Çek Cumhuriyeti, geçtiğimiz günlerde, ülkenin ismini resmen “Çekya” olarak değiştirdi.
Dışişleri Bakanı Lubomir Zaoralek, Çek Cumhuriyeti isminin çok karmaşık olduğu, her dilde ayrı şekilde yazılmasının karmaşa yarattığını belirterek kabineye ülkenin isminin değiştirilmesi için teklifte bulunmuştu.
Komşu Slovak Cumhuriyeti’nin birçok ülkede Slovakya ismiyle anıldığını, ancak Çek Cumhuriyeti’nin isminden dolayı sık sık sorun yaşadığını belirten Zaoralek, “Bir ülkenin açıkça belirlenmiş sembolleri olması ve ismi konusunda karmaşa yaşanmaması çok önemli” fikriyle yola çıkmıştı.
Ülkenin isminin Çekler arasında bile karmaşa yarattığı, Çekya isminin en iyi seçenek olduğunu söylemişti.
Hükümet de ülkenin isminin birçok dilde aynı şekilde okunan Çekya olarak değiştirilmesi konusunda girişimleri başlatmıştı.
Çek Cumhuriyeti’nin yeni adı ‘Çekya’ Fransızca, Almanca, Rusça, Arapça ve Çince gibi farklı dillerdeki versiyonları ile Birleşmiş Milletler ve uluslararası kuruluşlara bildirildi.
Çekya (Czechia)ya karşı ülkenin adının Çekistan (Czechlands) olmasını savunanlar da vardı. Yapılan ankette 22 bin kişi Çekya ismini beğenmezken, sadece 7 bin kişi beğendi.
Çekler aslında 18. Yydan bu yana kendilerine “Cesko” diyordu. 20.yydan itibaren resmi olarak bunu kullanmaya başladılar. Ancak çoğunluk tarafından kabul gören bir kullanım değildi bu. Cumhurbaşkanı Vaclav Havel “Cesko”yu tüy ürpertici bulduğunu açıklamıştı.
1993’te Latince kökenli Czechia’nın kullanılması önerildi ancak yine sözcüğün sert sesi eleştirildi. Ayrıca modern ülkenin sadece bir bölümünü temsil ettiği; Moravia ve Silezya’nın yok sayıldığı düşüncesi öne çıktı. Kabul görmedi.
Çek şirketleri kendilerini “Czechlands” veya “Czezh” sıfatıyla tanıtıyorlardı
Çekya isminin en güçlü müttefiki Başkan Milos Zeman oldu. 2013’te İsrail’de Şimon Peres’e “kulağa, soğuk Çek Cumhuriyeti’nden daha hoş geliyor ve daha kısa” demişti.
Çekoslovakya’nın 1989 yılında Kadife Devrimi’yle komünizmden kapitalizme dönüş yapmasının ardından 1993 yılında ülke barışçıl bir biçimde Çek Cumhuriyeti ve Slovakya olarak iki ülkeye ayrılmıştı.