İstanbul’da Üçüncü Havalimanının Adı Ne Olacak?

İstanbul’da yapımı devam eden 3. havalimanı bir aksilik olmazsa 29 Ekim 2018’de devreye girecek.

Havalimanının adı ile ilgili de söylentiler ve tahminler sürüyor. Bu konuda henüz net bir şey yok. Şuan İstanbul Yeni Havalimanı ismi kullanılıyor.

Havalimanı için henüz isim belirlenmemiş olsa da havalimanının hem IATA hem de ICAO kodları resmi olarak alındı.

Yeni havalimanı, IATA kodu olarak IST, ICAO kodu olarak da LTFM’yi kullanacak.

HAVALİMANI KODU NEDİR?

Wright kardeşler 1903’te gökyüzü ile buluştuğunda havaalanlarını kodlamaya hiç gerek yoktu. Zamanla havacılığın gelişimi, bir sistem geliştirilmesini zorunlu kıldı.

Havalimanına iki ayrı resmi kuruluş kod tayin ediyor.

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) havacılık standardizasyonu sağlamak için; 4 harften oluşan kodlar belirliyor.

Bu sistemde ilk harf havalimanının bulunduğu kıtayı; ikinci harf ülkeyi; kalan 2 harf ise havalimanının kendisini ifade ediyor. Örneğin İstanbul Atatürk LTBA; Sabiha Gökçen ise LTFJ.

Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği (IATA) ise bize çok daha tanıdık olan, 3 harfli kodları tayin ediyor.
Örneğin İstanbul Atatürk IST; Sabiha Gökçen ise SAW.

Şuan İstanbul Atatürk Havalimanı tarafından kullanılan IST kodu, devreye girdiğinde yeni havalimanına geçecek. Yani bu kod ile bilet satılacak, bavullar, kargolar bu kodla yönlendirilecek.

Atatürk Havalimanı, eski adı Yeşilköy Havalimanı’ndan kaynaklı YSL’ye mi dönüş yapacak diye düşünenler için YSL kodu, Kanada’da Saint-Leonard Havaalanı tarafından kullanılıyor.

1940’ların sonunda havaalanı sayısının çok artması neticesinde 3 harfli kod sistemine geçildi. 17.576 farklı kombinasyonu olan sisteme geçişi kolaylaştırmak için, mevcut şehir kodlarının sonuna X eklendi. Los Angeles LAX, Portland PDX, Phoenix de PHX gibi.

IATA, karışıklığı önlemek için standartlaştırılmış bir sisteme ihtiyaç duyulduğunu açıklayarak 1960’lı yıllarda 4 harfli kod sistemini devreye soktu.

adbanner