Tüm Zamanların En Çok Canlı Takip Edilen Uçuşu

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, 1997’den bu yana, Tayvan’a üst düzey ziyarette bulunan ilk ABD yetkilisi oldu. Pelosi’yi taşıyan uçağın, Kuala Lumpur’dan Taipei’ye yaptığı 7 saatlik uçuşu, yaklaşık 3 milyon kişi canlı takip etti. Tayvan’a Amerikan desteğinin artacağı mesajı veren ve Çin’i kızdıran Pelosi’nin uçuşu, FlightRadar24.com’da tüm zamanların en çok izlenen uçuşu oldu. Yoğunluk nedeniyle zaman zaman uygulama çöktü.

ABD ile Çin arasında artan gerilim ve Çin yönetiminin, böylesi bir ziyaretin ‘ağır sonuçları olabilir’ tehdidinin ardından, Nancy Pelosi’yi taşıyan uçak, yerel saatle 15:42’de Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’dan havalandı.

Pelosi’yi taşıyan ABD Hava Kuvvetleri’ne ait Boeing C-40C, aslında özel askeri dönüşüm modifikasyonları uygulanan bir Boeing 737. SPAR19 çağrı kodu ile uçuşunu gerçekleştiren C-40C, kalkışından itibaren, Flightradar24’te en çok canlı takip edilen uçuş oldu.

2 Ağustos’ta Taipei’ye yapılan bu tarihi uçuşu canlı olarak takip eden kullanıcı sayısı sürekli arttı. Kuala Lumpur’dan Taipei’ye, yedi saat süren uçuşu, herhangi bir anında canlı takip eden kullanıcı sayısı 2,92 milyon olarak belirlendi. Uçağın Taipei’ye iniş anında ise aynı anda 708.000 kişi, bu anları canlı olarak takip ediyordu.

FlightRadar24.com web sitesi ve uygulamasında oluşan yoğun trafik, bazı teknik sorunlara yol açtı. FlightRadar24 tarafından şu açıklama yapıldı:

Bu özel uçuşa yönelik benzeri görülmemiş ilgi, Flightradar24 altyapısı üzerinde son derece ağır bir yüke neden oldu. Ekiplerimiz, hizmetlerimizin istikrarını korumak için hemen çalışmalara başladı. Ne yazık ki, kullanıcı hacmi nedeniyle, abone olmayanlar için Flightradar24’e erişimi ölçen, bekleme odası işlevini devreye sokmamız gerekiyordu.

Uygulamanın ücretsiz versiyonunu kullanan havacılık tutkunları, bekleme odasına alındı ​​ve bekleme süresi 2.000 dakikayı aştı. Washington D.C.’den havacılık fotoğrafçısı Daniel Mena, Instagram hesabında, bekleme süresinin 2.339 dakika olduğunu gösteren bir paylaşım yaptı.

SPAR19 Neden Bu Kadar Çok Takip Edildi?

SPAR19, dünya tarihi için önemli bir uçuştu. Son 25 yıl içinde ABD’nin Tayvan’a yaptığı en üst düzey ziyaret olarak kayıtlara geçti.

Tayvan’da durağı, Pelosi’nin Asya turu için hazırlanan resmi programının bir parçası olmasa da, ziyaretten bir gün önce, Pelosi’nin Tayvan’da mola vereceği doğrulandı.
Pelosi’nin Tayvan ziyareti, ABD’nin demokratik olarak yönetilen adayı “terk etmeyeceğini” kesin bir dille dünyaya ilan etmesi olarak yorumlandı. Pelosi, Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen tarafından televizyonlarda canlı yayınlanan bir törenle karşılandı. Tsai Ing-wen, Pelosi’ye ziyareti için teşekkür etti ve demokrasiye olan bağlılığını övdü. Pelosi’ye, Tayvan’ın en yüksek sivil onurunu bahşetti.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı’nın ziyareti üzerine ABD ile Çin arasında bir süredir gerginlik daha da tırmandı. Çin, Pelosi’nin Tayvan ziyaretini kınayarak ABD’ye askeri harekât tehdidinde bulundu ve ziyareti Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrar için bir tehdit olarak gördüğünü açıkladı.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’yi taşıyan uçak, Kuala Lumpur’dan Taipei’ye yaptığı uçuşta, Çin savaş uçaklarının olası müdahalesine karşı Güney Çin Denizi’nden kaçınmak için çok daha uzun bir rota tercih etti. Tayvan’a doğu tarafından yaklaşıldı.

Uçuş boyunca, Çin ordusunun Tayvan Boğazı üzerinde uçan savaş uçakları gönderdiğine dair iddialar bulunuyor. Ziyaret sırasında ve sonrasında Tayvan sınırında, Çin’in askeri tatbikatlar yaptığı görüntüler paylaşıldı. Görüntülerde Fujian sokaklarında tankların hareket ettirildiği ve hatta kıtalararası bir balistik füzenin de taşındığı görünüyor.

Tayvan Savunma Bakanlığı da, 21 Çin uçağının Tayvan hava savunma tanımlama bölgesine girdiğini ve ardından Çin’e döndüğünü duyurdu.

Çin ordusu ayrıca 4-7 Ağustos tarihleri arasında, Tayvan etrafındaki altı noktada gerçek zamanlı bir dizi askeri tatbikat yapacağını duyurdu. Tatbikat planlaması nedeniyle uçuş ve tedarik zinciri kesintileri bekleniyor. Asya bölgesinde faaliyet gösteren havayolları, Tayvan Boğazı bölgesindeki uçuşlardan kaçınmaları konusunda uyarıldı. Korean Air, Cathay Pacific ve Xiamen Airlines, hava sahası kısıtlaması gelişmesinin ardından, uçuşlarında gerekli düzenlemeleri yapmak için harekete geçti.

Türk Hava Yolları’nın İstanbul-Taipei uçuşlarında ise herhangi bir değişiklik yapılmadı.

Pandemi öncesi Taipei Taoyuan Havalimanı, uluslararası trafik açısından dünyanın en yoğun 11. Havalimanı durumundaydı. Ancak ülkeye gelenler için hala karantina uygulaması geçerli olduğu için, Tayvan’a inen uçuşların sayısı azalmaya devam ediyor. Bu da hava sahasının kapatılmasının etkisini ciddi şekilde küçültüyor.

Tatbikat nedeniyle sivil uçuşlara kapatılan Tayvan hava sahasının boyutu da oldukça küçük. Örneğin son dönemde Ukrayna ile yaşanan savaş nedeniyle Rus hava sahasının kapatılmasının, küresel havacılık endüstrisi üzerinde çok daha büyük etkileri oldu.

Rusya ve Ukrayna hava sahasının kapanması, küresel havacılık endüstrisini derinden etkiledi

Çok sayıda havayolu, bir çok uçuşunu daha uzun rotalarda, çok daha uzun sürelerde gerçekleştirebiliyor. Bu da yakıt giderlerinin artmasına ve çevresel sorunlara neden oluyor. Finnair’in Helsinki – Tokyo uçuşları, Rus hava sahasının kapalı olması nedeniyle normale göre 4 saat daha uzun sürüyor.

Finnair’in Helsinki-Tokyo uçuşları, Rusya hava sahasının kapanması ile 4 saat daha uzun sürüyor

Çin ordusunun Tayvan Boğazı’ndaki askeri tatbikatının, planlanandan daha uzun süre devam etmesi, havacılık üzerindeki etkinin boyutunu da artırarak; tüm bölgenin zaten yavaş ilerleyen pandemi sonrası toparlanma sürecini daha da sekteye uğratabilir. Şimdi gözler ABD ve Çin’e çevrilmiş durumda.

adbanner