Uçaklarda AirTag Kullanmak Yasak mı?

Apple tarafından geliştirilen AirTag isimli aksesuar, günümüzde mobil cihazlar üzerinden eşyaların takip edilebilmesinin en kolay yollarından biri. Kullanıcıların, üzerinde AirTag bulunan valizlerini, bilgisayar, telefon veya tabletleri ile kolayca bulabilmesi, son dönemde seyahat severlerin en büyük kabusu haline gelen valiz kaybı problemine de kökten çözüm getirmek konusunda oldukça iddialı. Ancak Almanya’nın ulusal havayolu Lufthansa’nın, AirTag’ı uçuşlarında yasaklayan ilk havayolu olduğu açıklanmıştı. ABD Federal Havacılık İdaresi FAA, AirTag’lerin uçak altına verilen valizlerde kullanılmasına ilişkin herhangi bir yasak olmadığını duyurarak, bu konudaki tartışmalara son noktayı koydu.

Federal Havacılık İdaresi FAA, son dönemde uçuşlarda popüler hale gelen bagaj takip cihazlarının yasaklanması hakkında çelişkili açıklamalar yapan Lufthansa’nın yarattığı kafa karışıklığının ardından bir açıklama yaptı.

FAA tarafından yapılan açıklamayla, yolcuların uçak altına gönderdiği bagajlarında bulunan Apple AirTag cihazlarının uçuş emniyetini tehlikeye atacak herhangi bir risk içermediği ve kullanılmasına izin verildiği duyuruldu.

FAA, “0,3 gram veya daha az Lityum içeren metal hücrelerle çalışan bagaj izleme cihazlarının, valizlerde kullanılabilir” olduğunu hatırlatarak, “Apple AirTag cihazlarının, 0,1 gram Lityum içeren bataryalara sahip olması nedeniyle bu eşik değerini karşıladığını” belirterek, kullanımına ilişkin bir yasak olmadığını duyurdu. AirTag dışında diğer bagaj takip cihazları arasında bu kuralı çiğneyenler olabileceğine de vurgu yapıldı.

Almanların ulusal havayolu Lufthansa, FAA tarafından yapılan açıklamaların ardından, uçuşlarında AirTag cihazlarına izin verildiğine yönelik resmi bir açıklama yaptı.

Lufthansa tarafından yapılan açıklamada, “Alman Havacılık Otoritesi (Luftfahrtbundesamt) ile risk değerlendirmelerini paylaştıklarını, çok düşük pil ve aktarım gücüne sahip takip cihazlarının, uçak altına verilen bagajlarda emniyet riski oluşturmadığının doğrulandığı; ve bu cihazlara Lufthansa uçuşlarında izin verildiği” bilgisi paylaşıldı.

AirTag Neden Yasaklandı?

Lufthansa’ya göre sorun, diğer Apple cihazlarıyla, düşük güçlü Bluetooth üzerinden iletişim kuran AirTag cihazlarına güç sağlayan pillerdi. Madeni para büyüklüğündeki AirTag cihazlarında, çok az miktarda Lityum içeren CR2032 “düğme hücreli” piller kullanılıyor. Bu piller, en çok kol saatleri ve anahtarlıklarda kullanımları ile biliniyor.

Konuyla ilgili yaşanan karışıklığın bir kısmı da havayollarını denetleyen uluslararası kuruluşlar ve otoritelerden kaynaklandı.

Lufthansa, AirTag yasağı kararından geri dönmek zorunda kaldı

Lufthansa, yasak ile ilgili yaptığı ilk açıklamalarında, Birleşmiş Milletler’in bir kuruluşu olan Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü ICAO’nın düzenlemelerine atıfta bulundu. Ancak ICAO’nun, düzenlemeler oluşturmak yerine, yerel otoriteler tarafından hazırlanan yönergelerin denetimi gibi daha farklı bir misyonu bulunuyor.

Lufthansa, kısmen Alman makamları Luftfahrtbundesamt ve Avrupa Birliği’nin bir havayolu olarak Avrupa Birliği Havacılık Emniyeti Ajansı EASA tarafından denetleniyor. EASA ile FAA’nin birbirine benzer rolleri bulunuyor. Bu yüzden EASA da AirTag cihazlarının uçuşlarda yasak olmadığına yönelik bir açıklama yaptı.

EASA, taşınabilir elektronik cihaz düzenlemelerine atıfta bulunduğu bir açıklamayla, “Yönetmelik, Apple AirTag gibi cihazları yasaklamıyor veya izin vermiyor” dedi. “Uçuş emniyeti veya hava aracının sistemlerini olumsuz etkileyebilecek cihazların kullanımını yasaklamak operatörlerin kendi sorumluluğundadır.” diyerek topu havayollarına attı.

Uçak Yolcuları İçin AirTag Giderek Popüler Hale Geliyor

Havayolu ile seyahat eden yolcular, kayıp bagajlar da dahil olmak üzere müşteri hizmetleri sorunlarıyla dolu bir yaz sezonu yaşadığı için, AirTag gibi takip cihazlarının kullanımı son aylarda ciddi şekilde arttı.

Sosyal medya kullanıcıları, Lufthansa’nın, herhangi bir gerçek düzenlemeye dayanmadan, utanç verici müşteri hizmetleri gecikmelerini örtbas etmenin bir yolu olarak hareket ettiği yönünde spekülasyonlar yapmıştı.

FAA ve EASA’dan AirTag yasağı ile ilgili açıklama geldi

AirTag cihazlarının uçakta oluşabilecek yangınların söndürülmesinin daha zor olduğu kargo bölümünde, alev aldığına yönelik kayıtlara geçen herhangi bir olay da bulunmuyor.

Lufthansa’nın AirTag yasağının ardından, başka hiçbir büyük havayolu, bu konuda Alman şirketi takip etmedi. Şimdi, FAA ve EASA gibi iki dev otoritenin, AirTag cihazlarının önemli bir tehlike oluşturmadığını açıkça belirtmesiyle birlikte, bundan böyle benzeri bir tartışmanın, tekrar gündeme gelmesi beklenmiyor.

adbanner