Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, akademik çalışmalara verdiği katkı ile ülkemize destek olmaya devam ediyor. Hem TUSAŞ çalışanlarının hem de şirket dışı lisansüstü öğrencilerin lisansüstü tez çalışmalarının desteklenmesi için Bilimsel Araştırmalar Programı (BAP) hayata geçirildi.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii BAP projesi ile şirketin daha kaliteli ve yüksek etkiye sahip akademik çalışmalar gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Akademik çalışmalara desteklerin artırılarak havacılık ekosistemine de fayda sağlayacak daha fazla tez çalışmalarının gerçekleştirilmesine imkân sağlanması öngörülüyor.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii BAP ile sağlanan bütçe ve sanayi danışmanlığı desteği ile tez çalışmalarının daha ileri noktaya taşınması amaçlanıyor. Proje, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin öz kaynak bütçesinden yürütülecek ve alanında uzman mühendislere danışılarak araştırma ve geliştirme çalışmalarını yürütmek isteyen araştırmacılar için önemli bir katkı sağlayacak. TUSAŞ Teknoloji Yol Haritası ve faaliyet alanları ile ilgili tez çalışmalarına yüksek lisans için 20 bin TL, doktora tezlerinde de 40 bin TL bütçe sağlanacak. Bu destekler, makina-teçhizat, sarf malzeme ve hizmet alımı kalemlerinde gerçekleştirilebilecek.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil BAP programı ile ilgili şunları anlattı: “Havacılık çalışmalarımıza özellikle akademik alanda mühendislerimizin rehberliğinde destek vermeye gayret ediyoruz. Şirketimizde çalışan çalışma arkadaşlarımız ve üniversitelerde lisansüstü eğitimlerini sürdüren değerli kardeşlerimizi her alanda desteklemekten memnuniyet duyuyoruz. Hep söylediğim gibi projelerimizi tamamlamak için en çok insan kaynağına önem veriyoruz. Bu program sayesinde hemen hemen her mühendislik alanında yetişmiş ve nitelikli insan kaynağı yetiştirerek ülkemize doğrudan katkı sağlayacağız“
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
İlgililer BAP projesine, tusas.com resmi internet sitesi üzerinden detaylı bilgiye ulaşılabilecek ve başvuru yapabilecek. Başvurular 16 Ekim 2021 tarihine kadar devam edecek. Başvuru sonuçlarının 3 Kasım 2021’de açıklanması hedefleniyor.
Başvuru Süreci: TUSAŞ BAP kapsamında proje önerilerinin bağlantıdaki Başvuru Formu’na uygun olarak, formda belirtilen ek dokümanlar ile birlikte hazırlanması ve tez danışmanı tarafından usi@tai.com.tr e-posta adresine gönderilmesi gerekmektedir.
Değerlendirme Süreci: TUSAŞ içerisinde tez konusuna uygun bölümlerle koordinasyon sağlanarak, ilgili uzmanlardan oluşturulan Değerlendirme Komitesi (DK) tarafından TUSAŞ BAP proje önerileri değerlendirilmektedir. Olumlu değerlendirilen projeler için, tez danışmanının da katılım sağlayacağı işbirliği toplantısında tez öğrencisi tarafından DK üyelerine sunum yapılması ve projenin kapsamında mutabık kalınması durumunda destek kararı verilmesi planlanmaktadır.
Proje İzleme ve Kapanış Süreci: Yüksek lisans tezleri için 6 aylık, doktora tezleri için ise 12 aylık gelişme raporları ile proje faaliyetleri izlenmektedir. TUSAŞ BAP projelerinin başarıyla sonuçlandırılması için, projede tanımlanan iş paketlerinin başarıyla tamamlanması ve lisansüstü tezin yayımlanması beklenmektedir. Tez çalışması tamamlandığında DK üyelerine bir kapanış sunumu yapılarak süreç tamamlanacaktır.