Qatar Airways Çalışanlarının Sokağa Çıkma Yasağı Bitti

Katar’ın ulusal havayolu Qatar Airways’in CEO koltuğunda 27 yıldır oturan Akbar Al Baker’ın, kısa süre önce istifa etmesi, havacılık sektöründe son dönemde yaşanan en büyük sürprizlerden biri oldu. Al Baker’ın yerini alan ve bu görevi üstlenirken havayolu için yeni bir vizyon ortaya koyacağını söyleyen Badr Mohammed Al Meer, havayolunda “güven ve yetki kültürünün, başarının yapı taşları olacağı” yeni bir dönemin sözünü vermişti. Pek çok kişi bunun sadece boş bir vaat olduğunu düşünmüş olsa da görünüşe göre durum pek de öyle değil.

Qatar Airways, şirket bünyesinde çalışanları doğrudan etkileyen en tartışmalı politikalarından birini kısa süre önce sonlandırdı. Qatar Airways’te görev yapan kabin ekibi, Doha’daki şirkete ait konutlarda yaşıyor ve geçmişte bu konutlarda bulundukları süre boyunca sokağa çıkma yasağına maruz kalıyordu.

Eski politikaya göre, tatil günlerinde bile, çalışanların sabah 04:00 ile 07:00 arasında konakladıkları alanda olmaları; ayrıca uçuştan 12 saat öncesinde de kaldıkları yerde bulunmaları gerekiyordu.

Bu politika nihayet değişti. Qatar Airways yönetimi, çalışanlar için geçerli olan 04:00 ile 07:00 arasındaki sokağa çıkma yasağını, izin günleri ve yıllık izinler sırasında geçerli olacak şekilde kaldırdı. Ayrıca kabin ekibinin uçuştan önce konaklama alanında olmalarını gerektiren zaman da 12 saatten 9 saate indirildi.

Bu, birçok Qatar Airways çalışanı için yaşam kalitesinde muazzam bir iyileşme alamına geliyor. Sabah 04:00 ile 07:00 arasındaki sokağa çıkma yasağını tamamen saçma bulan personel sayısı oldukça fazla.

Bazı kabin görevlerinin itirafları arasında, konakladıkları yerdeki görevliler tarafından elektronik anahtarlarla kaldıkları yerin kontrol edildiği ve kameralar aracılığıyla izlenildikleri; yöneticiler  tarafından habersiz ev baskınları yapılması gibi enteresan detaylar yer alıyordu.

Qatar Airways gece-gündüz, hemen her saat dünyanın farklı bir bölgesine uçuş yapıyor. Dolayısıyla bu uçuşlarda görev yapan personel, sıklıkla jetlag sorunu yaşıyor. Bu nedenle birçok çalışan erken kalkmayı seviyor ve bazen de uyuyamıyor. Personelin sabah 6:30’da koşuya çıkmasını yasaklayan; ancak gece 2’de bir şeyler içmek için dışarı çıkmaya izin veren bu politika oldukça mantıksız olarak değerlendiriliyordu.

Bu Değişiklik Milat Olur mu?

Havacılık sektöründe kariyer yapmak isteyen ve kendisine Orta Doğulu havayolu şirketlerinde kabin görevlisi olmayı hedef belirleyen pek çok kişi için, neredeyse her zaman ilk başvuru adresi Emirates, ardından Etihad ve Qatar Airways oluyor. Oman Air, Gulf Air, Saudia gibi taşıyıcılar daha sonraki tercih sebebi oluyor.

Adayların tercih sıralamasının bu şekilde olmasının en büyük nedeni Emirates’teki çok daha özgür çalışma koşulları olarak belirtiliyor. Qatar Airways geçmişte bu konuda bazı ilerlemeler kaydetmişti. Örneğin, havayolu birkaç yıl önce hamilelik ve evlilikle ilgili politikalarını değiştirdi. Daha önce izinsiz şekilde hamile kalan veya evlenen personel, kendisini kapının önünde buluyordu.

Bu noktada sokağa çıkma yasağı politikası da şirketin en çok tartışılan politikalarından biriydi. Bu sorunun ortadan kaldırılmasının ardından, Qatar Airways personeli, artık gözünü şirketin sosyal medya politikasının değiştirilmesine çevirdi. Havayolunda görev yapan birçok çalışan, uzun zamandır bu konuda bir değişiklik talep ediyor.

Qatar Airways’in yeni CEO’sunun, göreve başladığında vaat ettiği değişiklikler için adım atması, oldukça büyük bir sempati ile karşılandı. Bu gelişmenin, şirket bünyesinde yapılması planlanan birçok değişikliğin ilk adımı olması umuluyor. Bu hamlelerin devamı, Qatar Airways ile ilgili algının gelişmesine olanak sağlayabilir. Bu durum şirketin farklı yetenekleri işe alma ve elde tutma konusunda becerilerini artırabilir.

adbanner