Güney Kore Ulaştırma Bakanlığı, ülkenin ulusal hava taşımacılığı yönetmeliğini, yolculara uçak kapılarını açmamalarını hatırlatan uçuş anonslarını içerecek şekilde revize ediyor. Bir yolcunun, uçağın acil çıkış kapısını açması olayının yol açtığı bu değişiklik, çeşitli uyarı işaretlerinin uçağa yerleştirilmesi ve kabin görevlilerine her yıl düzenli eğitim verilmesini de içeriyor. Güney Kore’deki mevcut yasalar, uçuş operasyonlarını aksatanlara, çıkışlara müdahale edenlere 10 yıla kadar hapis cezası da dahil olmak üzere ağır cezalar öngörüyor.
Geçtiğimiz aylarda yaşanan endişe verici bir olaya yanıt olarak Güney Kore Ulaştırma Bakanlığı, hava taşımacılığı operasyonlarını düzenleyen yönetmeliği revize etme planını duyurdu. Yapılacak değişikliğin temelinde, yolculara uçuş sırasında uçak kapılarının açılmasının yasak olduğunu özel olarak hatırlatan anonsların zorunlu hale getirilmesini içeriyor.
Kara, Altyapı ve Ulaştırma Bakanlığı’nın, yolcu emniyeti ve farkındalığını artırmayı amaçlayan bu revizyonu 14 Aralık’a kadar duyurması planlanıyor.
Güney Koreli Asiana Havayolları’na ait Airbus A321, 194 yolcu ve 6 mürettebatıyla Jeju Adası’ndan Daegu’ya gitmek üzere havalandı. Uçaktaki yolculardan biri, son yaklaşma sırasında uçağın acil çıkış kapısını açtı. @Flyasiana pic.twitter.com/WUDPT6LGAh
— BoardingInfo (@boardinginfo) May 26, 2023
Bu hamle, Mayıs ayında aşırı stres altındaki bir yolcunun, Daegu Uluslararası Havalimanı’na varmadan kısa bir süre önce, Asiana Havayolları’na ait uçağın acil çıkış kapısını açtığı endişe verici olayın ardından geldi. Yerel basının “iki dakikalık terör” olarak nitelendirdiği olay, havacılıkta emniyetin sağlanması için, daha sıkı tedbirler alınması gerektiğinin altını çiziyor.
Havacılık Güvenliğine Yönelik Proaktif Önlemler
Revize edilen yönetmelik, yalnızca bu tür eylemlerin hukuki sonuçlarını hatırlatmakla kalmıyor. Aynı zamanda uçak içinde herkesin rahatlıkla görebileceği uyarı etiketleri bulundurma zorunluluğunu da içeriyor. Ek olarak, anormal davranış belirtileri sergileyen yolcuları daha iyi tespit etmek amacıyla kabin görevlileri, toplam iki saatlik zorunlu yıllık eğitime tabi tutulacak.
Şu anda havayolu anonsları, sigara içme, elektronik cihaz kullanma ve uçuş görevlilerini rahatsız etme yasaklarını ceza hukukuna tabi ihlalleri kapsıyor.
Güney Kore Havacılık Güvenliği Yasası uyarınca, normal kapılar veya acil durum çıkışlarını kurcalayarak bir uçağın işleyişini bozan yolcular, 10 yıla kadar hapis cezası da dahil olmak üzere ağır cezalarla karşı karşıya kalıyor.