Uçmaktan Vazgeçen Yolcuya 5.000 Dolar Tazminat

ABD’de bir uçak yolcusu, sosyal medyada yaptığı bir paylaşımla, aynı gün içinde Delta Havayolları ile yapacağı iki farklı uçuşta, gönüllü olarak koltuğundan vazgeçtiği için, 5.000 Dolar tazminat kazandığı olayın detaylarını anlattı.

Sosyal medya platformu Reddit’te ‘Extreme_Mix6279’ rumuzunu kullanan bir uçak yolcusu, Delta Havayolları ile yapacağı uçuşlarda, overbook durumu oluştuğu zaman, görevliler tarafından yapılan ‘’uçmaktan vazgeçmek isteyen var mı?’’ anonsunu duyduğu an kapıya koştuğunu söyledi.

Şanslı yolcu, günün ilk uçuşunda, görevlilerin yaptığı ‘iki gönüllü için 2.000 Dolar’ teklifini duyduğu an, hiç tanımadığı yaşlı bir kadın yolcu ile beraber hemen kabul etti. Bu kararın ardından, kendilerine gece yarısı yapılacak bir sonraki uçuş için rezervasyon yaptırıldığı için, tüm öğleden sonrayı, havaalanında bekleyerek geçirmek zorunda kaldılar.

İkinci uçuş için, uçağa biniş vakti geldiğinde, Delta görevlileri bir kez daha koltuk sayısından fazla yolcu olduğunu fark etti. Şimdi de en az bir gönüllünün, 3.000 Dolar karşılığında uçmaktan vazgeçmesi talep ediliyordu. Reddit kullanıcısı, bu anonsu duyduğu an, başka bir yolcu ile yarışa girdi ve görevlinin yanına ilk ulaşan kişi olmayı başardı. Böylece bir gün içinde, havayolundan 5.000 Dolar tazminat aldı.

Şanslı ve hızlı yolcu, ilerleyen saatlerde, üçüncü bir havaalanında aktarma yapılması gereken farklı bir uçuş rotası üzerinden, gitmek istediği yere ulaştırıldı.

Overbook Nedir?

Uçuşlara, koltuk sayısından fazla yolcunun rezervasyon yapması, havayolu endüstrisinde yıllardır devam eden, oldukça yaygın bir uygulama. Çoğu durumda yolcular, seyahat ettikleri uçuş için, aslında uçakta olması gerekenden daha fazla yolcuya bilet satıldığının farkında bile olmuyor.

ABD’li havayolları arasında Delta’nın, rakiplerine göre daha fazla uçuşta overbook senaryosu ile karşılaştığı tahmin ediliyor. Şirketin CEO’su Ed Bastion, yatırımcılara yönelik yaptığı bir sunumda, Atlanta merkezli havayolunun fazla rezervasyon seviyesini, toplam kapasitenin %105’ine kadar artırmayı planladıklarını söyleyerek, bu durum ile övünmüştü.

Havayollarının uçuşlara fazla rezervasyon yapmasının sebebi, bilet satın alan herkesin, uçuşa gelmeyecek olması. Havayolları da uçakta bulunan koltuk sayısından daha fazla bilet satarak, potansiyel gelir kaybı riskini azaltmaya çalışıyor.

Ancak fazla rezervasyon (overbook) havayolları için büyük bir kumar olarak nitelendirilebilir. İşler yolunda gittiğinde, havayolları daha fazla para kazanıyor. Ancak işler istedikleri gibi gitmez ve bilet alan yolcuların tamamı uçuşa gelirse, havayollarının yolcuları ikna etmek için güçlü bir tazminat ödemesi gerekiyor.

2023’ün ilk dokuz ayında Delta Havayolları, overbook yaşanan uçuşlarda, gönüllü olarak koltuklarından vazgeçen 123.000 yolcuya tazminat ödedi.

Overbook İçin En Yüksek Tazminat Teklifi Ne Kadar?

Reddit’te ‘Extreme_Mix6279’ kullanıcı adıyla paylaşım yapan yolcunun, aynı gün içinde Delta’dan aldığı tazminat miktarı oldukça yüksek olsa da ondan çok daha şanslı birileri olabilir.

2017 yılında United Havayolları uçağında yaşanan tatsız bir olayda, Vietnam asıllı Dr. David Dao isimli yolcu, polisler tarafından, uçağın koridorunda sürüklenerek dışarı alınmıştı. Delta, bu olay üzerine, gönüllü olarak uçmaktan vazgeçen yolculara ödenecek tazminat miktarını, 10.000 Dolar’a kadar çıkarma kararı aldı.

Elbette Delta Havayolları, overbook durumu oluştuğunda, yolculara doğrudan bu rakamı teklif etmiyor. Görevliler, uçmaktan vazgeçme potansiyeli olan yolculara başlangıçta daha düşük rakamlar teklif edip, onlarla sıkı bir pazarlığa girişiyor.

Delta Havayolları, uçuşlarında overbook senaryosu yoğun şekilde yaşanmasına rağmen, yolcuların gönüllü olarak uçmaktan vazgeçme kararı alması konusunda oldukça şanslı. ABD Ulaştırma Bakanlığı istatistiklerine göre, Ekim 2023 ile Mart 2024 arasındaki uçuşlarda, Delta Havayolları uçuşlarındaki overbook durumlarının tamamında, gönüllü olarak uçmaktan vazgeçen yolcu bulundu. Aynı dönemde American Airlines uçuşlarındaki overbook durumlarında 5.685 yolcu, havayolu tarafından (gönüllü olmadıkları için) zorla uçaktan indirildi.


İlgili İçerik | Overbook Nedir?

adbanner