2024 Kristal Kabin Ödülleri Sahiplerini Buldu

Uçakların iç mekanlarındaki yeniliklerin ödüllendirildiği ve “Uçak Kabinlerinin Oscarları” olarak nitelendirilen Kristal Kabin Ödülleri’nin 2024 yılındaki sahipleri belli oldu. Hamburg’da düzenlenen Aircraft Interiors Expo kapsamında sahiplerini bulan ödüller, havacılıkta geleceğin nasıl olacağı hakkında fikir veriyor.

Kabin Konseptleri kategorisinde 2024 yılının kazananı, BermudAir uçaklarında hayata geçirilen Koridor Class Süit isimli tasarım oldu. Factory Design ve BermudAir işbirliğiyle geliştirilen tasarım, havayolunun Embraer E175 uçaklarında, mevcut 2-2 düzeninde kabine yerleştirilen koltukları sökmeden, 1-1 düzeninde business class kabine çevirmek için kullanıldı.

Factory Design, birinci sınıf konsol, tek kanatlı servis masası ve ek saklama alanı oluşturmak için, orijinal koltuğun %70’ini yeniden kullanarak bu hayali gerçeğe dönüştürdü. Koridor tarafındaki koltuğun sırt kısmı ve yan tarafı çıkarıldı ve doğrudan zemindeki raylara bağlanan bir mefruşat ile değiştirildi. Böylece mevcut koltukların bir engel oluşturmasına izin vermeden, hedeflenen kabin yapısına ulaşıldı.

Kabin Sistemleri kategorisinin kazananı Safran Cabin’in ortaya çıkardığı, galleydeki standart boyutlu konteynere eklenen atık imha çözümü olarak tanımlanıan The CUB≡ isimli tasarım oldu.

Geleneksel kabin atık sistemine göre %30 daha az su kullanan bu tasarım, ayrıca, bakteri ve kokuları yok etmek için ultraviyole ışıktan da yararlanıyor. Bu ışık, sistem kullanıldığı an otomatik olarak devreye giriyor.

Kolay kurulum ve söküm için tak-çalıştır konseptini kullanan CUB≡ isimli tasarım, yalnızca bakım ekipleri için operasyonel süreçleri geliştirmekle kalmıyor, aynı zamanda uçakta daha hızlı ve verimli bir atık imha sistemi oluşturulmasına da katkıda bulunuyor.

Sağlık ve Emniyet kategorisinde kazanan, Accenture tarafından tasarlanan PED Güvenlik Çantası oldu. Elektronik cihazlar ve cep telefonlarında kullanılan Lityum-iyon pil ve bataryalar, hasar gördüğünde alev alabiliyor.

Artık uçaklarda böyle bir durumla karşılaşıldığında, etkilenen cihaz, bu çantaya koyulduğunda, etkilerinin kontrol altına alınması ve olayın uçuş emniyetini etkileme ihtimalini sıfırlamak mümkün. Çanta iki katmandan oluşuyor. İç katman ısıyı, alevleri ve emerken; dış torbası ise ortaya çıkan dumanı ve buharı absorbe ediyor.

Yanmaya başlayan bir kişisel elektronik cihaz, UL 5800 sertifikalı bu çantaya konulursa, altı saate kadar etkisini devam ettirebiliyor.

Uçak İçi Eğlence Sistemi ve Dijital Hizmetler kategorisinde kazanan, FlytEDGE projesi oldu.

Thales Avionics tarafından geliştirilen FlytEDGE, havayollarına yönelik bulut tabanlı bir uçak içi eğlence çözümü olarak tanıtıldı. Sistem, bireysel yolculara özel olarak tasarlanacak ve Disney+ gibi birden fazla platformdaki içeriklere erişime izin verecek şekilde tasarlandı.

Thales’e göre, en popüler programlar uçağın dahili disklerine önceden yüklenebiliyor, daha az popüler olan programlar ise uçağa aktarılabiliyor ve ileride kullanılmak üzere önbelleğe alınabiliyor. Yapay zeka, hangi içeriklerin en çok tüketildiğinde göre, operatörlerin önceden yükleme için öneride bulunabiliyor.

Sistem video içeriğiyle sınırlı değil. Havayolları ayrıca yolcularına oyunlar da dahil olmak üzere çeşitli uygulamalar sunabiliyor. Hatta telefonlar sisteme bağlanarak ek ekran olarak kullanılabiliyor ve oyunların sürükleyiciliği artırılıyor. Thales, sistemin çevrimiçi bir portal ile birden fazla uçakta kontrol edilebileceğini, güncellemelerin havadan gerçek zamanlı olarak uçaklara gönderilebileceğini de söylüyor.

Malzeme ve Komponent kategorisinin kazananı, Collins STARLight projesi oldu.  Bu projede, malzeme kalınlığı azaltılırken, gücünü artırmak üzere, gelişmiş kompozit desenler kullanıldı.

Collins, malzemenin destekleri arasındaki boşluğun, kablolardan ses emici malzemelere kadar, her şeyin dahil edilmesi için kullanılabileceğini duyurdu. Geliştirilen malzeme, havayollarına, ağırlık eklemeden kabin alanlarını optimize etme fırsatı veriyor. STARLight, topoloji optimizasyonu sayesinde, geleneksel bal peteği malzemelerinde bulunan güç ve emniyet oranını korurken, ağırlığı yaklaşık %20 oranında azaltabiliyor.

Yolcu Konforu kategorisinde kazanan ise Qantas Wellbeing Zone projesi oldu.

Qantas, Sunrise isimli projesi ile Airbus A350’leri kullanarak Londra ile Sidney arasında aktarmasız uçuşlar başlatma yolunda ilerliyor. Qantas, ekonomi ve premium ekonomi yolcularının bu uzun uçuşlarda sağlıklı ve mutlu kalmasını sağlamak için Diehl Aviation ile birlikte çalışarak iki kabin arasındaki alanda bir Wellbeing Zone oluşturdu.

Oluşturulan bu alan “dehidrasyon, beslenme, uzun süreli oturma, jetlag ve sürdürülebilirliği ele alacak şekilde tasarlandı.

Yolcular için esneme ve ayakta durma alanları sunan bu özel bölüm, seyahat kalitesini artırmayı amaçlıyor. Özel bir self-servis istasyonunda ise temassız bir su sebili ve sıvı alımı ile dengeli beslenme için özel olarak seçilmiş çeşitli atıştırmalıklar ve içecekler bulunuyor.

Sürdürülebilir Kabin kategorisinin kazananı da yine Diehl Havacılık tarafından geliştirilen ECO Yan Duvar (Sidewall) oldu.

Adından da anlaşılacağı gibi ECO Sidewall, çevre odaklı bir yan duvar paneli olarak özetleniyor. Hafif malzemeler ve optimize edilmiş, yenilikçi tasarımlar kullanan Diehl, ağırlığı %10 oranında azaltmayı başardı. Bu durumun üretim esnasında ortaya çıkan karbon emisyonlarında %19’luk bir azalmaya ve operasyonda %10’luk bir CO2 tasarrufuna karşılık geldiği söyleniyor.

“Diehl Aviation’ın çeşitli sürdürülebilir süreçleri birleştiren bütünsel yaklaşımı, ECO Sidewall’u özellikle çevre açısından verimli kılıyor.”

Üniversite kategorisinde kazanan Flexifold oldu. Şangay’daki Tongji Üniversitesi’nden iki öğrenci tarafından geliştirilen proje, ekonomi sınıfı yolcular için tasarlanan özel bir oturma konsepti sunuyor.

Uçuş sırasında yolcunun vücudunu daha iyi desteklemek için origamiden ilham alınarak geliştirilen koltuğun, baş dayanağı, bel desteği ve ön koltuktaki ayak basamağı olmak üzere üç ana katlanabilir parçası bulunuyor:

Geliştirilen koltuk tasarımı, hafiflik ve konfor arasında bir denge kurarken, seyahat severlerin uçuş boyunca bir koltukta arayabilecekleri tüm ihtiyaçları gideriyor.

adbanner