Pasaportunuzun gücünü size vize gerektirmeden kapısını açtığı ülke sayısı belirler. Şuanda en güçlü pasaport 177 ülkenin kapısını açan Alman pasaportu. Dünyanın en özel pasaportu ise başka. Onu sadece 500 kişi taşıyor❗️
Kim bu şanslı 500 kişi derseniz: the Sovereign Military Order of Malta… Yani Malta’nın “egemen zümresi” bir başka deyişle Malta şövalyeleri. Onlara karargahı Roma’da bulunan bir haçlı tarikatı demek de mümkün.
1113’te Papa Paschal tarafından egemenliğine kavuşan bu Katolik zümrenin politik konumu tartışmalı. Pek çok BM ülkesi tarafından “de facto” olmasa da, “de jure” olarak Malta’nın egemen temsilcisi sayılıyor.
Dini bir örgüt olduğu kadar askeri bir örgütler. İtalyan Hava Kuvvetleri tarafından bu kuruma kiralanan ve tarikatın armasını taşıyan uçakları bile var. Yönetim biçimleri temelde hala haçlı dönemindeki tarikat kurallarına dayalı. Bir büyük üstad (grand master) tarafından yönetiliyorlar. Yani masonik yapıdalar.
Napolyon tarafından 18. yüzyılın sonunda atıldıktan sonra Malta adası ile bir ilişkileri kalmamış.
Egemen zümrenin sahip olduğu diplomatik pasaport yalnızca resmi üyeler (hükümet), Diplomatik ve özel görevlerden sorumlu üst düzey makamlardaki bazı insanlarda var.
Pasaportun geçerlilik süresi zümre tarafından verilen görev süresince geçerli ve genelde 4 yıl.
Malta egemen zümresi, 106 devletle diplomatik ilişkilerini sürdürüyor ve devletlerin tümü, bu diplomatik pasaportları geçerli sayıyor.
Malta şövalyeleri, 120 ülkede faaliyet gösteriyor ve burada tıbbî, sosyal ve insani yardım çalışmaları ile yardıma muhtaç kişilere destek oluyor. Özellikle silahlı çatışmalar ve doğal felaketlerin ortasında yaşayan insanlara yardım etmekle ilgileniyor. 1999 ve 2002’de Türkiye’de de deprem yardımı için görev aldılar.
Ayrıca Birleşmiş Milletler’in de daimi gözlemcisi statüsündeler. Armalarında inançlıyı korumak, fakiri gözetmek anlamına gelen “tuitio fidei et obsequium pauperum” yazıyor.
Egemen zümre, kendisini web sitesinde “doğal, tarafsız ve apolitik” olarak tanımlıyor. 13.500’ün üzerinde şövalye, dam ve papaz ile birlikte 80.000 kalıcı gönüllü ve 25.000 çalışandan oluşuyor.