Lufthansa, A350-900 uçağıyla iklim araştırmalarına destek verecek

Lufthansa A350 Uçağıyla Atmosferden Veri Toplayacak

Lufthansa, uçuş laboratuvarı olarak modifiye edilen Airbus A350-900 uçaklarından biriyle, ölçüm yapılacak sistemleri ilk kez test etti. Havayolu, önümüzdeki yıl IAGOS-CARIBIC projesi kapsamında atmosferik veriler toplayacağı araştırma uçuşlarına başlamayı hedefliyor.

Lufthansa Grubu ve Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü (KIT), dünya çapında benzersiz bir projeye başlamak için, şu anda Lufthansa Havayolları’na ait Erfurt isimli Airbus A350-900’ü (D-AIXJ) bir uçan araştırma laboratuvarına dönüştürüyor.

A350’nin alt gövdesine entegre edilen ölçüm sistemi, yüksek frekanslı sıcaklık ve basınç ölçümleri için hassas sensörlere sahip. 2 ton ağırlığında ve yaklaşık 20 alet içeren laboratuvar sistemi, uçağın kargo kompartmanına kurulacak ve atmosferin analizini sağlamak için, uçağın dış gövdesindeki ölçüm problarına bağlanacak. Toplanan veriler, iklim modellerinin iyileştirilmesine yardımcı olacak. Atmosferik radyasyon değerleri ve sera etkisi takip edilerek, çeşitli aksiyonlar alınabilecek.

Lufthansa Grubu, geçmişte de iklim araştırma programlarını destekliyordu. Daha önce CARIBIC projesi kapsamında yapılan ölçümler için bir Airbus A340-600 (D-AIHE) kullanıyordu. Aralık 2004 ile 2020 arasında bu uçakla, iklim ve atmosferik araştırma hizmetinde kullanılmak üzere 500 ölçüm uçuşu yapıldı.

Lufthansa Grubu’nun dahil olduğu iklim araştırma programlarının temel hedefi, günümüzün atmosfer ve iklim modellerini iyileştirmek ve iklim araştırmalarına katkıda bulunmak amacıyla, aktif hizmete devam eden uçakları kullanarak atmosferik veriler toplamak.

Toplanan veriler, iklim modellerinde, sorunlar ve bunların nedenlerinin belirlenmesine yardımcı olacak ve geleceğe dair tahmin yeteneklerini geliştirecek. Sıcaklık ve basıncın hassas, yüksek frekanslı ölçümü için özel bir sistemi ile donatılan Airbus A350-900 de dahil olmak üzere, yıllar içinde birçok farklı uçak da modifiye edilmişti.

Lufthansa, IAGOS-CARIBIC projesi kapsamında değerlendirmek üzere veri toplayacağı uçuşlara, önümüzdeki yıl başlamayı planlıyor. Havayolu, bu sayede, Dünya’nın gelecekteki iklimini iyileştirmek için yapılan araştırmalarına değerli bir katkı sağlamayı hedefliyor.

Uçan laboratuvar, yer ile 9-13 km arasındaki tropopoz katmanına kadar olan bölgedeki eser gazları, aerosolleri ve bulut bileşimini kapsayan 100’den fazla özelliğin varlığını belgeleyecek. Ölçüm probu sisteminin sensörleri ve veri toplama yetenekleri, iklimle ilgili parametrelerin, uydu veya yer tabanlı ölçüm sistemlerinde mümkün olmayan yüksek doğrulukta ve zamansal çözünürlükte kaydedilmesine olanak tanıyacak.

Projenin Diğer Partnerleri

Lufthansa Grubu ve KIT’in dışında, IAGOS-CARIBIC projesinde altı şirket daha (Lufthansa Technik, Airbus, Safran, enviscope, Dynatec ve ACC COLUMBIA Jet Service) yer alıyor. KIT ayrıca, Avrupa ve ABD’deki on iki araştırma kurumundan oluşan ve karmaşık ölçüm cihazları araştırma laboratuvarında, atmosferi keşfedecek olan bilimsel bir konsorsiyumun koordinatörü konumunda bulunuyor.

IAGOS (In-service Aircraft for a Global Observing System) kısaltması, “küresel gözlem sistemi için hizmet veren uçak” şeklinde özetlenebilir. CARIBIC (Civil Aircraft for the Regular Investigation of the atmosphere Based on an Instrument Container) ise “özel aletlerle donatılan konteyner ile atmosferin düzenli olarak incelendiği sivil uçak” anlamına geliyor.

adbanner