Atlanta Kent Konseyi, şehir genelinde geri dönüştürülemez tek kullanımlık plastik ürünlerin kullanımını yasaklayan bir yasayı onayladı.
Plastik yasağı, dünyanın en yoğun havalimanı olan Hartsfield-Jackson Havalimanı’nın tüm terminallerini de kapsıyor. Yasak, plastik torbalar, polistiren ve plastik çubuklar gibi tek kullanımlık plastiklerin alım ve tedarik süreçlerine kadar uzanıyor.
Konsey üyesi Amir Farokhi: “Bu tasarı, tüketici beklentilerini yakalamak kadar önemli. Böyle bir kararın alınmış olmasıyla gurur duyuyorum, ancak sürdürülebilirlik trendinin ilerisinde olma iddiasında bulunmadan önce daha yapmamız gereken çok iş var. Bu kararın son söz değil, bilakis bir şeylerin ilk adım olduğunu umuyorum. Sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği, çağımızın en büyük tehditlerinden biri. Bu konuyla ilgili hareketsiz davranmak kabul edilemez.”
İlgili Haber | Dünyanın En Yoğun Havalimanları
Mevzuat oybirliği ile kabul edildi ve şimdi belediye başkanı tarafından imzalandıktan sonra yürürlüğe girecek. Geçen hafta, Hartsfield-Jackson Havalimanı yönetimi, daha gelişmiş bir yolcu deneyimi sunmak için tuvalet yönetim sistemi kurulduğunu açıklamıştı.
Dünyanın dört bir yanındaki birçok havaalanı da çevresel sürdürülebilirliği sağlamak için tek kullanımlık plastikleri yasaklama kararı aldı.
Ağustos ayında, San Francisco Havaalanı, sıfır atık girişiminin bir parçası olarak, 20 Ağustos 2019’dan itibaren tek kullanımlık plastik su şişelerinin yasaklandığını duyurdu.
Haziran ayında, Dubai Havalimanı, tek kullanımlık plastiklerin tüketicilere satış yapılan alanlarda yasaklanacağı kararını açıkladı. Yasak 1 Ocak 2020’den itibaren geçerli olacak.
Geçtiğimiz yıl, Hindistan’da Delhi Indira Gandhi Uluslararası Havaalanı’nın, 2019 yılının sonuna kadar havaalanını plastiksiz hale getirilmesini amaçlayan proje kapsamında, tek kullanımlık plastik ürünlerin kullanımının yasaklanacağı duyurulmuştu.
Muhammed YILMAZ