Ucuz Uçak Bileti Arayanlara İlginç Yöntem

Uçak bileti fiyatlarını belirleyen onlarca parametre var. En uzağa yapılan uçuşlar, her zaman en yüksek bilet fiyatı anlamına gelmiyor. Bu yüzden hepimiz uçak bileti alacağımız zaman, en ucuz bileti bulabilmek için birbirinden ilginç yöntemlere başvuruyoruz. Bu yöntemlerden biri de ‘’Skiplagged’’ yani gizli şehir bileti.

A noktasından B noktasına gitmek isteyen yolcu, A ile C şehirleri arasında B noktasında aktarma yapılarak gerçekleştirilecek bir uçuşa bilet alıyor. Bu senaryoda B şehri gizli şehir oluyor. Yolcu bilet aldığı rotadaki iki uçuştan sadece işine yarayan bir bacağında uçmayı tercih ediyor. Diğerine katılmıyor.

Almanların milli havayolu Lufthansa’nın bir yolcusu da milyonlarca insan gibi aynı şeyi yaptı. Seattle’den Oslo’ya Frankfurt aktarmalı bilet aldı. Frankfurt’a geldiğinde Oslo’ya devam etmek yerine; yine Lufthansa’dan aldığı başka bir biletle Berlin’e devam etti.

Bunun üzerine Lufthansa yolcuya tazminat davası açtı. Lufthansa, yolcunun bilete 657 Euro ödediğini ancak 2769 Euro ödemesi gerektiğini; aradaki 2112 Euro’luk farkın faiziyle ve mahkeme masrafları ile beraber ödenmesi için yolcuya dava açtı. Ancak mahkeme davayı reddetti ve yolcuyu haklı buldu. Lufthansa olayı temyize taşımaya karar verdi.

1993 doğumlu, 5 yaşındayken ailesiyle Bangladeş’ten New York’a gelen bir göçmen olan Aktarer Zaman, dünya genelinde yolcuların sıkça başvurduğu bu yöntemi 2013 yılında bir web sitesi haline getirdi. Skiplagged.com sitesi üzerinden insanların bahsedilen yöntemle kendilerine daha ucuz uçuş bulmalarını sağladı. Ancak bu durum havayollarının hiç hoşuna gitmedi.

2015 yılında Amerika’nın dev havayolu United ve Orbitz birleşerek Zaman’a haksız rekabete neden olduğu gerekçesiyle dava açtı. Chicago’daki yerel mahkeme davayı reddetti. 22 yaşındaki genç girişimci milyar dolarlık şirketlere karşı çok büyük bir zafer kazandı. O dönem bırakın tazminat vermeyi mahkeme masrafını bile karşılayacak parası olmayan Zaman, avukat tutmak ve mahkeme ücretlerini ödeyebilmek için GoFundMe üzerinden bir kampanya başlatarak insanlardan 10 bin dolar istedi. Bağışçılar kısa sürede Zaman için tam 81.000 dolar topladı.

Zaman, böyle büyük bir davayı kazanmasının sırrını, kendisinin ve avukatının United’ın kusurlu olduğunu erkenden fark etmiş olmalarına bağlıyor. United, mahkemede Zaman’ın “taşıma sözleşmesini” bozduğunu iddia etti. Ancak bu sözleşme Skiplagged gibi üçüncü taraflar ile ilgili değil, yolcu ve havayolları arasındaki bir sözleşme. Ayrıca United, davayı Illinois eyaletinde açtı. Skiplagged ise New York’taydı. Bu teknik detay da davanın kazanılmasına yardımcı oldu.

Kazandığı dava, Zaman’ın hayatında çok şeyi değiştirdi. Ulusal televizyonlarda röportajlar veren, sosyal medyada büyük bir destek gören Zaman’ın popüleritesi işine de yansıdı. O artık tek kişi değildi. İki tam zamanlı mühendis işe aldı, Manhattan’da ofis kiraladı ve melek yatırımcılardan fon aldı. Skiplagged web sitesi şuanda ayda 1,5 milyona yakın tekil ziyaretçi ağırlıyor. Ayrıca sitenin mobil uygulaması AAPL, AppleStore’da en popüler uygulamalar arasında.

Zaman’a karşı mahkemeyi kaybeden United Havayolları ise aldığı bir kararla özellikle iç hat uçuşlarında bu yöntemi sürekli uygulayan yolculardan uçuş fark ücretlerinin talep edileceğini, ödenmemesi durumunda kişinin ömür boyu tüm United uçuşlarından men edileceğini açıkladı.

Geçtiğimiz yıl İspanya Anayasa Mahkemesi de benzer bir davada İspanya’nın milli havayolu iberia’yı haksız bularak böyle bir sebepten ötürü yolcudan tazminat alınamayacağına hükmetmişti.

adbanner