Havacılık Bülteni-7

İSTANBUL YENİ HAVALİMANI’NA İLK UÇAK İNDİ!

Tüm etapları tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanı unvanına sahip olacak İstanbul Yeni Havalimanı’na ilk uçak indi.

3 Mayıs 2013’te Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesi unvanını kazanarak startı verilen proje için 7 Haziran 2014’te temel atıldı. 2016 yılında 90 metre yüksekliğindeki lale figürlü hava trafik kontrol kulesinin tasarımıyla, Uluslararası Mimarlık Ödülü’ne layık görülen havalimanına ilk uçak 21 Haziran akşamı indi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı taşıyan TC-ANK tescilli Airbus A318, İstanbul Yeni Havalimanı pistine teker koyan ilk uçak olarak tarihe geçti. İniş sırasında cumhurbaşkanı uçağın kokpitinde yer aldı. Uçak bir havacılık geleneği olan su takı ile karşılandı. Havalimanında uçağı Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan karşıladı. Toplam 4 etaptan oluşan Havalimanı projesinin ilk fazı, 2 pist ve 90 milyon yolcu kapasiteli terminali ile 29 Ekim’de hizmete başlayacak.

TÜRKİYE İLK F-35’İ TESLİM ALDI!

Türkiye, F-35 savaş uçaklarının ilk ikisini teslim aldı. Türkiye’nin Rusya’dan alacağı S-400 füze savunma sistemi nedeniyle, ABD bir süredir Türkiye’yi F-35’lerin teslimatını iptal etmekle tehdit ediyordu. 26 Mayıs’ta yayınladığım Türkiye ile ABD arasındaki F-35 krizinin perde arkası videosunda da bahsettiğim üzere projenin temel ortaklarından biri olan Türkiye’ye F-35 teslimatını engellemek o kadar da kolay alınacak bir karar değil.


İlgili Haber | Türkiye ile ABD Arasındaki F-35 Krizinin Perde Arkası


Nitekim Perşembe günü Lockheed Martin’in Dallas’taki Fort Worth tesislerinde gerçekleşen törenle Türkiye ilk iki uçağı teslim aldı. Törenin düzenlendiği salondaki dev ekrana Mustafa Kemal Atatürk’ün “İstikbal göklerdedir” sözünün yansıtılması dikkat çekici bir detaydı. Pilot ve teknisyenlerin eğitimi için Arizona’daki Luke Hava Üssü’ne götürülen F-35’ler Kasım 2019 itibariyle Malatya 7. Ana Jet Üssü’nde göreve başlayacak.

Son insanlı savaş uçağı olarak lanse edilen F-35 müşterek taarruz uçağı projesi 1996 sonunda başladı. 2003’te üretimine başlanan F-35 ilk uçuşunu 15 Aralık 2006’da yaptı. “Radara yakalanmama” özelliğine sahip olan yeni nesil savaş uçağı için 2 bin 443’ü ABD tarafından olmak üzere toplam 3167 sipariş verildi. 302 uçağın teslimatı yapıldı. Türk Hava Kuvvetleri envanterindeki F-16’ların yerini alması planlanan F-35’ler için Türkiye 30’u kesin toplam 100 adet sipariş verdi. Türkiye projenin 9 katılımcısından biri durumunda. Bu kapsamda Türkiye’den çeşitli şirketler F-35 uçaklarının üretimine katkı sağlıyor ve Türkiye projenin motor bakım yüklenicisi durumunda.

F-35’lerin 3 farklı modeli bulunuyor. Türkiye’nin sipariş verdiği, F-35A modeli geleneksel kalkış-iniş yapabiliyor. F-35B modeli, kısa kalkış ve dikey iniş özelliğine sahip. F-35C ise uçak gemilerine inebiliyor. Türkiye’ye teslim edilen F-35A’ların uzunluğu 15.67, kanat açıklığı 10.65 metre. 8 tonun üzerinde silah taşıyabilen F-35A, saatte 1932 km hıza çıkabiliyor 15 bin metre irtifada uçabilen F-35A’nın menzili 2200 kilometre.

Temsilciler Meclisi ve Senato’dan Türkiye’nin F-35 alımının engellenmesi ile ilgili çıkan kararların neticeleri ve bundan sonra konuyla ilgili yaşanacak tüm gelişmeleri dikkatle takip edip sizinle paylaşmayı sürdüreceğiz.

THY’NİN YENİ UÇUŞ NOKTASI MORONİ!

Türk Hava Yolları küresel uçuş ağını genişletmeyi sürdürüyor. Havayolunun yeni uçuş noktası Afrika’da Komorlar Birliği’nin başkenti Moroni oldu. 18 Haziran’da başlayan Moroni seferleri haftada üç frekans olarak Seyşeller uçuşları ile bağlantılı gerçekleştirilecek. Moroni ile birlikte THY’nin Afrika’da uçtuğu destinasyon sayısı 53 olurken toplamda uçulan nokta sayısı 122 ülkede 304’e yükseldi.

AIRBUS A320 İÇİN DÖRDÜNCÜ TESİSİ AÇTI!

Avrupalı imalatçı Airbus, dar gövde A320 uçaklarının üretim hatlarına bir yenisini daha ekledi. Fransa’nın Toulouse, Çin’in Tianjin ve ABD’nin Alabama Eyaletindeki Mobile şehrinden sonra Almanya’nın Hamburg şehrinde yeni bir üretim tesisi açıldı. Yeni tesis, Airbus’ın A320 ailesi uçaklarının üretimini aylık 50’den 60’a çıkarma stratejisinin bir parçası. Şuanda Airbus A320 uçakları için dünya genelinde 6 binin üzerinde sipariş birikmiş durumda.

Öte yandan Airbus’ın en yeni geniş gövde uçağı olan A350-1000’in ikinci müşterisi Cathay Pacific oldu. İlk teslimatı Qatar Havayolları’na yapılan A350-1000 uçakları için Cathay Pacific 20 tane sipariş vermişti. Teslim alınan ilk A350-1000 uçağı Hong Kong-Washington DC hattında uçurulacak.

DÜNYANIN EN ÇOK YOLCU TAŞIYAN HAVAYOLLARI!

Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği IATA, 2017 yılına dair resmi yolcu rakamlarını açıkladı. En çok yolcu taşıyan havayolları listesinin ilk 3 sırasında her yıl olduğu gibi bu yıl da Amerikalı taşıyıcılar yer aldı. Geçtiğimiz yıl dünyanın en çok yolcu taşıyan hava yolu şirketi ünvanını 157.6 milyon yolcu ile Amerikalı Souhwest Havayolları alırken; ikinci sırada 146 milyon yolcuyla Delta, üçüncü sırada ise 144.8 milyonls American Airlines yer aldı. Türk Hava Yolları, 66.4 milyon yolcusuyla dünyanın en çok yolcu taşıyan onuncu havayolu oldu. THY böylece Alman Lufthansa, İngiliz British Airways ve Air France’ın üzerinde yer aldı.

Sadece dış hat uçuşlarındaki yolcu sayısına bakıldığında ise zirvede düşük maliyletli taşıyıcı Ryanair yer alırken; THY, 36,5 milyon dış hat yolcusuyla altıncı sırada yer aldı.

SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI BÜYÜME REKORU KIRDI!

Uluslararası Havalimanları Konseyi ACI’ın açıkladığı bağlantısallık raporuna göre İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı, son 5 yılda yakaladığı yüzde 64.1 büyüme oranıyla Avrupa’nın zirvesinde yer aldı.Türkiye’nin ikinci en yüksek yolcu trafiğine sahip havalimanı Sabiha Gökçen, direkt yurtdışı bağlantılı uçuş sayısını son 10 yılda yüzde 929.2 oranında artırarak bir başka rekorun sahibi oldu. Raporda Sabiha Gökçen için “Bir noktadan başka bir noktaya ulaşım konusunda kullanışlı bir havalimanı haline geldi” ifadesi dikkat çekti.

adbanner