Justin Sullivan/Getty Images)

Uçak Bileti Sonsuza Kadar Açığa Alınır mı?

Bugüne kadar hiç, uzun süre önce kaybettiğiniz bir şeyin sonradan faydasını gördüğünüz oldu mu? Kaybettiğiniz şeyi, belki bir hafta, bir ay veya bir yıl kadar sonra bulmuşsunuzdur. Ama bugün size bahsedeceğim olayda, yaklaşık 20 yıl sonra ortaya çıkan bir uçak bileti söz konusu.

John Walker, 16 yıl önce eşi ve çocuklarıyla ABD’nin Tennessee eyaletindeki Hendersonville şehrinden Greensboro şehrine taşındı. Taşınma sürecinde, Walker ve eşi, eski belgeler, doğum günleri kartları ve kullanılmayan pek çok kağıdı bir kutuya koydu. Kutunun içinde aynı zamanda 31 Aralık 1998 tarihli United Airways uçak bileti olduğunu çoktan unutmuşlardı.

Geçtiğimiz günlerde yatağın altında başka bir şeyler ararken, bu kutuya rastladılar ve içinde neler olduğuna göz atarken uçak biletini de fark ettiler. Biletle birlikte bir başka şeye daha rastladılar. Walker’ın Nashville – Sacramento uçuşu için bu bileti kullanmadıkları gerekçesiyle ücretin iadesi için yazdığı mektuba, şirketten gelen cevap mektubu da oradaydı.


İlgili Haber | Bir Mektupla Business Class Bileti Kaptı!


Biletin ücreti iade edilmemişti, ancak mektupta, “kullanılmayan iadeli biletlerin, bilet üzerinde adı geçen müşteri için sonsuza kadar kullanılabileceği” ifade edilmişti. İngilizce bilenler için söyleyelim, mektupta “forever” ibaresi vardı. Yani bilet sonsuza dek açığa alınmıştı.

Walker bu durumu hala geçerli olup olmadığını öğrenmek için United’ı aradı. Durumu anlayamayan çalışanlar “sonsuza dek” ibaresini çözmeye çalışıp durumu pek çok farklı departmana iletti. Hiç kimse bir kağıt biletle ne yapılabileceğini bilmiyordu, çünkü kağıt şeklinde düzenlenen uçak biletleri devri 12 yıl önce sona ermişti.

Walker, durumun peşini bırakmamaya karar verdi ve havayolunun twitter hesabına direkt mesaj göndererek ikinci kez şansını denedi. Bu kez çok hızlı bir geri dönüş aldı ve birkaç gün içinde sorunu çözüldü.

Müşteri Hizmetleri çalışanı tarafından Walker’a 2002 yılında, United’ın kendisinde bulunan açık biletler de dahil olmak üzere tüm borçlarını ödeyerek iflas açıkladığını, dolayısıyla bu mektupta yer alan “sonsuza dek” ifadesinin artık herhangi bir bağlayıcılığı kalmadığı söylendi. Ancak her şeye rağmen durumun benzersizliği karşısında şirket; 19 yıl öncesine ait biletin yasal olarak bağlayıcılığı olmasa bir jest olarak kullanımına izin verme kararı aldı.


İlgili Haber | Biniş Kartlarımızı Neden Sosyal Medyada Paylaşmamalıyız?


Walker, ‘antika’ biletini ve şirket mektubunu United’a posta yolu ile ulaştırdı. Karşılığında ise kendisine e-posta yoluyla bir elektronik bilet gönderildi. Bu bile aslında ironik bir tablo. Zira Walker eski bir yöntem olan posta kullanırken havayolu ona biletini bambaşka bir teknoloji ile yönlendirdi.

O günün koşullarında 378 Dolar ödenen uçak bileti, basit bir enflasyon hesabı ile 571.60 Dolar değerinde bir açık bilete çevrildi. Şimdi Walker bu biletle nereye seyahat edeceğine karar vermeye çalışıyor.

adbanner