Yüzen Yapraklar Yeniden Ortaya Çıktı

Paraguay’ı içeren bir seyahat haberine rastlamak genellikle zordur.

Komşuları Brezilya, Arjantin ve Bolivya arasında sıkıştığı için, turistlerin çok tercih etmediği bir yer.

Güney Amerika’ya gidecekseniz; Peru’yu ve Inca efsanelerini, Ekvador’u ve Galapagos Adaları’nı, Kolombiya’yı ve Şili’yi, Buenos Aires’i ve Rio de Janeiro’yu tamamladıktan sonra tercih edilmesi muhtemel niş bir destinasyon.

Fakat Paraguay, son günlerde ekoloji konusunda gerçekleşen olumlu bir gelişme ile gündemde.

Yıllar önce kaybolan, bilimsel adı “Victoria Cruziana” olan, yüzen dev nilüfer yaprakları, ülkede yeniden ortaya çıkmaya başladı.

Etkileyici bir manzara oluşturan, çapı 2 metreye ve yüksekliği 20 santimetreye kadar ulaşan bitkilerin her biri neredeyse küçük bir tekne kadar.

Yerliler tarafından “timsah zambakları” olarak adlandırılan bir fenomen olan yüzen dairesel yapraklar, birkaç ay önce, Paraguay Nehri’nin kolu olan Salado Nehri üzerinde tekrar görülmeye başlandı.

2006 yılında nehir hasatı ve hırsızlıklar nedeniyle kaybolan ve neslinin tükendiği düşünülen bitkileri görebilmek için başkent Asuncion’un 15 mil kuzeyinde, küçük kasaba olan Piquete Cue’ye turist akını başladı.

İlk günlerde beyaz olan bitkinin taç yaprakları 48 saat içinde pembe ve mora evriliyor. Çiçek açtığı esnada, ananası andıran harika bir koku yayıyor.

Yerliler, bitkinin astım ve bronşit gibi hastalıklarla mücadelede yardımcı olabileceğine inandıkları tıbbi bir çay yapmak için kullanıyorlardı. Bu yüzden de bitkiyi yok ettiler.

Artık yetkililer, hasat yapmaya çalışanların ciddi cezalarla karşılaşacaklarını söylüyor.

Victoria cruzianayı görmek, Paraguay ile sınırlı bir deneyim değil. Arjantin’de de görülen bitkinin kardeşi “victoria amazonica” Guyana’da Rupununi Nehri’nde düzenlenen turlarda ikonik manzaralar sunuyor.

adbanner