Uçuşlarda Elektronik Cihaz Yasağı Bitti

Amerikan Özel Kuvvetleri’nin Yemen’de El Kaide’ye yaptığı operasyonda, terör örgütünün elektronik aletlerin içine gizlenmiş patlayıcıyla uçaklara karşı eylem yapacağı belirlendi. Bunun üzerine Müslüman ülkelerden bu tür bir saldırı riski nedeniyle ABD güvenlik kurallarını daha da sıkı hale getirdi.

Güvenlik önlemleri kapsamında ABD Başkanı Donald Trump’ın kararıyla ABD İç Güvenlik Anlaşması aracılığıyla, 25 Mart’tan itibaren 8 ülkedeki 10 havalimanından ABD’ye doğrudan sefer yapılacak uçuşlarda yolcuların, kabin içerisinde cep telefonundan büyük elektronik cihaz taşımaları yasaklandı.

Türkiye’nin yanı sıra Abu Dabi ve Dubai (BAE), Amman (Ürdün), Cidde, Riyad (Suudi Arabistan), Doha (Katar), Kahire (Mısır), Kazablanka (Fas) ve Kuveyt yasak kapsamına alındı.

Diz üstü bilgisayar, tablet, DVD oynatıcısı, elektronik oyunlar ve ‘kindle’ gibi cihazlar, uçak altı valizlerine ya da uçağın kapısındaki yer hizmeti görevlilerine teslim edilerek uçuşlar yapıldı. Cihazlar özel olarak muhafaza altına alınıp iniş noktasında geri veriliyordu. Cihaz teslimi yapan yolcular uçak içinde THY‘nin temin ettiği laptopları ve ücretsiz Wİ-Fİ hizmetini kullanıyordu.

Yasak 102 gün sürdü ve resmi olarak bitti.

İlk olarak hafta başında Abu Dabi’de kaldırılan yasak, dün itibariyle İstanbul ile beraber Emirates’in Dubai’den ABD’ye düzenlediği seferlerde de kaldırıldı.

102 gün boyunca ABD’ye gerçekleştirilen 1087 seferde toplam 81.736 cihaz yolcudan teslim alındı. Bu cihazların % 75’i laptop ve tablet; % 25’i ise kamera, fotoğraf makinası, GPS, kindle gibi cihazlardan oluştu.

Yasağın, ABD’li 3 havayolu devi Delta, American Airways ve United’ın özellikle Qatar Airways, Emirates ve Etihad gibi Körfez taşıyıcılarının devlet sübvansiyonları sayesinde yakıta para vermedikleri ve bu yüzden de maliyetleri çok düşük olduğu için kendi pazar paylarını haksız şekilde çaldıkları iddiası ile güvenlik adı altında siyasi bir karar olduğu şeklinde yorumlanmıştı.

adbanner