Japon Havayolu ANA’dan 3 Farklı Üreticiye 77 Uçak Siparişi

Japon havayolu All Nippon Airways (ANA), dünyanın en büyük üç uçak imalatçısına toplam 77 adet yeni uçak siparişi verdi. Bu siparişlerin 68’i kesin sipariş olarak kayıtlara geçerken, 9 sipariş ise opsiyonlu olarak belirlendi. Japon havayolu grubunun bu siparişlerinin arkasında, özellikle Japonya’ya giden rotalarda yolcu sayısında yaşanması beklenen artış yer alıyor.

ANA, uzun mesafeli uçuş operasyonlarını geliştirmek için, GE Aerospace tarafından üretilen GEnx motorlarından güç alan 18 adet Boeing 787-9 sipariş etti. Havayolu grubu, özellikle Asya ve Kuzey Amerika arasındaki rotalarda, gelecekteki potansiyel büyümenin temel itici gücü olarak Dreamliner uçaklarını belirledi. Bu hamle, Tokyo-Narita Uluslararası Havalimanı’nın (NRT) devam eden gelişimiyle daha da destekleniyor. ANA, 2030 yılına kadar, bu rotalardaki kapasitesinde %50 artış öngörüyor ve mevcut koltuk kilometre (ASK) arzının, 2023 yılına kıyasla yaklaşık 1,5 kat artması bekleniyor.

İç Hatlarda Esneklik Artıyor!

İç hat pazarında ise ANA, 20 adet E190-E2 uçağı siparişi vererek, tarihinde ilk kez filosuna Embraer E-Jet uçaklarını entegre edecek. Brezilyalı üreticiye verilen siparişlerin 15’i kesin ve 5’i opsiyonlu olarak belirlendi. Japon taşıyıcının “teknolojik olarak gelişmiş bölgesel jetler” olarak tanımladığı bu uçaklar, ANA’nın talepteki dalgalanmalara daha iyi yanıt vermesini sağlarken; maliyetleri optimize edecek ve genel karlılığı artıracak. Embraer teslimatlarının, 2028 yılında başlaması bekleniyor.

Tek Koridorlu Uçak Filosu da Genişleyecek. Düşük Maliyetli Taşıyıcı Peach Büyüyecek

ANA, Avrupalı imalatçı Airbus’a da 14 adet A321neo siparişi verdi. Öte yandan 8’i kesin ve 4’ü opsiyonlu olmak üzere 12 adet Boeing 737 MAX-8 de sipariş paketine eklendi. Bu uçaklar, ANA’nın mevcut filosunu modernize etmeye ve operasyonel verimliliği artırmaya yardımcı olacak.

ANA ayrıca düşük maliyetli yan kuruluşu Peach Aviation’a da yatırım yapıyor. Peach filosunu canlandırmak için 10 adet Airbus A321neo ve havayolunun daha uzun mesafeli varış noktalarına hizmet verebilmesini sağlamak için 3 adet A321XLR uçağı da alınacak. Peach’in tüm yeni A321 uçakları, ANA Grubu içinde daha fazla büyümeyi desteklemek için gelişmiş yakıt verimliliği ve operasyonel menzil sunan CFM International’ın LEAP-1A motorlarından güç alacak.

Filo modernizasyon stratejisi

Japon havayolu grubu ANA, 2020’de 5 adet Boeing 787-9 ve 2019’da 10 adet Boeing 737 MAX-8 için güvence altına aldığı satın alma opsiyonlarını da kullanma kararı aldı. Havayolu grubu, bu satın almaların yalnızca piyasa talebine etkili bir şekilde yanıt vermesini sağlamakla kalmayacağını, aynı zamanda COVID-19 salgını sırasında askıya alınan filo yenileme çabalarının yeniden başlatılmasını da kolaylaştıracağını vurguluyor.

ANA Holdings CEO’su Koji Shibata, “Bu sipariş, iç hat uçuşlarının karlılığını iyileştirmek ve havayolumuzun gelecekteki büyüme alanı olan uluslararası uçuşlarının genişlemesi için katalizör olacak” yorumunu yaptı. “Sürdürülebilir büyümeye sahip sektör lideri bir havayolu olmak için bu fırsatı kullanacağız.” şeklinde konuştu.

ANA, 2030 yılına kadar 120 adet Boeing 787 Dreamliner dahil olmak üzere yaklaşık 320 uçaklık bir filo işletmeyi hedefliyor. Havayolu ayrıca filosunun %91’inin yeni nesil uçaklardan oluşacağını öngörüyor. Bu da modernizasyon ve sürdürülebilirliğe olan bağlılığını güçlendiriyor.

adbanner