişkilendiren küçük bir çiptir.

iPhone 14’te SIM Kart yuvası ortadan kalktı…ZACH GRIFF/THE POINTS GUY

Son 15 yıldır Apple, SIM kart yuvası olan iPhone modellerini piyasaya sürdü. Bazı akıllı telefon kullanıcıları, ilk etkinleştirme işlemi sırasında SIM tepsisini bir kez açtıktan sonra bir daha hiç kullanmamış olsa da bu küçük yuva, sürekli uluslararası seyahatler yapan gezginler için inanılmaz derecede önemli olabilir.

Bunun nedeni, seyahat ettiğiniz ülkede, yerel bir SIM kart satın almanın, pahalı dolaşım ücretlerinden tasarruf etmenin popüler bir yolu haline gelmiş olması. Yani seyahat severlerin bir çoğu, gittikleri ülkede havalimanına iner inmez, o ülkedeki GSM operatörlerinden birine ait yeni bir hat satın alıp, SIM kartı telefonuna takıyor.

Ancak Apple, piyasaya sürdüğü en yeni telefon modeli olan iPhone 14 ailesinde, SIM kart yuvasını ortadan kaldırarak, bu konuda radikal bir değişime imza attı. 9 X 12 milimetre ölçülerindeki SIM kartların bozulması ve kaybolması, seyahat severlerin en sık karşılaştığı sorunların başında geliyordu.

iPhone için eSIM Kart Dönemi

Teknoloji devi Apple, fiziksel SIM kart yuvası yerine, eSIM adı verilen, yeni bir dijital SIM kart standardı ile mevcut SIM kartlar üzerinden verilen hizmetleri sunmaya devam ediyor.

iPhone 14’ü SIM Kart ile kullanmak gerekmeyecek…ZACH GRIFF/THE POINTS GUY

Yerleşik SIM kartlar, ilk olarak iPhone XS ailesinde piyasaya sürülmüş olsa da Apple çipli SIM kart kullanmayı tercih edenler için fiziksel SIM kart yuvasını, sonraki telefon modellerinde de sunmaya devam etti.

Bu yıl ABD’de satılan iPhone 14 modellerinde fiziksel SIM kart yuvaları artık yok. eSIM standardına yönelik destek, küresel olarak genişledikçe, teknoloji devinin bu değişikliği diğer bölgelerde satılan telefonlar için de getireceğine kesin gözüyle bakılıyor.

eSIM uygulaması ile farklı operatörlere ait birden fazla çip taşıyarak dünyayı dolaşan gezginlerin, özellikle SIM kartın kaybolması veya bozulması sorunlarının da ortadan kalkması sağlanacak.

Dijital SIM kart teknolojisiyle, yeni iPhone 14 modelleri, tek bir cihazda en az sekiz eSIM depolayabilecek. Bu da çoğu seyahat sever için yeterli görünüyor. (SIM kart profilinin boyutuna bağlı olarak, telefonunuzda daha fazla eSIM depolamak için yeriniz olabilir.)

İlk kez 2018’de piyasaya sürülen çift SIM özelliğinin parçası olarak, aynı anda iki eSIM kullanmak bile mümkün olabilecek.

eSIM Teknolojisi Büyüyor

Apple, eSIM’leri akıllı telefon ailesine ilk getirdiğinde, teknoloji henüz emekleme aşamasındaydı. Kullanıcılar bu konuda bir çok farklı sorun yaşadı.

Ancak Apple, yakın zamanda piyasaya sürülen iOS 16 yazılımıyla, piyasaya sürülen yeni bir dijital SIM kart aktarım sürecini desteklemek için, dünyanın en büyük kablosuz operatörlerinden bazılarıyla çalıştı.

iPhone 14 eSIM Aktifleştirme İşlemi Nasıl Yapılır?

iPhone 14 cihazınızı etkinleştirdiğinizde, telefon numaranızı, mevcut iPhone’unuzdan aktarmak isteyip istemediğiniz soruluyor.

Birkaç dokunuş ve eski telefonunuzdaki güç düğmesine bir kez bastıktan sonra, telefon numaranız dijital olarak yeni iPhone’a taşınıyor. Bu süreçte fiziksel SIM kart, toplu iğne veya mikroskop kullanmanız gerekmiyor.

iPhone 14’ün klasik SIM kart yuvası yok…ZACH GRIFF/THE POINTS GUY

ABD’de, üç büyük kablosuz taşıyıcının tümü (AT&T, T-Mobile ve Verizon) bu özelliği destekliyor. Bu teknolojiyi benimseyen birçok uluslararası taşıyıcı da bulunuyor. Tam listeyi, Apple’ın özel destek makalesinde bulmak mümkün.

ABD’de eSIM hizmetini etkinleştirmek kolay olsa da, başka bir yere seyahat ederken hikaye biraz daha karmaşıklaşıyor.

Uluslararası mobil ağlara bağlanmanın üç yolu var: Ana operatörünüzle dolaşabilir, yerel bir SIM kart satın alabilir veya dünya çapındaki bir servis sağlayıcının, herhangi bir paketine abone olabilirsiniz.

İlk seçenek, hiç bir ekstra kurulum gerektirmeyen en sorunsuz seçenek olsa da, seyahatinizin uzunluğuna ve planınızın ayrıntılarına bağlı olarak faturanız hızla kabarabilir.

Diğer seçenek ise çoğu GSM operatöründen çok daha ucuz uluslararası hizmet sunan Google Fi‘yi kullanmak. Ayrıca, seyahat programınıza bağlı olarak Fi hizmetinizi istediğiniz gibi duraklatabilir ve devam ettirebilirsiniz.

Hem T-Mobile hem de Google Fi, kolay eSIM aktivasyonlarını destekliyor.

Sonuç olarak, eSIM etkinleştirme süreci, ilk kez fiziksel bir SIM kartı etkinleştirmekten daha zor değildir.

Seyahat ederken yerel bir SIM kart kullanmayı tercih ediyorsanız, Apple’ın eSIM’i destekleyen 400’den fazla kablosuz operatör listesine bakmak isteyeceksiniz.

Bu şirketlerin birçoğunun büyük havalimanlarındaki gelen yolcu terminallerinde standları bulunuyor. Uluslararası operatörlerin eSIM desteğinin, önümüzdeki günlerde hızlı bir şekilde artması bekleniyor.

iPhone 14’ü seyahat severler çok sevecek…ZACH GRIFF/THE POINTS GUY

Apple’ın yalnızca eSIM özellikli iPhone’lara geçişinin, bu teknolojinin bulunmadığı dünyanın bazı bölgelerinde, insanlar için zorlayıcı olacağına dair şüphe yok. Bu gibi durumlarda, eSIM hizmeti sunan ve gideceğiniz bölgede de çalışan hizmet sağlayıcılara göz atmanız tavsiye ediliyor.

Dünya çapında 190’dan fazla ülkeye dijital, yalnızca veri içeren eSIM’ler satan Airalo, bu konuda öne çıkıyor.

Çoğu durumda, bu çevrimiçi operatörlerin, yalnızca uluslararası veri paketleri sunduğunu, bu nedenle telefon görüşmesi yapmanız gerekiyorsa, FaceTime ve WhatsApp gibi, internet tabanlı uygulamaları tercih ederek ödeyeceğiniz ücreti azaltabileceğinizi unutmayın.

Kaynak: The Points Guy UK

adbanner