Gün ışığından yararlanma konusunda yaşanan anlaşmazlık, Beyrut Havalimanı’nda, aynı anda iki farklı saat kullanılmasını zorunlu hale getirdi.
Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta bulunan Rafic Hariri Uluslararası Havalimanı’nda (BEY) şu anda iki farklı yerel saat kullanılıyor. Bu durum nedeniyle, havalimanından uçuşu olan yolculara, uçuş saatlerini tekrar tekrar kontrol etmeleri öneriliyor.
Lübnan’ın dış dünyaya açılan kapısı olan havalimanındaki tabela ve saatlerde, iki farklı zamanı gösteren görseller ve video görüntüleri sosyal medyada paylaşılıyor.
Sadece havalimanını değil, tüm ülkeyi etkileyen bu sıra dışı durumun temelinde, 26 Mart 2023’te, yaz saati uygulaması için, saatlerin bir saat ileri alınması konusunda, ülkedeki dini cemaatler arasındaki görüş ayrılıkları yatıyor.
Başbakan Najib Mikati, saatlerin ileri alınması planlanan günden üç gün önce, herhangi bir gerekçe göstermeden, ülkenin yaz saati uygulamasına 21 Nisan’da geçileceğini açıkladı. Karar, Ramazan ayında oruç tutanların, iftar saatlerinin ötelenmesi anlamına geleceği için, ibadetlerini yerine getiren Müslümanlara destek olarak yorumlandı.
Bu beklenmedik karara, Hristiyan Maruni Kilisesi başta olmak üzere ülkedeki diğer dini topluluklar itiraz etti. Karar için kabine onayını almak gibi, olağan sürecin takip edilmemesi nedeniyle, yasal olmadığı gündeme geldi.
Kilisenin ardından Hristiyan sivil toplum kuruluşları, okullar ve siyasi partilerden de hükümetin bu kararına uyulmayacağı ve yaz saatine geçileceği yönünde açıklamalar gelmeye başladı. Konuyla ilgili bir uzlaşmaya varılamayan ülkede, fiili olarak aynı anda iki saat dilimi kullanılmaya başlandı.
Lübnan’ın ulusal havayolu Middle East Airlines (MEA), tüm tarifeli uçuşların saatlerinin bir saat ileri alınacağını; 21 Nisan’da orijinal tarifelerine geri döndürüleceğini duyurdu. Bu değişikliğin sadece Beyrut Havalimanı’ndaki kalkış ve varış saatlerini etkilediği belirtildi. Havayolunun, diğer uluslararası havaalanlarına yaptığı uçuş tarifeleri de aynı kalacağı duyuruldu.
Karardan Vazgeçildi
Yoğun tartışmalar sürerken, günler sonra Lübnan Başbakanı Necib Mikati, “kış saati uygulamasının 1 ay uzatılması” kararını iptal etti ve ülkede “yaz saati” uygulamasına geçildi.
Mikati, yeni kararını açıklamadan önce Bakanlar Kurulu’nu topladı. Mikati, “Kış saati uygulamasının Ramazan sonuna kadar uzatılması kararı, oruç tutanları rahatlatmayı amaçlıyordu” diyerek, iddiaları doğruladı.
Yaz saati uygulamasına geçilmesinin ertelenmesinin “mezhepsel” bir durumla alakalı olmadığını ifade eden ve buna yönelik tepkileri “çirkin” olarak nitelendiren Mikati, gün ışığından faydalanılması ve saatlerin ileriye alınması uygulamasına geçiş kararını resmi olarak duyurdu.