Muhtemelen, çoğunuz, uçakların kokpitinde, pilotların oturduğu koltukların, koyun derisi ile kaplı olduğuna şahit olmuşsunuzdur. Eğer bu bilgi sizin için yeniyse; havacılık dünyasında gerçek bir acemi sayılırsınız ve henüz muhtemelen hiç kokpit deneyimi yaşamadınız demektir.
Bundan böyle en azından filmlerde karşılaştığınız kokpit sahnelerine daha dikkatli bakın. Pilotların oturduğu koltukların, gri veya beyaz kabarık koyun postu ile kaplanmış olduğu dikkatinizi çekecektir.
Pilot koltuklarının, koyun derisi ile kaplanmasının nedeni, göründüğünden daha pratik ve işlevsel olmasıyla ilgili.
Orijinal koyun derisinin (postunun) temel işlevi, pilotları yazın serin ve kışın sıcak tutmaktır. Kokpitteki sıcaklık durumu ne olursa olsun, koyun derisi kılıflar hemen hemen sürekli aynı sıcaklıkta kalır ve pilotları kuru ve rahat tutar. Ayrıca koyun derisi hipoalerjeniktir ve hassas ciltleri tahriş etmez veya alerjiye neden olmaz.
Koyun derisi, uçak koltukları için mükemmel bir koltuk kılıfı durumundadır. Çünkü uçakların her bir parçasında olduğu gibi koltuklarının da uluslararası havacılık otoriteleri tarafından sertifikalandırma prosedürlerini tamamladıktan sonra uçağa girmesine izin verilir.
Koltukların sertifikalandırılmasında gereken en önemli şartlardan biri de tamamen aleve dayanıklı ve kendi kendine sönen bir malzemeden imal edilmiş olması kısaca yangınlara karşı korumalı olmasıdır. Koyun derilerinin yangına karşı yüksek dayanımı da doğal yapısındaki yüksek azot ve su içeriğinden kaynaklanır. Bu nedenle, koyun postunun yanması için çevre ortamda daha yüksek oksijen seviyeleri gerektirir yani zor yanar. Koyun derisi kılıflar yandığında erimez, damlamaz veya yapışmaz. Koyun derisinin bir başka önemli avantajı da, kullanımlarına bağlı olarak çok uzun ömürlü olmalarıdır. Koyun derisi kaplamalar, sıvılara, yırtılmalara ve bulaşmalara karşı son derece dayanıklıdır.
Koyun derisi kaplı koltuklar sadece kokpitte bulunmuyor. İnsanlar bu orijinal malzemeyi arabalarını ve hatta motosiklet koltuklarını kaplatmak için de kullanıyor.