▪️Dünyanın en ünlü şelalesi
ABD–Kanada sınırında bulunan Niagara, 1.204 metre genişliği ile dünyada 13. ve saniyede 2.407 metreküplük akışıyla 11. sırada. 51 metre yüksekliğiyle dünyadaki şelaleler arasında ilk 1000 arasına bile giremiyor olsa da dünyanın en çok bilinen ve en çok ziyaret edilen şelalesi.
▫️Dünyanın en büyük şelalesi
Arjantin ve Brezilya sınırında kalan Iguazú Şelalesi, akan su miktarı, yükseklik ve genişliğin beraber değerlendirilmesiyle dünyanın en büyüğü. Dünyanın 7 Doğa Harikası listesinde olan şelalenin en görkemli yeri, U şeklinde akan Şeytan Gırtlağı (Devil’s Throat) kısmı. Yükseliği 82 metre, genişliği 2,7 km olan şelaleden akan su miktarı saniyede 1.746 metreküp
▪️Dünyanın en yüksek şelalesi
Venezuella’da bulunan Angel Şelalesi’nin yüksekliği 979 metre. Su, Angel Şelalesi‘nde hiçbir engele takılmadan 807 metrelik serbest düşüş yapıp sonrasında bir kayaya çarparak akışına devam ediyor ve yaklaşık 1 kilometre yüksekliğe ulaşıyor.
▫️En yüksek debili şelale
Akan su miktarına göre dünyanın en büyük şelalesi Kongo Nehri’nde bulunan Inga Şelalesi. Çağlayandan bir saniyede 25.768 metreküp su akıyor. Bu miktar Fırat nehrinden akan suyun 30 katından fazla. En geniş yeri 914 metre olan şelalenin en yüksek yeri ise sadece 21 metre.
▪️Dünyanın en geniş şelalesi
Laos’ta Mekong Nehri üzerinde bulunan Khone Phapheng çağlayanlar grubu, irili ufaklı binlerce büyük kayanın oluşturduğu küçük adalar nedeniyle sayısız kanal halinde akıyor. Bu nedenle şelalenin bulunduğu bölgeye “4.000 Ada” deniyor. Toplam genişliği 10.783 metreyi bulan çavlan, dünyanın en genişi. Saniyede 11.610 metreküplük debisiyle ise dünyada beşinci sırada.