Suudi Arabistan’da GSYİH’nin yüzde 3’ünü turizm gelirleri oluşturuyor. 2030’a kadar bu oranı yüzde 10’a yükseltmeyi hedefleyen Suudiler; yıllık 41 milyon olan yerli ve yabancı turist sayısını 100 milyona yükseltilmenin planlarını yapıyor.
Ülkeyi turizme açma planlarının parçası olarak, inşa edilecek tesislere, yaklaşık 61 milyar Euro yatırım yapılacak. Kızıldeniz kıyısında ve adalarda lüks projeler hayata geçirilecek.
Suudi Arabistan, elektronik vize sistemini son bir yıl içinde hayata geçirdikten sonra, yeni bir vize uygulaması daha başlatarak, 49 ülkenin vatandaşlarına vize uygulamasını hayata geçirdi. Kadın turistlere yönelik kıyafet zorunluluğunu da esnetme kararı aldı.
Turizm Bakanı Ahmed el Hatib’in ülke için “tarihi bir an” olarak nitelendirdiği adımlar ile ülkenin kapısı dünyaya açılmış oldu.Suudi Arabistan Krallığı, şimdiye kadar çoğunlukla iş insanları ve yurt dışından gelen işçilerin yanı sıra hac için ülkeyi ziyaret edenlere vize veriyordu.
Ülkenin önemli kültürel ve doğal hazinelere sahip olduğunu keşfeden Suudiler, dünyanın her yerinden turist çekebilmek için kapıları sonuna kadar açmanın planlarını yapıyor.
Suudi Arabistan’ın yeni vize uygulamasını kapsayan 49 ülke:
ABD, Kanada, İsviçre, İrlanda, Lihtenştayn, Litvanya, Monaco, Andorra, Rusya, Malta, Karadağ, San Marino, Ukrayna, İngiltere, Portekiz, Polonya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Romanya, Slovakya, Hırvatistan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, İspanya, İsveç, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Norveç, Lüksemburg, Fransa, Almanya, Yunanistan, Slovenya, Hollanda, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Brunei, Japonya, Singapur, Malezya, Güney Kore, Kazakistan, Çin (Hong Kong, Macao, Tayvan) ve Avustralya ve Yeni Zelanda.
Suudiler, ülke kapılarını yalnızca turistlere değil yatırımcılara da açtı. Ülkelerinde, 2030 Vizyonu kapsamında turizm alanlarında yatırım yapmak için mükemmel fırsatların olduğuna dikkati çekerek, uluslararası yatırımcılar için önemli potansiyele sahip olduklarını iddia ediyorlar. Yatırımcı çekmek için harekete geçen Suudiler, turizm sektörüne 115 Milyar Riyal yatırım sağladı.
KIZILDENİZ HAVALİMANI PROJESİ AÇIKLANDI!
Ülkedeki büyük turizm hamleleri kapsamında atılan en özel adımlardan biri de Kızıldeniz Kalkınma Projesi.
Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu’nun bir parçası olan proje, krallığın batı sahilindeki 28.000 kilometrekare bozulmamış araziyi kapsıyor. 90 tane keşfedilmemiş doğal ada ve lagünlerin yanı sıra, ziyaretçiler bu bölgede dağları, sönmüş yanardağları ve geniş çöl manzaralarını da keşfedebilecek. Bölge, kültürel ve doğal turizmi destekleyen çok sayıda detaya sahip.
Kızıldeniz Kalkınma Projesi’nin belki de en önemli adımı olan Kızıldeniz Havalimanı da İngiliz merkezli Foster + Partners şirketi tarafından tasarlanacak ve 2030 yılına kadar hizmete başlayacak.
Kızıl Deniz Kalkınma Şirketi tarafından yönetilen proje kapsamında inşa edilecek havalimanında İngiliz mimarlar, sürdürülebilirlik ve akıllı tasarım kavramlarını merkeze alarak tasarım yapacak.
Suudi Arabistan’ın heyecan verici turizm hamleleri “giga-projeler” olarak adlandırılıyor ve bu projelerin en özellerinden biri de Kızıldeniz Havalimanı tasarım sözleşmesinin imzalanmasıyla somut hale getirildi.
Oldukça iddialı bir rekabete sahne olan ihale sürecinden sonra proje, Hong Kong’daki Chek Lap Kok Havaalanı, Philadelphia’daki Comcast Teknoloji Merkezi, Dubai’deki Index Kulesi ve Şangay’ın The Bund Finance Merkezi gibi, özel tasarımları hayata geçiren Foster + Partners’a verildi. Sharjah’taki House of Wisdom binasını da aynı şirket tasarladı.
Kızıldeniz Uluslararası Havalimanı’nın 2030’da ziyaretçi almaya başlaması ve yılda bir milyon turiste hizmet vermesi bekleniyor. Havaalanı ilk misafirlerini 2022’nin sonuna kadar ağırlaması bekleniyor. Ancak bu süreçte sadece bölgedeki turizm altyapısını inşa eden insanlara hizmet verilecek. Ardından hem iç hem de dış hat uçuşlarının başlayacağı havalimanında saatte 900 yolcuya ulaşılması hedefleniyor.
Kızıldeniz Havaalanı projesinin de ait olduğu geniş projede ilk aşaması, beş adada ve iki iç bölgede toplam 3.000 otel odası ve on dört otel inşa edilecek. Ticari merkezler, eğlence tesisleri ve diğer altyapı projeleri de bir yandan hayata geçirilecek.
2030 yılında ise hedef, 22 ada ve altı iç bölgeye inşa edilen tesislerde 8000’e varan otel odası.
Kızıldeniz Kalkınma Şirketi’nin güçlü sürdürülebilirlik hedefleri var ve yeni havaalanı, çevre dostu tasarım ilkelerini akıllı teknolojiyle birleştirerek hayata geçirilecek. Kızıl Deniz Havalimanı, dünyanın en eşsiz tatil bölgelerinden birine açılan bir kapı olma misyonunu, ziyaretçi deneyiminin en üst seviyeye çıkararak gerçekleştirecek. Havaalanı, ziyaretçinin bölgeye ilk adımı olacağı için, misafirlerin geldikleri andan itibaren bölgeye ait hissetmelerini sağlayacak kesintisiz deneyimi sunulması amaçlanıyor.
Çöl manzarasının renklerinden ve dokularından ilham alan tasarım, terminal boyunca sakin ve lüks bir ortam yaratmayı hedefliyor. Hem karadan hem de havadan gelen ziyaretçiler için bir geçiş merkezi haline getirilecek.
ŞİRKET SUUDİLERLE DAHA ÖNCE DE ÇALIŞTI
Kızıldeniz Havalimanı, Foster + Partners’ın Suudi Arabistan’da ilk projesi değil. Şirket, daha önce de Kabe’ye yakın konaklama sıkıntısını hafifletmek için Jabal Omar Proje yarışmasını da kazandı.
Ayrıca, Krallığın Haramain hızlı tren hattı boyunca dört büyük şehirde bulunan tren istasyonlarını tasarladı ve ülke genelinde hyperloop sistemlerinin geliştirilmesinde rol aldı.
Muhammed YILMAZ