Jüpiter’in Uydusu Europa’da Okyanus Aranıyor

Europa Clipper isimli uzay aracı, 2030 yılına kadar bir dizi bilimsel araçla birlikte Jüpiter’in uydusu Europa’da yaşam belirtisi arayacak. Clipper ile beraber NASA, üçgen bir plakanın üzerinde, farklı dillerde “su” dalga formlarını içerecek benzersiz detaylarla, uzaya mesaj gönderecek. Plakanın iç tarafında Ada Limón’un şiiri, 2,6 milyon kişinin adını taşıyan bir mikroçip ve görevin öncülerinden Ron Greeley’e selam da var.

Europa Clipper Ekim ayında fırlatılacak ve Jüpiter’in uydusu Europa’ya doğru yola çıkacak. Uydu, buzlu kabuğunun altında bir okyanusun var olduğuna dair güçlü kanıtlar gösterdi. Bilim insanları, Europa’daki okyanusun, Dünya’daki okyanusların toplamından iki kat daha fazla su tuttuğunu tahmin ediyor.

Görevin Detayları

Uzay aracı, Europa’daki koşulların yaşamsal fonksiyonları destekleyip destekleyemeyeceğini belirlemek için yola çıkacak. 2,6 milyar km yol kat ettikten sonra, 2030 yılında Europa’ya ulaşacağı tahmin ediliyor. Uzay aracı, uydunun menziline girdiğinde, 49 yakın uçuş serisi gerçekleştirecek.

Uzay aracında uydunun durumunu yörüngeden ölçebilecek bir dizi bilimsel araç bulunuyor. Cihazlar buzla kaplı kabuğun kalınlığını ve altındaki okyanusla olan yüzey etkileşimlerini belirleyecek. Clipper ayrıca okyanusun bileşimini ve uydunun jeolojisini de araştıracak. Veriler, bilim insanlarının, bu uydunun yaşanabilme potansiyelini anlamalarına yardımcı olacak.

Europa’ya İletilecek Mesaj

Europa Clipper, potansiyel uzay yolcuları için Dünya’dan sesler ve görüntüler taşıyan Voyager’ın Altın Plak’ına benzer şekilde, NASA’nın uzaya mesaj gönderme geleneğini de sürdürecek.

Europa Clipper’ın mesajı 18 x 28 cm ölçülerinde üçgen bir plaka üzerine kazındı. Plakanın her iki tarafında da farklı mesajlar yer alıyor. Hatıra plakası, Europa Clipper’ın tüm bilimsel ekipmanlarını barındıran devasa kasanın girişini kapatacak.

Washington’daki NASA Genel Merkezi Gezegen Bilimi Bölümü yöneticisi Lori Glaze, plakanın önemi hakkında şunları söyledi:

“Europa Clipper’ın tonoz plakasının içeriği ve tasarımı oldukça anlamlı. Bu plaka, bilim, teknoloji, eğitim, sanat ve matematik gibi evrende insanlığın sunabileceği en iyi şeyleri, tüm yaşam formlar için gerekli olan su yoluyla birleştiriyor. Bu bağlantı, Dünya ile keşfetmeye çıktığımız bu gizemli okyanus dünyası arasındaki bağı mükemmel bir şekilde gösteriyor.”

Plakanın iç yüzünde, orta kısım ABD’li Şair Ada Limón’un el yazısıyla yazdığı “Gizeme Övgü: Europa İçin Bir Şiir” ile süslenecek. Şiirin üstünde Jüpiter sisteminin ortasında bir şişenin görüntüsü var. Şişenin ortasına 2,6 milyon kişinin isminin yazılı olduğu mikroçip yerleştirilecek. İsimler, ismini uzaya göndermek isteyenler için NASA NASA tarafından düzenlenen Şişedeki Mesaj kampanyasından alındı.

Dünyanın ötesinde, gelişmiş medeniyetler bulma olasılığını tahmin eden Drake Denklemi de plakanın iç tarafına kazındı. Gökbilimci Frank Drake, astrobiyolojiye ilham veren ve yol gösteren bu meşhur denklemi geliştirdi.

Ayrıca, gezegen biliminin kurucularından ve 20 yılı aşkın bir süre önce görevin temellerinin geliştirilmesine yardımcı olan bilim insanlarından biri olan Ron Greeley’nin bir portresi de plakada yer alıyor. Son olarak, plakanın iç kısmında NASA’nın uzaydan gelen mesajlar için radyo frekanslarını nasıl izlediği de yer alıyor. Plakaya kazınan frekanslar, Hidrojen ve Oksijen’in yaydığı dalgalarla eşleşiyor. Bu izler, emisyon çizgileri olarak tasvir ediliyor.

Plakanın dışa bakan tarafında, dünyada konuşulan 103 dildeki “su” kelimesinin dalga biçimlerinin (sesin görsel temsilleri) bir koleksiyonu yer alıyor. Dalga formları, Amerikan İşaret Dili’nde “su” anlamına gelen sembolün bulunduğu merkezden dışarıya doğru yayılıyor.

adbanner