A young woman sitting on an airplane and massaging her neck.

Uçuşta En Çok Yaşanan Ağrı ve Acılar

Seyahat etmek çoğu zaman heyecan verici ve eğlenceli olabilir. Ancak dar hareket alanına sahip olduğunuz küçük bir ekonomi koltuğunda, uzun süre oturmak zorunda kaldığınız bir seyahat, size ağrı ve acı olarak geri dönebilir. Böylesi bir durumda boynunuzdan kalçanıza kadar tüm kaslarınızın tutulma ihtimali oldukça yüksek.

Uzmanlara göre havayolu seyahati sonucunda ortaya çıkan tüm kas sıkıntılarının tek bir nedeni var: hareket eksikliği. Ancak neyse ki, yerden yaklaşık 10 kilometre yüksekte seyahat ederken, bu rahatsızlıkların önüne geçecek veya hafifletilmesine yardımcı olabilecek birkaç basit egzersiz var. Eğer siz de bu önerileri uygularsanız; yolculuğun her saniyesinin keyfini sonuna kadar çıkarabilirsiniz. İşte özellikle uzun uçuşlarda en sık karşılaşılan sağlık sorunlar ve bunlara yönelik basit çözüm önerileri:

Boyun veya Omuz Tutulmaları

Kalkıştan inişe kadar uçuşun her aşamasında, vücudunuz kamburlaşmaya meyillidir. Eğer uzun süre hareket etmez ve eklemlerinizi çalıştırmazsanız, sonradan kaslarınızın geçici olarak sertleştiğini ve tutulduğunuzu fark edersiniz. Her yarım saatte bir omuzlarınızı 3-5 defa ileri geri hareket ettirin. Başınızı 3-5 defa sağa, sola, yukarı ve aşağı hareket ettirin. Ayrıca başınızı her yönde 3-5 defa çevirmeyi ihmal etmeyin.

Koltuğunuzda otururken, gövdenizin üst kısmını göğüs kafesi hizasında yana doğru çevirin. Yanınızdaki yolcuyu rahatsız etmeden ellerinizi havaya kaldırın. Kollarınızı çaprak bir şekle getirerek ellerinizle omuzlarınızı tutun. Bütün bunlar kaslarınızı aktif hale getirecektir.


İlgili Haber | Uçakta En Çok Karşılaşılan Tıbbi Sorunlar


Bel Ağrıları

Aynı pozisyonda bir kaç saat oturmak belimiz için de hiç sağlıklı bir şey değildir. Böyle durumlarda belinize çok yük bindirmiş oluyorsunuz. Zira, oturmak doğada bulunan bir pozisyon değil. İnsanlar daha adil bir yük dağılımı için her zaman çömelmeye meyillidirler.

Bir sandalyede sırt desteği olmadan oturmak oldukça zararlı. Bu yüzden de dar ve sıkışık uçak koltukları, zamanla, omurganız ve çevredeki kasları stres altına sokarak bel ağrısı oluşturabilir. Bu yüzden özellikle uzun uçak seyahatlerinde, en geç saatte bir kalkıp koridorda dolaşmak veya tuvalete gidip gelmek gerekiyor.


İlgili Haber | Uçakta Hastalıktan Korunmak İçin Öneriler


Kalça Ağrıları

Oturma pozisyonuna bağlı olarak, uçakta kalçamızdaki esnek kasların gerginliğini artırarak, kısaltılmış bir pozisyonda kilitli bırakıyoruz. Bu yüzden seyahat esnasında belli periyotlarda ayağa kalkıp koridorda gezerken, ellerinizi dizlerinizin üzerinde bir araya getirip, dizinizi göğsünüze doğru sıkı bir şekilde çekin. Bu esnada da, alt bacağınızı olabildiğince düz tutmaya çalışın. Üç saniye sabit tuttuktan sonra diğer bacağınız için de hareketi tekrarlayın. Bütün bu hareketler kalça kaslarınızı çalıştırarak olası kalça ağrılarını engelleyecek.

Ölü Popo Sendromu

Bu hastalığı ilk kez duymuş olabilirsiniz. Dead Butt Syndrome olarak bilinen hastalık, kalçada bulunan gluteus medius isimli kasların, uzun süreli oturmaya bağlı pasifize olması ve fonksiyonlarını yitirmesi ile ortaya çıkıyor. Sonucunda da bel, kalça ve ayak bileklerinde ağrı oluşuyor. Oturmaya devam ettiğinizde vücudunuz, yaptığınız şeyden mutsuz olduğuna dair size çeşitli sinyaller yollayarak bir tedirginlik hissiyatı yaratıyor. Siz de bulunduğunuz durumu değiştirmek için istek duyuyorsunuz. Çözüm için ayağa kalkıp ayak parmaklarınızın üzerinde yükselin. Ayak bileklerinizi çalıştıracak egzersizler yapın. Belinizi gergin tutun.

Derin Ven Trombozu (DVT)

Uzun süre hareketsizliğe bağlı olarak, damarlardaki kan dolaşımının azalması ile ortaya çıkan tehlikeli bir durum da DVT’dir. Halk arasında “ekonomi sınıfı sendromu” olarak da bilinen DVT, derin toplardamar içinde kan pıhtısı oluşması anlamına geliyor. Genellikle bacağın aşağı tarafında, kalçanın uyluk bölümünde oluşur. Pıhtının bir kısmı kopup kan içerisinde dolaşmaya başlayabilir. Sonrasını düşünmek bile istemiyoruz zaten. Maalesef ölüme kadar yolu var. Çözümü yine hareketsiz kalmayıp belli zamanlarda ayağa kalkıp uçakta gezinmek. Eğer cam kenarında oturuyor ve yeterli sıklıkta ayağa kalkamıyorum derseniz; uçağa bir tenis topu ile binin ve seyir esnasında topu bacaklarınızda dolaştırarak kan dolaşımınızı hızlandırmaya çalışın.


İlgili Haber | Uçağa Tenis Topuyla Binin


adbanner