Uçak Motorunun İşçiyi Yuttuğuna Tanık Olan Yolcu Dava Açtı

23 Haziran 2023’te, San Antonio Havalimanı’nda (SAT) ramp görevlisi olarak çalışan, 27 yaşındaki David Renner, Delta Havayolları’nın Airbus A319 tipi uçağının motoru tarafından yutularak feci şekilde can verdi. David Renner, Delta’nın anlaşmalı olduğu yer hizmetleri şirketi Unifi Aviation kadrosunda çalışıyordu.

Başlangıçta bunun bir kaza olduğu düşünüldü. Ancak olayla ilgili soruşturmayı yürüten müfettişler, bir intihar vakası olduğuna karar verdi.

Bu trajik olay, işçinin meslektaşlarından, uçak içinde pencereden dışarı bakan yolculara kadar, tanık olanlar için oldukça travmatik. Konuyla ilgili yaşanan güncel bir gelişme, durumun çok daha ciddi bazı sonuçları olabileceğini gösteriyor.

Olaya tanık olan kadın, 1 milyon dolarlık dava açtı!

Geçtiğimiz günlerde, Mackenzie Hill isimli bir kadın, yaşanan bu trajik olayla ilgili olarak, ABD Teksas Batı Bölge Mahkemesi’nde bir dava açtı. Hill, olayın gerçekleştiği gün, kadınlara yönelik iki yıllık dini bir programı yeni tamamlaması nedeniyle düzenlenen bir kilise konferansı ve mezuniyet törenine katıldığı Los Angeles’ten, Teksas’taki evine dönüyordu.

Bu uçuşta 11A numaralı koltuğunda oturan kadın, David Renner’in, taksi yaptıkları esnada uçağa, gereğinden fazla yaklaştığını fark ettiğini söyledi. Korkunç olayı tüm detaylarıyla gördüğünü iddia eden Hill, olayın ardından, sürekli kabuslar gördüğünü ve gözlerinin önüne olayın yaşandığı an ile ilgili kesitler geldiği gerekçesiyle, hem Unifi Aviation şirketine hem de ölen kişinin yakınlarına yönelik olarak, 1 milyon Dolarlık dava açtı.

Mackenzie Hill, o gece şahit olduğu görüntülerin yarattığı duygusal tablonun, arkadaşları ve ailesiyle ilişkisini etkilediği ve iletişim sorunlarına neden olduğunu söylüyor.

Davacı kadın şimdi jüriyi, tanık olduğu olayın kendisinde, zihinsel ıstırap, fiziksel yetersizlik, para kazanma gücü kaybı gibi sorunlara neden olduğu konusunda ikna etmeye çalışacak. Ayrıca tazminat talebine gerekçe olarak, tıbbi masraflar ve avukat ücretleri de gösterildi.

Mackenzie, Renner’ın ölümüne tanık olduğunu kanıtlamak için, olayın hemen ardından bir arkadaşına gönderdiği mesajları da dava dilekçesine ekledi.

Mackenzie’nin gönderdiği mesajlarda: “Az önce bir adamın uçağın motoruna atlamasını izledim. Benim oturduğum tarafta oldu … Şaka yapmıyorum” ifadeleri yer alıyor. Mackenzie’nin mesajları “Tam anlamıyla hepsini gördüm. Kalbim güm güm atıyor… Ne düşüneceğimi bilmiyorum… Tüm vücudum titriyor; bu çok fena” diye devam ediyor.

Mackenzie’nin avukatları ayrıca, uçak motorundan fırlayan vücut parçalarının, uçağın gövdesini delip yolculara çarpabileceği veya uçakta yangına neden olabileceği ihtimallerini göz önünde bulundurarak; yolcuların fiziksel zarardan kıl payı kurtulduğunu da iddia ediyor.

Şirket Bu Olayı Engelleyebilirdi!

Dava dilekçesinde, Unifi Aviation isimli şirketin, intihar eden çalışanın ruhsal durumundan haberdar olduğunu ve bu olayın meydana gelmesini önleyebileceğini iddia ediyor. Dava dilekçesinde ayrıca, hayatını kaybeden işçinin mental sağlığıyla ilgili olarak sosyal medyada paylaştığı “endişe verici” mesajlara da atıfta bulunuluyor. 2018 yılına ait bu paylaşımların, dava sürecini nasıl etkileyeceği merak konusu.

Şirketin, personeli işe alırken ihmalkar davranması; denetim eksikliği ve belli sorunların üstünün kapatılması gibi çeşitli iddialarda bulunan davacı kadın; işçinin duygusal sıkıntısının kasıtlı olarak giderilmediği ve Yanıltıcı Ticari Uygulamalar Yasası’nın ihlal edildiğini iddia ediyor.

Hill’in avukatı James Wood, yaptığı açıklamada müvekkili hakkında: “İyileşiyor, ancak kalıcı olarak zarar görmüş hissediyor” şeklinde bir ifade kullandı. Renner’ın ayrıca geçtiğimiz yıl özel mülke izinsiz girmekten tutuklandığı bilgisi de dava dosyasına eklendi. Bu olay ile ilgili savcılar takipsizlik kararı vermişti.

Açılan dava mantıklı mı?

Uzmanlar, böylesi bir olaya tanık olmanın çok tatsız bir durum olduğunu ve etkilerinin uzun süre insan zihnini meşgul edebileceğini söylüyor. Ancak bu trajik olaya tanık olduğu için dava açmayı çok temelsiz ve açgözlü olarak yorumlayanların sayısı da bir hayli fazla.

İntihar eden işçinin akıl sağlığıyla mücadele ettiği oldukça açık ve bu gerçekten üzücü. Ancak işçinin mental problemleri ile ilgili ortaya konulabilecek tek kanıtın, yaklaşık beş yıl önceki sosyal medya paylaşımları olması, davanın ciddiyetini azaltıyor.

Unifi Aviation, San Antonio Havalimanı’ndaki ramp görevlilerine, saatte 15,50 Dolar ödüyor. Yapılan iş, daha önce benzer bir iş deneyimine sahip olmayı gerektirmiyor. Davacı, akıl sağlığı sorunları olan veya herhangi bir şekilde yasalara aykırı davranan birinin, asla çalışamaması gerektiğini düşünüyor. Ancak bu tip durumdaki birinin nasıl hayatta kalabileceği ve kendisinin nasıl destekleneceği konusunda bir öneride bulunmuyor.

Havacılık tarihinde ilk kez birisinin böyle bir intihar girişiminde bulunması nedeniyle, şirketin bunun olacağını tahmin etmesi de imkansız görünüyor.

Üstelik davanın sadece işçinin çalıştığı şirkete değil, aynı zamanda işçinin yeterince acı çeken ailesine karşı açılmış olması da durumu ilginç hale getiren bir başka detay.

Geçtiğimiz yıl, Piedmont Airlines şirketinde çalışan üç çocuk annesi Courtney Edwards da benzer şekilde  Alabama’da bir uçağın motoru tarafından yutularak feci şekilde can verdi.

adbanner