İlki 17 Nisan 2007’de Hamburg’da düzenlenen Aircraft Interiors Expo‘da (Kabin İçi Ekipmanlar Fuarı) verilmeye başlanan Kristal Kabin Ödülleri, o günden bu yana hem fuarın ayrılmaz bir parçası oldu hem de sektörün merakla takip ettiği, dikkate değer bulduğu, en prestijli organizasyonlardan biri haline geldi.
Orijinal ismi ile “Cristal Cabin Awards” havacılık endüstrisinde geleceğin farkına, bugünden varmamızı sağlıyor.
Amacı yolcu konforunda gözle görülür iyileştirmeler sağlamak olan ödüller, uçakların kabini, iç mekanları için yeni ürünler ve modern tasarımlar geliştirmek için, şirketleri ve araştırma gruplarını motive etmek için veriliyor. 2019 yılının kazananları da, Almanya’nın Hamburg kentinde düzenlenen bir törenle açıklandı. Kristal kabin ödüllerinin kime gideceğini, 24 havacılık uzmandan oluşan bir heyet belirliyor. Bu yıl yarışmaya 22 ülkeden 100’ün üzerinde proje katıldı
2019 yılı Kristal Kabin Ödülleri ‘nin sahipleri Airbus, United Airlines, Air New Zealand, Recaro, Paperclip Design, TU Delft ve Collins Aerospace (2 ayrı ödül) oldu.
The Crystal Cabin Award yani Kristal Kabin Ödülleri, tescilli bir ticari marka durumunda. Ödül kazanabilmenin en önemli kriterinin, yenilikçi ürünlerin veya hizmetlerin geliştirilmesi, imalatı ve pazarlanması ile birlikte; hem nihai tüketiciye hem de parça imalatçılarına yararlılık açısından önemli avantajlar sağlaması olduğu belirtiliyor.
Bizi adeta yaratıcılığın sonu olmadığına ikna eden tasarımlar, önümüzdeki yıllarda nasıl uçaklarda ve hangi kabinlerde yolculuk edeceğimizi düşündürürken bile heyecan veriyor.
İşte 2019 yılında Kristal Kabin Ödülleri’nde kendi kategorilerinde ödüle layık görülen tasarımlar ve öne çıkan özellikleri:
Geçen yıl ilk kez, “IFEC” olarak bilinen “Inflight Entertainment & Connectivity” yani “Uçak İçi Eğlence Sistemi ve Bağlantı” kategorisinde bir Kristal Kabin Ödülü verilmişti. Daha iyi bir ağ bağlantısı ve daha iyi eğlence sisteminin yolcuları cezbedeceği sektörde genel bir kabul ve araştırmalar da bunu gösteriyor. Bu yüzden “Uçak İçi Eğlence Sistemi ve Bağlantı” kategorisi Kristal Kabin Ödülleri arasında önemi giderek artan bir kategori.
Uçuş içi eğlence sistemleri her geçen gün yolcu kullanım alışkanlıklarına uyum sağlayacak hale getiriliyor. Bu yılın kazanan projesi United Havayolları’nın geliştirdiği “Entertainment for All“ “Herkes İçin Eğlence” adlı konsept, görme engelli veya hareket kabiliyeti kısıtlı yolcular için geliştirildi. Konsept, daha büyük ekranlar ve ses tanıma özelliği ile uçuş eğlence sistemini yolcular için çok daha erişilebilir kılıyor.
“Kabin Konsepti” kategorisinde ödülü, Airbus ve Fransız Safran firması birlikte geliştirdiği proje ile kazandı. Bu iki havacılık devi, geniş gövdeli uçakların yolcu kabinlerinin alt kısmında yer alan kargo kompartmanına sığacak bir alan tasarladı. Trenlerdeki yataklı vagon modeline benzeyen bu konseptin, A350 uçaklarına entegre edilmesi için çalışılıyor. Böylece yolcular penceresiz bu modülün içinde yer alan yataklarda uzanarak daha keyifli bir yolculuk yapabilecek.
Tasarımcılar, Lower Deck Pax Experience isimli konseptin asıl amacının yolcuların daha rahat uyuması için az kullanılan sessiz, karanlık bir alan sağlamak olduğunu açıkladı.
Yolculara böyle bir konsept nasıl satacaklarının kararı havayollarında olacak. Böyle bir uçakta uyumak istediğinizde aşağı iner misiniz, saatler sürecek bir kıtalararası bir uçuşu penceresi bile olmayan kargo kompartmanında geçirir misiniz karar sizin. Klostrofobik yolcuların asla tercih etmeyeceği bu kabin tasarımlarını 2021’den itibaren uçaklarda görebiliriz.
“Kabin Sistemleri” kategorisinde Collins Aerospace‘in ödül kazandığı “Flex Duet” kiosk projesi, kabinde kullanılmayan alanlardan en iyi şekilde nasıl yararlanılabileceğini gösterdi. Proje, kabinde kullanım olarak en az optimize edilmiş alan olan uçak kapısının önündeki alanı kendi kendine hizmet veren bir sosyal bölgeye veya kabin ekibi için ek bir çalışma alanına dönüştürmek için tasarlanmış.
Bu yıl “Yeşil Kabin, Sağlık, Güvenlik ve Çevre” kategorisi ödülü Air New Zealand‘a gitti. Havayolunun “Skycouch” isimli projesini uçak kalkışını tamamlandıktan sonra kanepeye çevrilebilecek üçlü Ekonomi koltuğu olarak düşünmek mümkün. Böylece arkadaşınız ya da aile üyelerinizle rahatlıkla uzanarak ve rahatça yolculuk etmeniz mümkün.
Bebekleriyle yolculuk eden ebeveynler için sistem oyun alanı olarak kullanılabiliyor. Skycouch projesinde yolcu kanepesini bir yabancıyla paylaşmıyor.
Biletini eonomi Skycouch’a upgrade ederek o sıradaki tüm koltuklarınızı kendinize ayırtıyor ve tamamen size özel alanınızı oluşturuyorsunuz. Konsepte özel emniyet kemerleri ile artık bebekler bile güvenle uzanarak yolculuk yapabilecek.
‘Malzeme ve Komponentler’ kategorisinde ödül uLED isimli şirketin geliştirdiği okuma ışığına verildi. uLED Reading Light isimli tasarım, kabin ışıkları kapandığında, yolcunun rahatlıkla okuma yapmasını sağlayacak ve diğer yolcuları rahatsız etmeyecek; yönlendirilebilir ışık huzmesi özelliğine sahip.
“Yolcu Konforu Donanımı” kategorisinde ödülü Alman koltuk üreticisi RECARO’nun uzun mesafeli uçuşların ekonomi sınıfı için geliştirdiği koltuk kazandı. Son teknoloji ürünü olan koltuk, ayarlanabilir boyun ve sırt desteğine sahip. Böylece bulutların üzerinde uyku konforunu üst düzeye çıkarıyor.
“Üniversite” kategorisinde ödül Güney Kore’de bulunan Hongik Üniversitesi‘nden Sahngseok Lee’nin koltuk üreticisi Adien ile işbirliği içinde tasarlayıp geliştirdiği “1 For All” “Herkes İçin” konsepti kazandı. Lee’nin projesinde, çeşitli kabin sınıflarını tetris benzeri bir sistemle kolayca bir araya getirmek mümkün.
“Vizyoner Konseptler” kategorisinde Paperclip Design isimli şirketin first class kabinlerin yolcuların ihtiyaçlarına göre yeniden yapılandırılmasını sağlayan süper lüks ve süper esnek bir projesi “Peacock Suites” tasarımı kazandı. Konsept sayesinde, ranza şeklinde yatakların da bulunduğu bir aile odası kolayca üç odalı bir süite dönüştürülebiliyor.
Bu yıl 8 ayrı kategoride ödül için finale kalan 24 projenin detaylarına daha yakından bakmak için linke tıklayınız.