Birleşik Arap Emirlikleri Uzay Ajansı (BAESA), 29 Mayıs 2023’te, Mars ile Jüpiter arasında, yoğun bir asteroit varlığına sahip bir uzay alanı olan asteroit kuşağına, 2028’de otonom bir uzay aracı gönderme planlarının ayrıntılarını açıkladı.
Emirates misyonu olarak adlandırılan bu görevde kullanılacak 2.300 kg ağırlığındaki insansız uzay aracına, Dubai Emiri ve BAE Başkan Yardımcısı Şeyh Muhammed bin Rashid’in baş harflerinden esinlenerek “MBR Explorer” ismi verilecek.
بحمدالله أطلقنا في قصر الوطن التفاصيل العلمية لأحد أهم مشاريعنا في مجال الفضاء "مشروع الإمارات لاستكشاف حزام الكويكبات " . المشروع يستمر 13 عاماً.. 6 سنوات للتطوير و7 سنوات رحلة استكشاف.. ستقطع خلالها المركبة الاماراتية MBR Explorer ٥ مليار كيلومتر متجاوزة كوكب المريخ لاستشكاف… pic.twitter.com/C0peR7JAMe
— HH Sheikh Mohammed (@HHShkMohd) May 29, 2023
Uzay görevi kapsamında, yedi farklı asteroit incelencek. İlk altı asteroit incelemesi için sırasıyla, 10253 Westerwald, 623 Chimaera, 13294 Rockox, 88055, 23871 ve 59980’e yakın uçuş gerçekleştirildikten sonra, 269 Justitia ile yedinci asteroite iniş yapılmaya çalışılacak.
Sonuncu asteroit, farklı kırmızımsı rengi nedeniyle daha yakından incelenmek üzere seçildi. Bu durum, gökbilimcilerin, onun asteroit kuşağındaki diğer kayalardan daha uzaklardan, hatta Güneş sisteminin dışından gelmiş olabileceğini düşünmesine neden oldu.
BAE Uzay Ajansı, insansız uzay aracını inşa etmek için Colorado Boulder Üniversitesi Atmosfer ve Uzay Fiziği Laboratuvarı (LASP) ile ortaklık kurdu. Misyon, Emirlik uzay ajansının Mars’ı incelemek amacıyla Temmuz 2020’de başlattığı Hope projesinin izinden gidecek.
Bu misyonlar, yalnızca bilimsel araştırmaları ilerletmenin bir yolu olarak görülmekle kalmıyor. Aynı zamanda BAE’nin gelişimine yatırım yaptığı yerel uzay endüstrisinin önünü açmaya yardımcı oluyor. Bu çalışmaların odak noktası genellikle, gelecekte potansiyel değerli mineral kaynağı olarak lanse edilen asteroitler olarak belirleniyor.