Neden Gökyüzüne Kraliçe Elizabeth’in Portresini Çizdi?

Pilot Amal Larhlid, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’e saygısını göstermek ve Kraliçe’nin dünyadaki en büyük portresinin bulunduğu Birleşik Krallık Darülaceze Kuruluşu için bağış toplamak amacıyla, G-BYHJ tescilli Piper PA-28 tipi uçağına bindi. İki saatlik bir uçuş yapan Larhlid, 413 kilometre yol kat ederek, Londra’nın kuzeybatısında, gökyüzüne, 105 km boyunda ve 63 km genişliğinde bir Kraliçe portresi oluşturdu.

Uçuş Rotasını Nasıl Planladı?

Amal, gökyüzüne çıkmadan önce, Kraliçe’nin bir portresini uçuş planlama programı ForeFlight tarafından tanınan bir formata dönüştürdüğünü söylüyor. Bu hamlesi, rotayı planlamayı kolaylaştırmış olsa da Amal’ın yine de uçuş boyunca hava sahası kısıtlamaları konusunda dikkatli olması gerekiyordu. Larhlid ayrıca, yer işaretlerini kullanarak, rotayı yedek manuel çizelgeler üzerinde de planladı.

Kraliçe Elizabeth’in portresinin gökyüzüne çizildiği uçuşun detayları

Bu özel uçuşun planlama aşaması, birden fazla uygulama uçuşunu da içeriyordu. İlk uçuş denemesini gerçekleştireceği gün, hava muhalefeti nedeniyle iptal etmek zorunda da kalmıştı.


İlgili Haber | Kraliçe 2. Elizabeth’in En Özel Uçuşları


6 Ekim 2022’de hava koşulları uçuşa uygundu. Amal, 30 knot rüzgarın, bu uçuşu “sportif” hale getirdiğini söylerken tüm uçuşu “çok eğlenceli” olarak nitelendirebileceğini söylüyor.

Rüzgar, uçuşun bazı kısımlarını, özellikle uçuşun en zor kısmı olan tepe kısmını tamamlamak için yapması gereken keskin manevralara izin verdi. Amal, uçuş boyunca kısıtlı hava sahası alanlarından geçerken, hava trafik kontrolüyle de sürekli iletişim halinde kaldığından emin olmak zorundaydı.

Uçuş rotası ile Kraliçe Elizabeth’in portresini gökyüzüne çizen Pilot Amal Larhlid

Larhlid, “Birleşik Krallık Darülaceze elçisi olarak, bu kuruluş için bağış toplamak istedim” diyor. Kendisine 5000 Sterlin gibi bir hedef belirleyen Larhlid, uçuşu tamamladığı anda hedefin %20’sine ulaşmış.

Kraliçenin Son Uçuşu da Rekor Kırmıştı

13 Eylül’de Kraliçe Elizabeth’in naaşını taşıyan Kraliyet Hava Kuvvetleri uçağının, Edinburg’tan Norholt’a yaptığı 1 saat 12 dakikalık uçuşu, FlightRadar24 üzerinden, 5 milyondan fazla kişi canlı takip etmiş ve bu alanda kırılması güç bir rekora imza atılmıştı.


İlgili Haber | Dünyanın En İlginç Uçuş Rotaları

adbanner