Uçakta Kuş Taşınır mı?

Amerika’nın üç büyük havayolundan biri olan United’ın UA1796 sefer sayılı San Francisco – Newark uçuşu rötar yaptı. Meydana gelen gecikmenin nedeni daha önce pek karşılaşılmayan cinstendi. Kabinde bir kuş uçuyordu. Yani metal kuşun içindeki gerçek bir kuş, rötara sebep olmuştu.

Kuşun uçaktan çıkmasının sağlanmasının ardından, uçak yaklaşık yarım saat gecikmeyle kalktı. Ancak pilotların havada zaman kazanması sayesinde planlanandan 12 dakika önce New York’a teker koydu.


İlgili Haber | Pilotlar Havada Nasıl Zaman Kazanır?


Kuşların uçakta yolcular ile birlikte uçması pek yaygın değil. Ancak bu konuda çok ilginç detaylar da var. Örneğin Qatar Airways’ın bir kuş taşıma politikası var. Havayolu, uçaklarının ekonomi sınıfında toplamda altıyı geçmemek üzere yolculara yanlarında birer şahini taşıma hakkı veriyor. Taşıma ücretleri, varış noktasına  göre 90-500 Sterlin arasında değişiklik gösteriyor.

Özellikle Arap ülkelerinde şahin ya da doğan gibi yırtıcı kuşların taşınması haberlerine bazen rastlıyoruz. Arap kültüründe önemli bir yere sahip olan şahinler, aileden sayılıyor ve özel kimlikleri bile bulunuyor. Çoğu zengin Arap, genelde kuşları ile seyahat ediyor. Şahinler arasında 250 bin dolara müzayedelerde satılanlar var.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde şahinler için özel bir pasaport dahi var. 3 yılda bir yenilenmesi gereken pasaportlar sayesinde bu hayvanların Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Pakistan, Fas ve Suriye gibi ülkelere taşınması sağlanıyor. Son 10 yılda yaklaşık 30 bin şahine pasaport verilmiş.

Suudi Prensi, geçtiğimiz yıl 80 tane yırtıcı şahini Onur Havayolları’na ait Airbus A330 uçağıyla Tabuk’tan Karaçi’ye taşımıştı. Bu taşıma işleminin fotoğrafı da sosyal medyada yayıldı. Uçuşta, şahinlerin uçmamaları için kanatları ve gözlerinin bağlandığı görülüyor.

Onur Havayolları’nın ekipleriyle birlikte Suudi Arabistan Havayolları’na kiraladığı ve Türk ekibin görev yaptığı uçakta şahinlerle birlikte 100 civarında hizmetçinin de seyahat ettiği, prensin ise bir başka özel uçakla Karaçi’ye uçtuğu öğrenilmişti. Tabuk prensine ait olduğu iddia edilen şahinlerin  Pakistan’da bir ay boyunca av yapacak olan prens için bu ülkeye götürüldüğü kaydedildi.

Etihad, Emirates ve Qatar gibi havayollarının bu hayvanları taşıma hizmeti vermesi üzerine, Alman Lufthansa da yırtıcı kuşların uçaklarda seyahat edebilmesi için özel kabin ve trabzanlar taşıyarak Körfez ülkelerindeki müşterilerinin hizmetine sundu. Bu hizmete de Falcon Master adını verdi.

Arap Kraliyet aileleri arasında şahinlerle yapılan av sporlarının çok popüler olduğu biliniyor. Pakistan bürokrasisi Suudi prens Fahd bin Sultan bin Abdulaziz’in, ülkenin güneybatı çöllerinde kanunla korunan özel bir tür kuş olan yakalı toy için şahinleriyle av partisi düzenleyebilmesine olanak sağlayan yasal ayarlamalar dahi yapmıştı. Geçtiğimiz yıllarda Doha’yı ziyaret eden Tom Cruise’a Seyh Mohamed bin Rashid Al-Maktoum tarafından şahin hediye edilmişti.

Halk arasında da şahinler oldukça seviliyor ve ilgi görüyor. Katar başta olmak üzere her yıl düzenlenen festivaller bulunuyor.  Körfez ülkelerinde sadece şahinler için sağlık hizmetleri sunan özel hastaneler de mevcut. Dubai’de özel olarak kurulan bir Şahin Şehri var.


İlgili Haber | Uçağa Kuş Çarpar mı?


İşte Suudi Prensin 80 şahini ile gerçekleştirdiği uçak yolculuğuna dair ilginç video:

adbanner