İsrail Uçağına Antalya’da Yakıt Verilmedi

İsrail’in ulusal havayolu EL AL’e ait 4X-EKA tescilli Boeing 737-800, Polonya’nın başkenti Varşova’da bulunan Chopin Havalimanı’ndan (WAW) Tel Aviv Ben Gurion Havalimanı’na (TLV) gerçekleştireceği LY5102 sefer sayılı uçuş için havalandı.

Uçak, Türk hava sahasında seyrini sürdürürken, yolculardan biri rahatsızlandı. Kokpit ekibi, tıbbi acil durum ihtiyacı nedeniyle, uçağı Antalya Havalimanı’na (AYT) indirdi. Rahatsızlanan yolcu tedavi edilmek için, sağlık görevlileri tarafından uçaktan alındı.

Kokpit ekibi, Tel Aviv’e devam etmek üzere kalkış için hazırlanırken, Antalya Havalimanı’ndaki yer hizmetleri çalışanları, uçağa yakıt ikmali yapmayı reddetti. İsrailli yetkililer, acil iniş yapılmadan önce, kendilerine yakıt ikmali konusunda güvence verildiğini iddia etti. Türkiye’nin diplomatik kaynakları ise “İnsani nedenlerden dolayı acil iniş yapıldığı için uçağa yakıt verileceğini, ancak prosedür tamamlanmak üzereyken kaptan pilotun kendi isteğiyle ayrılmaya karar verdiğini söyledi. Kokpit ekibi, Tel Aviv’e ulaşabilmeleri için ihtiyaç duydukları yakıtı temin etmek üzere, yaklaşık 40 dakikalık uçuş mesafesinde bulunan Yunanistan’ın Rodos Havalimanı’na (RHO) uçma kararı aldı. Uçak, planlanan takvimden bir gün sonra Tel Aviv’e ulaşabildi.

İsrail ile Hamas arasında 7 Ekim 2023’te patlak veren ve on binlerce sivilin hayatını kaybettiği savaş nedeniyle, İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkiler oldukça gergin.

Türkiye Ticaret Bakanlığı’ndan, 9 Nisan’da yapılan açıklama ile 54 farklı ürün grubunun İsrail’e ihracatı için kısıtlama getirildi. Ayrıca uçak yakıtının da içinde yer aldığı stratejik ürünlerin satışı da tamamen yasaklandı. Bu kararın, İsrail’in uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülükleri çerçevesinde, Gazze’de derhal ateşkes ilan ettiğini, Gazze Şeridi’ne yeterli ve kesintisiz insani yardım akışına izin verme kararı aldığını açıklayana kadar yürürlükte kalacağı bilgisi paylaşıldı.

Öte yandan Türkiye ve İsrail arasında gerçekleştirilen uçuşlar, Ekim 2023’ten bu yana büyük ölçüde durduruldu. Bazı havayolları, İsrail’den Türkiye’ye Kasım ve Aralık 2023’ün yanı sıra Ocak ve Mart 2024 döneminde da uçuş planladı. Çok uzun süre sonra İsrailli havayolları Şubat 2023’te Türkiye’ye doğrudan uçuşlara yeniden başlamıştı.

Ekim 2023’te Türk Hava Yolları, Pegasus Havayolları, EL AL, Arkia ve İsrair iki ülke arasında tarifeli seferler yaparken, takip eden iki ayda İsrail’den Türkiye’ye yalnızca EL AL ve İsrair uçuş gerçekleştirdi. Ocak ayına gelindiğinde yalnızca İsrair haftalık iki uçuş yapıyordu. Ancak bu uçuşlar da Nisan ayında tamamen sona erdi.

Tüm bu negatif ortama rağmen EL AL Havayolları, 2024 yılının ilk çeyreğinde arz edilen koltuk kilometre miktarını, uçuşlarındaki doluluk oranlarını ve toplam gelirlerini önemli ölçüde artırdı. 2023’ün ilk çeyreğini 26 milyon Dolar zararla kapatan şirket, 2024’ün ilk çeyreğinde 100 milyon Dolar kar açıkladı. Havayolu, geçtiğimiz haftalarda Boeing’e liste fiyatı 2.5 milyar Dolar’ı bulan 30 adet 737 MAX siparişi verdi.

adbanner