Passengers on the airplane.; Shutterstock ID 377727421; Purchase Order: -

Uçağa Bindiğiniz An Yapmanız Gereken 8 Şey

Uçağa bindiğinizde tek yapmanız gereken şeyin koltuğunuzu bulup, baş üstü dolabında el bagajınız için yer açmak olduğunu düşünüyorsanız; konforunuzu ve sağlığınızı riske atıyor olabilrsiniz. İşte uçağa biner binmez yapmanız gereken bazı şeyler:

Sterilizasyon

Uçaklar en basit tabiriyle birer mikrop yuvasıdır. Mikrobiyologların tahminlerine göre, uçaktaki katlanabilir masaların her bir inç karesinde yaklaşık 2155 CFU ( Colony-forming unit, bakteri ölçü birimi)’ya eşdeğer bakteri bulunuyor. Bu değer, havalimanı lavabolarının kapı kilitlerindeki 70 CFU değeriyle karşılaştırıldığında oldukça korkutucu.

Uçağa binerken, yanınızda daima ıslak mendil bulundurun ve servis masanızı, koltuk arkasındaki ekranı ve uzaktan kumandasını, koltuğun kolçaklarını, kemerlerin mandalını 
yani kısacası uçuş boyunca dokunma ihtimalinizin bulduğu tüm yüzeyleri güzelce silin.

Havalandırmayı ayarlayın

Mikroplardan bahsetmişken, eğer kapalı bir alanda bulaşıcı hastalığı olan bir yolcuyla birlikteyseniz, o hastalığı kapma riskiniz oldukça fazladır. Kendinizi olabilecekler konusunda gerçekten korkutmak istiyorsanız, Sadece iki sıra arkanızdaki bir yolcudan Tüberküloz ya da yaklaşık yedi sıra uzağınızdaki bir  SARS hastası yolcudan bu virüsün bulaşma olasılıklarını araştırın.


İlgili Haber | Uçakta Hasta Olmamak İçin Öneriler


Bu riskleri en aza indirmenin bir yolu da başınızın üstündeki havalandırmanın size doğru üfürmesini engellemektir. Havalandırma ayarını düşük ya da orta düzeye getirip;
direkt olarak aşağıya üfleyecek şekilde ayarlayın. Eğer havanın dizinize doğru geldiğini hissediyorsanız doğru ayarlamışsınız demektir.


İlgili Haber | Uçakta Havalandırmayı Neden Kapatmamalısınız?


Çıkış kapısıyla aranızdaki koltuk sırasını sayın

Kimse bir uçak kazası yaşamayı düşünmez. Ancak yalnızca bir kaç saniyenizi ayırıp kendinizi zihnen buna hazırlarsanız, en kötü senaryoda bile kurtulma şansınız artacaktır.
Koltuğunuz ile en yakın acil çıkış kapısı arasında kaç koltuk olduğunu tespit edin. Eğer uçak düşerse ya da acil bir iniş yaparsa, çıkış kapısını görmenizin mümkün olmadığı dumanla dolu bir kabinde ya da karanlıkta uçağı tahliye etmeniz gerekebilir.

Eğer koltuğunuzla en yakın acil çıkış arasında kaç koltuk sırası olduğunu bilirseniz, koltuk sıralarını elle sayarak yolunuzu bulup uçağı terkedebilirsiniz.
Yanan bir uçağı zarar görmeden terketmek için yaklaşık 90 saniyeniz vardır ve bu kritik süreyi çıkışı bulmaya çalışmakla heba edemezsiniz. Aynı zamanda bir yedek acil çıkış belirlediğinizden de emin olun çünkü size en yakın acil çıkış kapısını kullanmak bazen mümkün olmayabilir.


İlgili Haber | Uçak Kazasında Hayatta Kalmanın Yolları


Can yeleğinizi kontrol edin

Uçuş ekipleri gün başlangıcında gerekli kontrolleri yapmasına rağmen, uçuşlar arasında genelde can yeleklerini kontrol etmezler. Maalesef bazı insanlar, uçaktaki can yeleklerini çalmaktadır. Bu yüzden özellikle deniz aşırı bir uçuş öncesinde koltuğunuzun altında can yeleğinizin olup olmadığını kontrol etmekte fayda var.


İlgili Haber | Neden Uçakta Tüm Yolcular İçin Paraşüt Yok?


Uçuşta ihtiyacınız olacak şeyleri yanınıza alın

Sağlık ve güvenlikle ilgili önemli adımları tamamladıktan sonra, şimdi uçuş konforunuza odaklanma zamanı. Eğer el bagajınızı başüstü dolabına koyuyorsanız, uçuştan önce gerekli eşyalarınızı yanınıza aldığınızdan emin olun. Çünkü kemer ikaz ışıkları yanarken durmadan ayağa kalkıp çantadan bir şeyler almaya çalışmak kulağa hiç hoş gelmiyor.

Kulaklıklarınızı takın

Koltuk arkadaşınızla sohbet etmek gibi bir düşünceniz yoksa, oturur oturmaz kulaklıklarınızı takmak evrensel bir “konuşmak istemiyorum” işaretidir. Henüz bir şey dinlemiyorsanız dahi kulaklığınızı taktığınızdan emin olun; tabi güvenlik demosu sırasında çıkarmak kaydıyla.

Sakız çiğneyin

Eğer kalkış ve inişlerde kulak ağrısı yaşıyorsanız uçak kalkmadan önce biraz sakız çiğneyin. Bu hava basıncı değişimine karşı biraz fayda sağlaycak ve sizi daha iyi hissettirecektir. Aynı zamanda, indiğinizde daha taze bir nefesiniz olacaktır.


İlgili Haber | Uçakta Kulak Tıkanıklığı Yaşayanlara Öneriler


Koltuk TV’nizin çalıştığından emin olun

Uzun bir uçuşunuz var ve saatlerce boşluğa bakmak istemiyor musunuz ? Uçak içi eğlence sisteminin bir parçası olan ve önünüzdeki koltuğun arkasında bulunan ekranın çalıştığından, uçuş öncesi emin olun. 
Eğer size bozuk olan denk gelmişse, kabin ekibi sizi başka bir koltuğa yönlendirebilir ve siz de dumura uğramış bir şekilde etrafınızdaki yolcuların ekranlarını görmeye çalışmak yerine uçak içi eğlence sisteminin tadını çıkarabilrsiniz. 

Mehmet Zeki Demirdelen / Gaziantep

adbanner