Çinli LandSpace İlk Metan-Sıvı Oksijen Roketini Fırlattı

Pekin merkezli bir start-up olan LandSpace, dünyanın ilk metan-sıvı oksijen uzay roketini, 12 Temmuz 2023’te yörüngeye fırlattı. Roket, bir test yükünü, Güneş ile senkronize yörüngeye (SSO) başarıyla ulaştırdı.

Bu adım, Çin’i, Metanla çalışan, daha az çevreyi kirleten, daha güvenli ve daha uygun maliyetli yeniden kullanılabilir roketler geliştirme yarışında, SpaceX ve Blue Origin gibi küresel rakiplerinin önüne geçiriyor.

Gobi Çölü’nün kuzeybatısındaki Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi’nden yerel saatle sabah 9’da fırlatılan Zhuque-2 roketi, Çin’deki en büyük özel roket. 49,5 metre yüksekliği ve 3,35 metre çapı ile Long March serisi roketlere benzer etkileyici özelliklere sahip olan roketin ana tahrik sistemi TQ-12, Çin’de geliştirilen ilk metan motoru olarak kayıtlara geçti.

Aralık 2022’de başarısızlıkla sonuçlanan ilk fırlatma denemesinin ardından LandSpace, Zhuque-2’yi fırlatmak için ikinci girişiminde başarıya ulaştı.

Çin, ayrıca 2030 yılına kadar Ay’a iki roket göndermeyi planladığını da açıkladı. Bu roketlerden biri ay yüzeyine inmek üzere tasarlanmış bir uzay aracını, diğeri ise astronotları taşıyacak.

Bu hedefe ulaşmak için tasarımcılar ve mühendisler, Long March 10 isimli roket geliştiriyor. Çin İnsanlı Uzay Ajansı baş Planlamacı Yardımcısı Zhang Hailian, Wuhan kentinde düzenlenen bir uzay endüstrisi forumu sırasında yaptığı konuşmada: 2.200 metrik tonluk bir kalkış ağırlığına sahip olan roketin üç buçuk modülü bulunacak. Roket, 27 tonluk bir uzay aracını, Ay aktarma yörüngesine gönderme kapasitesine sahip olacak” şeklinde konuştu.

adbanner