Papa XIV. Leo’nun Air France A321’ine Rafale Jetleri Eşlik Etti

Papa XIV. Leo’nun Fransa ziyareti için özel olarak hazırlanan Air France Airbus A321, “Vatican City” adı ve papalık armasıyla üç özel uçuş gerçekleştirdi. Lourdes-Metz etabında A321’e Fransız Rafale savaş uçakları eşlik ederken, havacılığa ilgisiyle bilinen Papa uçuşun seyir bölümünün önemli kısmını kokpitte geçirdi.

Air France, Papa XIV. Leo’nun 25-28 Eylül 2026 tarihleri arasındaki Fransa ziyareti kapsamında özel bir Airbus A321 görevlendirdi. Papa, Vatikan heyeti ve akredite gazetecileri taşıyan uçak, 26-28 Eylül arasında Paris-Orly, Tarbes-Lourdes-Pyrénées, Metz-Nancy-Lorraine ve Roma-Fiumicino arasında üç özel uçuş gerçekleştirdi.

Operasyon normal bir tarifeli seferden farklı olarak devlet uçuşu prosedürleri kapsamında yürütüldü. Air France; uçak hazırlığından yer hizmetlerine, güvenlikten protokole ve ekip koordinasyonuna kadar sürecin haftalar süren hazırlık gerektirdiğini açıkladı.

Operasyon Fransız makamları, Vatikan temsilcileri ve ilgili havalimanlarının ekipleriyle birlikte planlandı.

A321 geçici olarak “Vatican City” adını aldı

Görev için ayrılan Airbus A321’e Vatikan protokolüne uygun özel işaretlemeler uygulandı. Papa XIV. Leo’nun arması uçağın gövdesine yerleştirilirken A321, ziyaret süresince geçici olarak “Vatican City” adıyla uçtu.

Air France daha önce uçakta iki ayrı kabin düzenlemesi yapılacağını açıklamıştı. Papa ve yakın çevresinin yanı sıra kardinaller, piskoposlar, Vatikan yetkilileri, güvenlik personeli ve İsviçreli Muhafızların da bulunduğu 70’ten fazla kişilik heyet ile dünyanın farklı ülkelerinden 80’den fazla akredite gazeteci uçakta yer aldı.

26 Eylül’de Paris-Orly’den Lourdes’a gerçekleştirilen ilk özel uçuş öncesinde Air France Yönetim Kurulu Başkanı ve Air France-KLM CEO’su Benjamin Smith, Papa XIV. Leo’ya şirketin geçmişte gerçekleştirdiği hac ve papalık uçuşlarına atıfta bulunan imzalı bir koleksiyon posteri sundu.

Lourdes-Metz uçuşunda Rafale eskortu

Operasyonun havacılık açısından en dikkat çekici bölümü 28 Eylül sabahı gerçekleştirilen Tarbes-Lourdes-Pyrénées-Metz-Nancy-Lorraine uçuşunda yaşandı.

Kaptan Clemence Coussonneau komutasındaki Air France A321’e seyir sırasında Fransız Rafale savaş uçakları eşlik etti. Savaş uçaklarının A321’in yakınında formasyon halinde uçtuğu anlar görüntülere de yansıdı.

Devlet başkanlarını taşıyan uçaklara askeri uçakların eşlik etmesi diplomatik ziyaretlerde kullanılan sembolik ve güvenlik odaklı uygulamalardan biri. Papa’yı taşıyan A321’in devlet uçuşu statüsünde olması da operasyon boyunca standart ticari seferlerden farklı prosedürlerin uygulanmasını beraberinde getirdi.

Papa uçuş sırasında kokpite girdi

Lourdes-Metz uçuşunu sıra dışı hale getiren bir başka ayrıntı Papa XIV. Leo’nun kokpit ziyareti oldu.

Havacılığa, otomobillere ve mekanik sistemlere ilgi duyduğu belirtilen Papa, seyir sırasında yaklaşık 30 dakika uçuş ekibiyle birlikte kokpitte kaldı. Yardımcı pilot Eric Marguerite’nin aktardığına göre Papa, Lourdes ile Metz arasındaki uçuşun seyir bölümünü kokpitte geçirdi ve pilotlarla havacılık üzerine sohbet etti.

A321 ilerlerken Rafale’lerin formasyonda eşlik ettiği bölümde Papa’ya telsiz mikrofonu da verildi.

Papa XIV. Leo, kokpitten Rafale pilotlarına hitap ederek onları kutsadı; mesajını insanların korunması ve dünya barışı için görev yapan askeri personele de iletti. Papa daha sonra kabin ekibiyle de bir araya geldi.

Air France’nin papalık uçuşları yeni değil

Air France’ın Vatikan ve papalık ziyaretleriyle bağlantısı uzun yıllara uzanıyor. XIV. Leo’dan önce Papa II. Jean Paul ve Papa XVI. Benedict de Air France uçaklarıyla seyahat etmişti.

Bu geçmişin en sıra dışı örneklerinden biri 2 Mayıs 1989’da yaşandı. Air France, Papa II. Jean Paul’ü Réunion Adası’ndaki Saint-Denis’den Zambiya’nın başkenti Lusaka’ya Concorde ile taşıdı.

Şirket 1996’da II. Jean Paul’ün Reims-Roma dönüş uçuşunu Airbus A310 ile gerçekleştirdi. Papa XVI. Benedict’in 2008’deki Fransa ziyaretinde ise Paris-Orly-Lourdes ve Lourdes-Roma uçuşlarında yine Airbus A321 kullanıldı.

Bu nedenle 2026 operasyonu Air France için ilk papalık görevi değildi; ancak özel işaretlemeli A321, devlet uçuşu prosedürleri ve Rafale eskortu son ziyareti havacılık açısından dikkat çekici hale getirdi.

Ziyaret Roma uçuşuyla tamamlandı

Papa XIV. Leo’nun Fransa ziyareti Paris, Lourdes ve Metz’i kapsadı. Air France’ın özel uçuş programının son ayağı ise 28 Eylül akşamı Metz-Nancy-Lorraine’den Roma-Fiumicino’ya gerçekleştirildi.

A321 Metz’den yerel saatle 19.33’te havalandı. Yaklaşık 1.075 kilometrelik dönüş uçuşunda Papa’nın beraberindeki gazetecilerle geleneksel uçuş içi basın toplantısı da gerçekleştirildi.

Böylece Air France’ın Papa XIV. Leo için hazırladığı üç uçuşluk özel A321 operasyonu tamamlanmış oldu.

adbanner