Havayolları Akıllı Valiz ile Uçağa Binmeyi Neden Yasaklıyor?

Tatil sezonunun en yoğun olduğu yaz sezonunun ortasında, İrlanda’nın önde gelen havayollarının birer birer bagaj politikalarını değiştirmeye başlaması dikkat çekiyor. Aer Lingus ve Ryanair, smart bag olarak bilinen akıllı valiz ve çantaların, uçakta taşınması ile ilgili kısıtlamaları hayata geçirdi. Dahili elektronik bileşenlere sahip olan bu ileri teknoloji çantalar, elektronik kilitleme, cihaz şarj edebilme ve hatta Wi-Fi erişimi gibi hizmetler sunabiliyor.

Konu geçtiğimiz günlerde EasyJet ile yapacağı uçuşta, bagajını “akıllı” özellikleri nedeniyle uçağa almasına izin verilmeyen bir yolcunun, durumu sosyal medyada paylaşması ile gündeme geldi. Easyjet’in kısa bir süre önce herhangi bir duyuru yapmadan, bagaj taşıma koşullarını sessizce değiştirdiği anlaşıldı.

Aer Lingus konuyla ilgili olarak net bir açıklama yaptı. Akıllı çanta ve valizleri, potansiyel olarak bir Lityum İyon pil veya harici güç kaynağı içeren sırt çantaları ve valizler şeklinde tanımlayan havayolu, akıllı valizlerin, sahip olduğu mekanizmalar sayesinde, telefon, tablet ve dizüstü bilgisayar gibi kişisel cihazların şarj edilmesini kolaylaştırdığını anlattı. Ayrıca yolculara bu konuda bazı uyarılar yapıldı. Bu tür bagajların uçağa alınmasına, pil ve bataryalarının yolcu tarafından kolayca çıkarılabiliyor olması şartıyla izin verildiği belirtildi. 100Wh’yi aşan veya belirsiz bir watt değerine sahip olmasının ise akıllı bagajı uçak için kabul edilemez hale getirdiği vurgulandı. Bu koşullara uygunsa, bataryasının çıkarılarak, kabin içine alınması ve kısa devreye karşı yeterince korunması gerektiği bilgisi verildi.

Ryanair’in koşulları da neredeyse tamamen Aer Lingus’un koşullarına paralel hazırlandı. Düşük maliyetli havayolu, yolcuların akıllı çanta taşımasına izin veriyor. Ancak uçuş boyunca bataryalarının çıkarılmasını zorunlu kılıyor. Çantanın bataryaları çıkarıldıktan sonra baş üstü dolaplara yerleştirilmesi gerekiyor. Ayrıca, akıllı çantalarını uçak altına göndermek isteyen yolcuların, çantayı kontuarda teslim etmeden önce pillerini çıkarmaları ve kabinde yanlarına almaları gerekiyor. Akıllı çantaya ait Lityum İyon pillerin, her koşulda yolcunun yanında olması gerektiği vurgulanıyor.

Bu kurallara uymayan yolcular, ister elde taşınsın ister uçak altına vermek istesin, çanta veya bagajlarının uçuştan men edilmesi riskiyle karşı karşıya kalabilir.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) ve Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) gibi havacılığın yönetim organları, Lityum İyon bataryaların, uçakların kargo bölümünde taşınmamasını tavsiye ediyor. Gerekçe olarak, seyir esnasında kargo kompartmanında bir yangın çıkması durumunda, kontrol altına almanın çok zor olması gösteriliyor.

IATA, riskleri azaltmak için 2018’de havayollarının çıkarılabilir olmayan Lityum İyon bataryalara sahip akıllı bagaj kullanımını yasaklamayı önerdi. 2019’da ICAO’dan benzer bir öneri geldi. Başta pek çok ABD’li havayolu olmak üzere, birçok şirket, bu akıllı çantaları yasaklamak için kendi inisiyatifleri ile hareket etti.

Uzmanlar, şüpheye düşülen durumlarda, yolcuların seyahat edeceği havayolunun web sitesini, uçuştan önce mutlaka kontrol etmelerini öneriyor. Her havayolu, hem uçak altına gönderilecek hem de kabinde yolcunun yanınıza alacağı el bagajı ile ilgili gereksinimleri, detaylı olarak açıklıyor.


Bir Bakışta | Akıllı Çanta veya Akıllı Valiz Nedir?

Akıllı çanta, nam-ı diğer akıllı bagaj, en basit haliyle, yüksek teknolojik özelliklere sahip olan bagaj veya çantaları ifade ediyor. Genellikle, akıllı bagajlar sert malzemeden üretiliyor. Güç sağlamak için Lityum-İyon batarya ve devre kartı içeriyor. Bir akıllı valiz, aşağıda listelenen özelliklerin herhangi bir kombinasyonunu içerebiliyor:

  • Cihaz şarjı
  • GPS takibi
  • Elektronik kilitleme
  • Uzaktan, uygulama ile kontrol edilebilme
  • Bluetooth bağlantısı
  • Wi-Fi bağlantısı
  • Elektronik tartı
  • Akıllı bagaj, seyahat severlerin çantalarını kolaylıkla takip edebilmelerinin bir yolu olarak da görünüyor. Son dönemde bu konuda valizlere AirTag isimli takip cihazlarının takılması ile ilgili izinler de tartışma konusu.

Bazı akıllı valizler, Güneş enerjisiyle şarj edilebilme özelliklerine, hırsızlık vakalarını önlemek için RFID bazlı sistemlere, cihaza bağlanamadığınız bir alanda olmanız durumunda taşınabilir Wi-Fi bağlantı sistemlerine bile sahip olabiliyor.

adbanner