Türkiye’nin savunma sanayiinde dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla kurulan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), projelerine hız kesmeden devam ediyor. Şirketin Genel Müdürü Temel Kotil, 15’inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF 2021) kapsamında, düzenlediği basın toplantısında, üzerinde çalışılan projeler hakkında çok önemli bilgiler paylaştı. Kotil’in mesajlarından bazı satırbaşları şu şekilde:
18 Mart 2023’te HÜRJET ve ATAK-2 ilk kez uçacak; Milli Muharip Uçak (MMU) ise aynı gün hangardan çıkacak.
Göksungur gibi diğer projeler için de çalışmaların kararlılıkla sürse de şu an HÜRJET, Milli Muharip Uçak ve ATAK-2 üzerinde yoğunlaşılmış duruma.
Tamamlanan projeler kapsamında ANKA, AKSUNGUR, ATAK, GÖKBEY, HÜRKUŞ gibi projeleri, alt yüklenici firmaların da desteğiyle, Türk Hava Kuvvetleri’ne kazandıran TUSAŞ, 5’inci nesil Milli Muharip Uçak’ın da üretimini tamamlamak için tüm hızıyla çalışıyor.
HÜRJET’in tamamen sıfırdan Türk mühendisleri tarafından tasarlanıp geliştirilmesi nedeniyle Türkiye için çok özel ve önemli. Hürjet’in uçak gemisinden kalkıp inebilmesi için bazı testler ve modifikasyonlar üzerinde çalışılıyor.
TUSAŞ, Türkiye’nin teknoloji ve mühendislik merkezlerinden biri. Türkiye’nin çok fazla mühendise ihtiyacı var. TUSAŞ bünyesinde 10 bin mühendis çalıştırılması hedefleniyor. Şirkette şuan yaklaşık 5 bin mühendis görev yapıyor.
Kotil: ”Gençleri teknolojiye yönlendirin, onları yüreklendirin, mühendis olmalarını sağlayın; biz de onları işe alalım; uçak ve helikopter yapalım” şeklinde çok önemli mesaj paylaştı.
TUSAŞ’ın Ankara’daki tesislerinin girişine bir hangar yapılacak. İçine her türlü alt yapıyı sağlanacak ve isteyen herkes gelip burada, aklındaki projesini geliştirebilecek.
Orman yangınlarında İHA’ların önemi bir kez daha otyaya çıktı. Gece görüş kameraları sayesinde yangında erken tespit için İHA’lar çok kritik. TUSAŞ’ın sıfırdan yangın söndürme uçağı yapmak gibi bir gündemi yok. En iyi yangın söndürme uçaklarının temin edilmesi konusunda destek verebilir.
TUSAŞ yerleşkesinde yeni kurulan kompozit tesisi ile dünya markası olmak hedefleniyor.
TUSAŞ, uzun dönemde yıllık 2 milyar Dolar ihracat hedefliyor.