Kemerinizi bağlamanın, uçakta alabileceğiniz tek önlem olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Uçuştan önce, el bagajınıza güneş kreminizi koydunuz mu? Uzmanlar uyarıyor: Dikkat uçakta güneş yanığı olmayın!
Güneş kremlerine, sadece deniz, kum, güneş tatilinde ihtiyacımız yok. Uçak yolculuklarımız esnasında da her zaman güneş yanığı ile karşılaşma riskimiz bulunuyor. Dünyaca ünlü dermatologlar, hepimizi yakından ilgilendiren ve endişe verici bu gerçeğin altını çiziyor ve uçuşta yanımızda mutlaka güneş kremi bulundurmamızı öneriyor.
Hava koşullarında olağanüstü bir durum yoksa, seyir esnasında uçağımız yerden en az 30 bin feet yani yaklaşık 10 km irtifaya tırmanıyor. İşte tehlike de tam bu noktada başlıyor.
Uçuşta, Güneş’e yerden 10-12 kilometre daha yakın olduğumuz için, özellikle pencere kenarında oturan yolcular, Güneş’in zararlı etkilerini, yere göre çok daha ciddi boyutlarda hissediyor. Daha da ilginç olanı ise Güneş’e yakın olma durumu sebebiyle, seyir esnasında hava bulutlu veya yağışlı olsa bile, yanık tehlikesi aynen geçerli. Uçağın irtifasını daha da artırması, riski daha da artırıyor.
Uçak camları, UVB olarak adlandırılan ultraviyole ışınların geçmesini engelleyebilecek şekilde imal ediliyor. Oysa UVB’ye göre daha zararlı olan UVA ışınları, uçak penceresini aşarak kabin içerisine yani yolcuya doğrudan ulaşabiliyor. Ultraviyole ışınların tüm dalga boylarında, radyasyon etkisi ile insanda kanseri tetiklediği konusunda bilim adamları hem fikir. Gereğinden fazla Güneş ışığına maruz kalmanın kırışıkları arttırarak erken yaşlanma ve cilt kanseri sonuçları doğurduğu da bilim insanlarınca ortaya konulmuş olan başka bir gerçek. Hal böyle olunca uçakla yapılan seyahatler de bu riskleri artırıyor.
PİLOTLARDA CİLT KANSERİ RİSKİ YÜKSEK!
Yapılan araştırmalar, özellikle pilotlarda daha sık cilt kanseri vakalarının görüldüğünü doğruluyor. Çok uzun uçuş süreleri boyunca pilotlar, geniş kokpit pencerelerinin ardında ciddi şekilde Güneş ışınlarına ve onların zararlı etkilerine maruz kalıyor. Rakamlar da bunu doğruluyor.
İlgili Haber | Uçakta Radyasyon Var mı?
Yapılan bir araştırma sonucu, 30 bin feet irtifada pilotun bir saat maruz kaldığı Güneş etkisinin, 20 dakikalık solaryum etkisi ile çok yakın olduğunu gösteriyor.
Her ne kadar bizler yolcu olarak uçak içerisinde pilotlar kadar çok zamanımızı harcamıyor olsak da risk altında olduğumuzu söylememiz gerek. Özellikle çok sık okyanus ötesi ve uzun menzilli rotalarda seyahat ediyorsanız, dikkatli olmanızda fayda var!
Uçuş esnasında Güneş ışınlarının en fazla yansıma yaparak, insan sağlığına zarar verdiği durumlar ise uçağın karlı bölgelerin üzerinde uçtuğu ve kalın bulut kümelerinin arasına girdiği zamanlar olduğunu da unutmayın!
UÇUŞTA GÜNEŞ YANIĞINDAN KORUNMAK İÇİN NE YAPMALIYIZ?
Uzmanlar, uçakta Güneş yanığını engellemek için, uçağa gelirken yanımızda geniş spektrumlu (yüksek faktörlü) ve özellikle UVA ışınlarına karşı korumalı güneş kremi bulundurmamızı söylüyor. Uçuş esnasında her 2 saatte bir, yüzümüze ve vücudumuzun açıkta kalan yerlerine sürdüğümüz güneş kremini tazelememiz öneriliyor.
Aynı zamanda uçuş esnasında (zorunlu olarak açık bulundurulması gereken iniş-kalkış zamanları haricinde) güneşlikleri kapalı tutmakta fayda var.
Eğer gereğinden fazla uzun uçuş gerçekleştiriyorsanız; her defasında cam kenarında oturmak yerine bazen koridor tarafında seyahat etmeniz sizin için çok daha iyi olabilir.