Uçakta Yandaki Yolcudan Kaç Kez Tuvalet İzni İstenir?

İngiliz havayolu şirketi British Airways, bağımsız bir araştırma kuruluşuna havayolu ile seyahat etiği konulu bir çalışma yaptırdı. Dünyanın pek çok farklı milletinden 1500’ün üzerinde kişinin katıldığı çalışma, küresel anlamda, yolcu davranışları ve eğilimleri hakkında fikir sahibi olabilmek amacı taşıyor. Yapılan anket çalışmasında birbirinden ilginç sonuçlar ortaya çıktı.

Gözlerinizi kapatıp düşünün: Ekonomi sınıfında seyahat ediyorsunuz; pencere veya orta koltukta oturuyorsunuz. Yolculuk esnasında tuvalete gitme ihtiyacı duydunuz. Ancak koridor koltuğunda oturan yolcu uyuyor. Ne yaparsınız? Uyandırır mısınız yoksa kendisinin uyanmasını bekleyerek tuvalete gitme ihtiyacınızı erteler misiniz?

Araştırma, bu tablo ile karşılaşan tüm yolcuların ikilemde kaldığını gösteriyor.  Ancak araştırmaya katılan yolcuların yüzde 80’i uyuyan kişinin uyandırılması ve izin istenmesi gerektiği görüşünde. Yani büyük çoğunluk tuvalet ihtiyacını bir başkasını uyandırmaktan üstün tutuyor.


İlgili Haber | Uçak Tuvaletlerine Dair Bilmeniz Gerekenler


Ancak insanlar sandığımız kadar da bencil değil. Zira araştırmadan çıkan bir başka ilginç sonuç uyandırma sayısı ile ilgili. Eğer koltuğunuzdan kalkıp, koridorda dolaşmak veya tuvalet ihtiyacınız için birini uyandırmanız gerekiyorsa; yolcuların yüzde 40’ı bunun sadece bir defa yapılması gerektiğini düşünüyor.


İlgili Haber | Kalkışta ve İnişte Neden Tuvalete Gidilmez?


Eğer derin uykudaki kişiyi uyandırmayı değil de üzerinden atlamayı tercih ederseniz bunun nasıl gerçekleştirileceği ile ilgili de bir bölünmüşlük söz konusu. Amerikalı seyahat severlerin yarısı, İngiliz yolcuların yüzde 53’ü, İtalyan gezginlerin yüzde 58’i, Fransızların yüzde 42’si ve Almanların yüzde 66’sı, uyandırmak istemediği yolcunun üzerinden atlamaya çalışırken yüz yüze olmak gerektiğini düşünürken; diğerleri o kişiye sırtını dönerek bacaklarının üzerinden atlamaya çalışmak gerektiğini düşünüyor.

Uçakta Yanınızdaki Yolcu Horlarsa Uyandırır mısınız?

Uçakta horlayan yolcular konusunda da kesin bir sonuca varılamıyor. Yan koltuğundaki kişinin horlamaya başlaması durumunda, yolcuların yüzde 66’sı, o kişiyi uyandırmaktan kaçınarak durumu görmezden geleceğini belirtiyor. İngiliz gezginlerin yüzde 20’si böyle bir durumda kişinin kendisinin uyanmasını sağlamak için fazlaca kıpırdanacağını belirtiyor.

Uzun bir yolculuk esnasında veya yoğun geçen bir iş seyahati dönüşünde, seyahati iyi bir dinlenme aracına çevirebilmek için yolcular büyük oranda pencere koltuğunu tercih ettiğini söylüyor. Dinlenmek için en iyi seçeneğin bu olduğu, uykuya ara vermeden, baş ve boyun rahatlığının sağlanabilmesi gibi sebepler bu durumun başlıca sebebi olarak öne çıkıyor.

Yolcular Arasında Kolçak Savaşı

Özellikle orta koltukta oturan yolcular için en önemli başlıklardan biri de kol dayama bölümü yani kolçaklar. Bencillik karakterinin en somut şekliyle ortaya çıkma ihtimalini barındıran bu konuda da yolcular genelde anlayışlı. Zira çalışmaya katılan yolcuların  yüzde 67’si, her iki kolçağı da kapmak yerine bir kolçağı tercih edip diğerini yan komşuya vermenin daha uygun olduğu görüşünde. İngilizler, yüzde 47 ve Amerikalılar yüzde 42 ile her iki kolçağı da talep etme olasılığı en yüksek yolcu profili olarak karşımıza çıkıyor.

Uçakta Ayakkabılarınızı Çıkarıyor musunuz?

Yolcuların yüzde 59’u seyahat esnasında ayakkabıları çıkarmanın normal bir davranış olduğunu düşünüyor. Ancak iş çorap konusuna gelince; katılımcıların yüzde 87’si çorapların ayakta kalması ve çıkarılmaması gerektiği görüşünde. İtalya’ya uçarken bir kat daha dikkatli olmanızı öneririm. Zira İtalyanların yüzde 75’i uçuş esnasında ayakkabıları çıkarmanın kabul edilemez olduğunu söylüyor.


İlgili Haber | Uçakta Neden Ayakkabılarımızı Çıkarmamalıyız?


Yandaki Yolcuyla Sohbet Edenlerden misiniz?

Yolcuların yüzde 83’ü uçağa bindikten sonra yanınızda seyahat edecek kişiler ile hızlı bir merhaba ve gülümsemenin uygun davranış olduğunu kabul ediyor. Amerikalı yolcular, konuşkan seyahat severler için en düşük toleransa sahip millet. ABD’li gezginlerin yüzde 42’si kişisel hikayelerini paylaşmanın kabul edilemez olduğunu söylüyor ve konuşmanın önüne geçebilmenin nazik bir yolu olarak kişiye teşekkür etmek ve kulaklıklarını kulağına takmayı uygun görüyor. İngiliz gezginler, konuşkan bir koltuk arkadaşına mesaj vermek amacıyla bir tuvalet molası vermeyi uygun buluyor. Ancak Fransızlarda durum tam tersi. Fransız seyahat severlerin yarısı hava yolu ile seyahati yeni bir arkadaşla tanışmanın önemli bir yolu olarak görüyor.

Tüm seyahat severlerin yüzde 67’si bir yastığın uçakta daha iyi uyku keyfine yardımcı olduğunu söylüyor. Gürültü konusunda duyulan kaygı için Amerikalıların yüzde 45’i uykuya dalmak için gürültü önleyici kulaklıklara ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. İtalyanlar ve Fransızlar, ışığı kesmek için göz maskesi kullanmak konusunda çoğunlukla endişe duyuyor. Almanlar uçakta iyi bir uyku için günlük rutinlerin devamlılığına inanarak evde konforu artıran materyallerin uçuşa getirilmesi görüşünde.

Kabinde koltuk değişimi söz konusu olduğunda, yolcuların yüzde 53’ü durumu kabin ekibiyle paylaşıp; sorun olmadığı onayı aldıktan sonra bunu yapmayı uygun buluyor. İngilizler, bu konuda biraz daha hassas. Yeni bir koltuğa geçmek için en olası zamanın, kalkışın ardından ve kemer ikaz ışıkları söndükten sonra olduğunu düşünüyor.

Ayrıca araştırmaya katılan yolcuların yüzde 92’si, uçuş esnasında kabinde ışıklar söndükten sonra kişisel elektronik cihazlarını kullanan yolcuların, ekran ışıklarını minimum seviyeye getirerek diğer insanları rahatsız etmemeleri gerektiği konusunda hemfikir.

adbanner