Sık Uçanların Mutlaka Yapması Gereken 25 Şey

Yoğun trafikten yolu tıkanmış havaalanları. Arızalı check-in makineleri. Kaba güvenlik görevlileri. Aşırı pahalı yemek yerleri. Kaosa dönüşmüş boarding prosedürleri. Küçücük baş üstü dolapları için verilen mücadele. Kolçak savaşlarından bahsetmiyorum bile…

Günümüzde uçmak kıyametin provası gibi. Eğer ufak bir hazırlık dahi yapmadıysanız tam olarak böyle nitelendirmek mümkün. Bu yazımızda sizlere her yolcunun rahat ve konforlu seyahat tecrübesi yaşamasını kolaylaştıracak 25 basit yöntemden bahsedeceğiz.

1) Havayolunun Uygulamasını İndirin ve Kullanın

Eğer kontuara geldiğinizde, uçak altına verecek bir bagajınız yok ise havaalanında check-in kuyruklarında beklemeye veya kirli  parmak izi okuyucularla uğraşmanıza gerek yok. Havayolunuzun internet uygulamasını indirin, rezervasyon bilgilerinizin bulunduğundan emin olun ve check-in işlemlerini hızlıca halledin. Bu sayede havaalanına vardığınızda doğrudan güvenlik kontrol kısmına ilerleyebilirsiniz.

2) Havayolunun Kredi Kartını Kullanın

Elit statüsünü elde edecek kadar uçmuyor musunuz? United Express ve American’s Citi/AAdvantage Platinium Select gibi bazı havayolu kredi kartları müşterilerine elit statüsündekine benzer şekilde ücretsiz bagaj hakkı ve öncelikli boarding gibi imkanlar sunuyor. THY Miles&Smiles kredi kartı sahipleri alışverişlerde mil kazanma, araç kiralama, özel şoför gibi hizmetlerden faydalanabiliyor. Bu kartlar ile ekstra bagajınız için ücret ödemezken, uçağa biniş önceliği sayesinde baş üstü dolaplarda rahat bir şekilde boş yer bulabilirsiniz.

3) Yolcu Programı Stratejiniz Olsun

Havayolunun özel yolcu programı statüsünden bahsedecek olursak, bir yıl içerisinde gold, silver veya platinum üyeliklere ulaşmayı hedefliyorsanız her uçuşunuzda yolcu programı numaranızı sisteme girmeyi unutmayın. Her zamanki havayolunuz ile uçmuyorsanız bile şansınız varsa uçtuğunuz havayolunun üyeliğiniz bulunan havayolu ile ortaklığı bulunabilir. Bu sayede yaptığınız her yolculukta uçuş millerinizi biriktirebilirsiniz.

4) Alternatif Uçakları Değerlendirin

Koltuklar ve sunulan imkanlar, belli bir havayolu şirketinin filosundaki tek bir jet ailesi içinde uçaktan uçağa bile çarpıcı bir şekilde değişebilir. Rezervasyon yapmadan önce, rotanızdaki hangi havayollarının en geniş koltukları ve koltuk içi güç ve Wi-Fi kullanılabilirliği gibi kolaylıklar  sunduğunu görmek  için Routehappy’deki uçuşları gözden geçirin. Rezervasyonunuzu yaptıktan sonra istediğiniz uçakta olduğunuzdan emin olmak için taşıyıcının kendi sitesindeki uçak tipini ve koltuk oturma düzenini iki kez kontrol edin.

5) Uçakta Oturduğunuz Koltuğu Gözden Geçirin

İster cam kenarı ister koridor sevin, SeatGuru uygulaması ile detaylı uçak içi koltuk düzenine bakarak yerinizin gürültü ve değişik kokular içeren mutfak veya tuvalet gibi yerlere çok yakın olmayacağını kontrol edebilirsiniz.

6) Tek Yerden Yönetin

App in the Air veya TripIt uygulamalarını kullanarak uçuş bilgilerinizi tek bir yerde toplayın. Her iki uygulama da uçuşunuzun durumunu, check-in zamanı, kapı numarası, yakınlardaki lounge salonu gibi imkanları tek çatı altında sunar ve takviminizi güncel tutar. Ayrıca kapı numarası değişikliği gibi durumlardan sizi haberdar eder.

7) Gerçek Zamanlı Raporları Kontrol Edin

Havayolu uygulamaları bir şeylerin ters gittiğini genellikle en son bilen uygulamalardır. FlightStats veya FlightRadar24 gibi uygulamalar kullanarak uçuş durumunuz, anlık performanslar, hava durumları gibi bilgileri takip edebilir hatta uçağınızın geçmiş uçuş bilgilerini, eğer rötar olduysa uçağınızın şu anda nerede olduğunu öğrenebilir ve herhangi bir iptal durumunda ilk bilen siz olursunuz ve derhal yeni rezervasyonunuzu yapabilirsiniz.

8) Sıvı Kısıtlamalarını Hatırlayın

Havaalanında son güvenlik kontrol noktasından sonra en fazla 1 litrelik ağzı kilitli torba içerisinde her biri maksimum 100 mililitrelik kaplarda sıvılara izin verildiğini unutmayın.

9) Derhal Precheck Kaydınızı Yapın

Dünya genelinde 200’den fazla havalimanında uygulanmakta olan TSA PreCheck uygulaması ile uçağa binişlerde ayakkabı ve kemerinizi çıkarmaya, çantanızdan laptopunuzu ve sıvılarınızı ayırmaya ve tüm bedeninizi X-Ray cihazından geçirmeye son verin. Sadece 85 Dolar ödeyerek TSA PreCheck’e ya da 100 Dolar ödeyerek aynı zamanda hızlandırılmış göçmenlik ve gümrük girişlerinde de geçerli Global Entry’ye kaydolun. Hatta the Capital One Venture ve the Bank of America Premium Rewards gibi bazı kredi kartları ödemiş olduğunuz ücreti hesabınıza geri yatırıyor. Bayrak taşıyıcımız Türk Hava Yolları da, ABD çıkışlı TSA Precheck uygulamasına dahil..

10) Güvenlik Hızını Araştırın

Gerçek zamanlı bekleme sürelerine göre işleyen MiFlight uygulamasından istifade ederek dünyanın dört bir yanındaki 200’den fazla havalimanında en kötü güvenlik noktalarından bile hızlıca geçebilirsiniz.

11) El Bagajınızın Boyutlarını Ölçün

Birçok havayolu yeni bir gelir kaynağı olarak gördüğü el bagajı sınırlamalarına daha çok dikkat etmeye başladı ve kartal gözlü kapı görevlileri ile bunu sıkı bir şekilde uyguluyor. Bagajınızın boyutlarını evden çıkmadan ölçün ve havayolunuzun limitlerine bağlı kalın. Avrupalı taşıyıcılar metrik ölçü birimi kullandığından Amerikalı standartlara göre küçük değişiklikler gösterebilir.

İlgili Haber | El Bagajları Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

12) Cihazlarınızı Bir Araya Toplayın

Telefon, laptop, tablet, kamera, şarj kablosu, yedek şarj aleti derken liste uzadıkça uzuyor. Gezginler her zamankinden daha fazla elektronik taşıyor. Neyse ki güvenlik kontrolü için, tüm bu cihazlarınızı ve kablolarınızı bir araya toplayan kılıflar var. Bu kılıfları kullanarak güvenlik kontrolünden daha rahat geçebilirsiniz.

13) Bataryaları Çıkarın

Uçakta meydana gelebilecek yangın endişesinden dolayı havayolları Ocak 2018’den bu yana akıllı bagaj batarya yasaklamaları başlattı. Eğer çantanızda batarya paketi varsa uçağa biniş kapısı kontrolü esnasında bataryanızın sökülebilir olduğunu göstermeye hazır olun. Ama batarya paketinizi sakın evde bırakmayın. Çünkü uçak koltuğunuzda güç bağlantı noktalarının olması gerektiği, tam olarak çalışacakları anlamına gelmeyebilir.

14) Haydi Grab’le

Uçaktaki yemeklerden nefret ediyorsunuz; ama havaalanı restoranında sırada beklerken uçağı kaçırmaktan da korkuyorsunuz. İşte tam size göre bir uygulama “Grab”. ABD ve İngiltere’de bulunan 30’dan fazla havaalanındaki geçerli uygulama ile havaalanına giderken siparişinizi verin. Ödemenizi cihazınızdan rahatça yapın ve siz yolunuzdan ayrılmadan kapıya giderken siparişinizi teslim alın.

15) Daha Az Ağa Bağlanın

Günümüzde birçok havaalanı  ücretsiz Wi-Fi sunmaktadır. Ancak açık ağlarda bilgisayar korsanlarına karşı daha dikkatli olmalısınız. VPN kullanarak korsanlara karşı önlem alabilirsiniz. Starwood Preferred Guest Credit Card ve Platinum Card dahil olmak üzere birçok American Express kredi kartı, uygun ağ bulunmadığı takdirde ücretsiz Boingo Wi-Fi erişim hizmeti sunmaktadır.

16) Özel Yolcu Salonlarını Kullanın

Ücretsiz Wi-Fi ve atıştırmalıklar varken neden uçağın kapısında bekleyesiniz ki. LoungeBuddy uygulaması; giriş koşulları ve gün geçtikçe nasıl puan alabileceğiniz de dahil olmak üzere, dünyanın dört bir yanındaki havaalanı lounge salonlarında sizin için incelemeler yapar. Chase Sapphire Reserve ve American Express’ten Platinum Card dahil olmak üzere birçok premium kredi kartı, dünya çapında yüzlerce Priority Pass Lounge salonlarına erişim sağlamaktadır. Sık seyahat edenler, sizi belirli bir havayolu şirketinin kulüplerine götüren Delta Reserve, United Club Card ve THY Miles&Smiles gibi havayoluna özel kartları da değerlendirebilirler. Salondaki görevliler genellikle terminaldekilerden daha hızlı size yardımcı olabilir ve seyahat planlarınızda bir şeyler ters giderse size yeniden rezervasyon yaptırabilir.

17) Rahat Giysiler Giyin

Uçakların kabin bölümündeki havalandırma sistemleri ya buzlukta gibi ya da tost makinesindeymiş gibi hava verirler, rahat oturulabilir hava bulmak biraz zordur. Ve hiç kimse sadece ıslık sesiyle kuru bir hava sağlayan bu deliklere dokunmak istemez. Birden fazla ince elbise giyerek her türlü durum için hazırlıklı olun ve ayrıca şık görünmeyi de ihmal etmeyin.

18) Boynunuzu Koruyun

Havayolları gün geçtikçe uçak koltuklarını daha da sıkılaştırıyor, ergonomi pencerenin dışında uçuyor gibi görünüyor. Neyse ki seyahat yastıkları teknolojisi, oturan ve uyuyan kişilere hitap eden farklı seçenekleri ile hiç bu kadar iyi olmamıştı. Şimdi uzun bir ekonomi sınıfındaki en kötü ağrılardan boynunuzu ve sırtınızı koruyacak kaliteli bir seyahat yastığı almanın tam zamanı geldi.

19) Kendi Şişeni Getir

Yanında boş bir seyahat suyu şişesi getirerek tek kullanımlık plastikten (ve güvenlik sonrası 5-10 liraya alacağınız bir şişe sudan)  kaçının. Hatta bazı yolcular yerden  tasarruf etmek için katlanabilir şişeler kullanıyor ve birçok havaalanı, şişelerinizi daha rahat doldurabilmeniz için muslukların yanına su şişesi dolum istasyonları bile kurdu.

20) Dezenfekte Her Şeydir

Her yerden geçen ve her şeye dokunan çok sayıda insan nedeniyle,  havaalanları ve  uçaklar en mikroplu yerlerden biridir. Koltuğunuza oturduktan sonra mutlaka ellerinizi ve koltuğunuzu dezenfekte edici mendiller ile temizleyerek kendinizi olabildiğince koruyun. Bu arada mendiller, dezenfektan gibi sıvı olmadıklarından yanınıza alabileceğiniz sıvı limitine dahil edilmezler.

21) Cildinizi Nemlendirin

Kabin içi nem oranı günümüz klasik uçaklarında %8-10 civarında iken, yeni nesil jet uçakları olan Boeing 787 Dreamliner ve Airbus A350 ‘de dahi bu oran nadiren %20’nin üzerindedir. Uçuşunuzdan sonra kurumuş bir erik gibi görünmek istemiyorsanız bol sıvı tüketebilir; ayrıca yanınızda cilt nemlendirici losyonlar, göz damlaları ve burun spreyleri bulundurabilirsiniz.

22) Jet Lag Korkusuna Son!

Birden fazla zaman diliminde mi uçuyorsunuz? Uçmadan önce Entrain veya Timeshifter gibi bir uygulama kullanın. Her ikisi de seyahat öncesi takviminizdeki özel planlarınızı ve tercihlerinizi gideceğiniz yerdeki farklı zaman dilimine göre kademeli olarak değiştirmeye yardımcı olur ve böylece Jet Lag’in önünde olmuş olursunuz.

İlgili Haber | Jet Lag Nedir? Jet Lag Olmamak İçin Neler Yapmak Gerekir?

23) Bir Profesyonel Gibi Park Edin

Havaalanındaki otoparklar, en yoğun seyahat saatlerinde hızlı bir şekilde dolar. ABD genelinde 40’tan fazla havaalanına yakın yerlerde çok önceden yer ayırtmak için SpotHero’yu kullanabilirsiniz.

24) Kredi Kartınızın İmkanlarını Öğrenin

Uçuş gecikmeleri ve iptaller seyahatlerde olağan şeylerdir. Sık seyahat ediyorsanız kredi kartınızın hangi koşullar altında size geri ödeme yaptığını bilmelisiniz. Birçok kredi kartı, seyahat planlarınız için ödeme yaparsanız, gecikmeler, iptaller, kayıp bagajlar ve daha fazlası için tazminat teklif eder. Bu yüzden, bir gece boyunca bir yerde kalmak veya belli başlı kalemleri değiştirmek zorunda kalırsanız, bedellerini geri alabileceksiniz. Seyahate çıkmadan önce, neye hak kazandığınızı ve nasıl hak talebinde bulunacağınızı anlamak için kartınızın avantaj paketini dikkatlice okuyun.

25) Uygun Bir Sağlık Sigortası Araştırın

En önemli kredi kartlarının kapsadığı gecikmelerin, iptallerin ve kayıp eşyaların ötesinde; acil tıbbi tahliye ve herhangi bir nedenle seyahat iptali gibi hükümler içeren bir poliçe ile seyahatinizi sigortalatmak isteyebilirsiniz. InsureMyTrip.com sitesi sizin için seyahat sigortası planlarınızı en büyük sigorta şirketleri olan Allianz ‘dan AXA’ya kadar farklı firmalar üzerinden karşılaştıran faydalı bir kaynaktır.

Sezgin VARLI

adbanner