Uçan Taksiler Hava Sahasına Nasıl Entegre Edilecek?

NASA, havacılık otoriteleri ve kural koyucuların, uçan taksileri güvenli bir şekilde ABD hava sahasına entegre edilmesine yardımcı olmak amacıyla, Kaliforniya’da elektrikli hava taksileri uçurmaya başladı. Joby Aviation tarafından üretilen elektrikli, dikey kalkış ve iniş yapabilen (eVTOL) uçaklarla yapılan testler, 10 Eylül’e kadar devam edecek.

2020 yılında hava hareketliliği konusundaki engelleri yıkmak için temelleri atılan The Advanced Air Mobility (AAM) yani Gelişmiş Hava Hareketliliği isimli ulusal kampanya, elektrikli uçan taksileri ülkenin hava sahasına dahil etmek için ABD’deki düzenlemeleri ve politikaları belirlemek üzere hayata geçirildi.

Bu kapsamda gerçekleştirilen çeşitli test senaryoları, uçan otomobillerin hava sahasına entegrasyonu konusunda mevcut standartlardaki boşlukların görülmesini sağlayacak. Testler, önümüzdeki birkaç yıl boyunca bir çok farklı yerde devam ettirilecek.

Test uçuşları sırasında NASA, gelecekteki simülasyonlarda kullanılmak üzere araç performansı ve akustik verileri toplayacak; hava aracının nasıl hareket ettiğini, ne kadar ses çıkardığını ve kontrolörlerle nasıl iletişim kurduğunu gözlemleyecek. Farklı uçuş aşamalarında performans ölçümleri için testlerde kullanılacak hava araçlarına 50’den fazla mikrofon yerleştirildi.

NASA’nın başlattığı bu testler, projenin bir sonraki aşamasında, 2022’de diğer şirketlerin uçan otomobillerinin de sisteme dahil edileceği daha karmaşık uçuş senaryoları ile devam edecek.

Gerçekleştirilen testlerin, uçan taksilerin bilimsel olarak anlaşılması ve halkın bu konsepte kabulünün sağlanması için kritik öneme sahip olduğu düşünülüyor.

UÇAN OTOMOBİLLER SADECE YOLCU TAŞIMAYACAK!

Gelişmiş Hava Hareketliliği kampanyasına katılan ilk şirket olarak seçilen Joby Aviation, 2012’de birkaç elektrikli uçuş projesi için NASA ile ortaklık kurdu. Joby tarafından geliştirilen sıfır emisyonlu uçan otomobil, bir pilot ve dört yolcu taşıyabiliyor. 240 km menzile sahip olan araçlar, uçuş sırasında saatte 320 km hıza ulaşabiliyor. Tamamen elektrikli olan hava araçları için, 2023’te uçuşa elverişlilik sertifikası alması ve 2024’te ticari uçuşlara başlaması bekelniyor.

NASA, uçan taksilerin ulusal hava sahasına tam entegre edildiğinde, yolcu ve kargo taşımacılığı ile kamu yararına olan diğer uygulamalar için verimli ve uygun fiyatlı bir sistem oluşturacağı görüşünde. NASA bu sistemle paket teslimatları, hava taksi, tıbbi taşıma araçları ve çok daha fazla amaçla kullanılmasını öngörüyor.


İlgili Haber | Elektrikli Uçan Araba eVTOL Gerçek Olacak mı?

adbanner