TUSAŞ’tan 18 Mart’ta Gövde Gösterisi

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) uzun zamandır, 18 Mart 2023’te yapmayı planladığı gövde gösterisine hazırlanıyordu. TUSAŞ, arka arkaya bombaları patlattı. Milli Muharip Uçak, hangardan çıkıp pist başına geldikten sonra; süpersonik eğitim ve hafif savaş uçağı HÜRJET’in hangardan çıkarak piste doğru ilerlediği görüntüler paylaşıldı. Son olarak İnsansız Savaş Uçağı ANKA 3’ün ilk gerçek fotoğrafı sosyal medyayı salladı.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi CEO’su Temel Kotil, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımla, tüm ekibine “inanç, çaba ve başarı” için teşekkür etti.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir de Twitter paylaşımında, HÜRJET’in, Milli Muharip Uçak’tan (MMU) bir kaç gün sonra ülkenin ikinci taksi testi yapan uçağı olduğunu belirtti.

17 Mart 2023’te General Electric F110 motorlarının başarılı bir şekilde entegre edildiği, beşinci nesil savaş uçağı Milli Muharip Uçak (MMU) hangardan çıktı ve yer testlerine başlamak üzere pist başına doğru kendi gücüyle hareket etti.testlerde kendi gücüyle hareket etti. Ertesi gün HÜRJET, hangardan çıkıp yer testlerine başladı.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen HÜRJET, Boeing T-7, KAI T-50 ve Yakovlev Yak-130’a benzeyen, tek motorlu süpersonik, gelişmiş jet eğitim ve hafif taarruz uçağı sınıfında yer alıyor.

HÜRJET, maksimum Mach 1.4 hıza ve 2.222 km menzile sahip. Gelişmiş bir eğitim uçağı olarak, Türk Hava Kuvvetleri’nin hizmetindeki Northrop T-38 Talon’un yerini almaya hazırlanıyor. HÜRJET’in hafif savaş uçağı olarak rolü ise çeşitli havadan havaya ve havadan yere mühimmatların taşınmasını içeriyor.

ANKA-3 Sürprizi

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen ANKA-3 İnsansız Savaş Uçağı’nın da ilk gerçek fotoğrafı paylaşıldı. Yerli imkanlarla geliştirilen uçan kanat formundaki ANKA-3’ün, bu yıl içerisinde ilk uçuşunu gerçekleştirmesi hedefleniyor. Sosyal medya üzerinden paylaşılan fotoğrafta, ANKA-3’ün dış silah istasyonlarında, 2 adet Süpersonik İnsansız Hava Aracı bulunduğu gözüküyor.

SavunmaSanayiST.com’a göre, ANKA-3, yaklaşık 7 tonluk bir azami kalkış ağırlığına sahip olacak. 2023’ün ikinci çeyreği içerisinde ilk uçuşunu gerçekleştirmesi beklenen insansız savaş uçağı, ANKA’dan elde edilen tecrübeler ışığında geliştiriliyor.

ANKA-3, ağırlıklı olarak hava-yer görevleri için geliştiriliyor. Bu doğrultuda, derin taarruz (deep-strike) ve düşman hava savunmasının imhası/bastırılması (DEAD/SEAD) misyonları uçağın ana taarruz kabiliyetlerinden olacak.

ANKA-1 projesi kapsamında geliştirilen ANKA MALE İHA, halihazırda Türk Silahlı Kuvvetleri, İçişleri Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından aktif olarak kullanılıyor.

Ayrıca, şu ana kadar 3’ten fazla ülkeye de ihracatı gerçekleştirildi. ANKA-2 Projesi kapsamında geliştirilen AKSUNGUR İHA ise Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından aktif olarak kullanılıyor. Ayrıca 2 ülkeye de ihracatı gerçekleştirildi.

adbanner