Uçakta Cıvalı Termometre Neden Yasak?

Havacılık emniyeti pilotlar, kabin ekibi ve diğer görevliler kadar bizzat yolcuların da aktif olarak katkı sunacağı bir konu.

Uçuş emniyetini artırmak için yolcuların da uyması gereken kurallar ve dikkat etmesi beklenen bazı durumlar bulunuyor. Bu kurallar arasında en ilginç olanlarından biri, yolcuların uçuş sırasında yanlarında cıvalı termometre taşımalarına izin verilmemesi.

Herhangi bir ihtiyacı doğrultusunda yanında dijital termometre taşıyabilmesine izin verilen uçak yolcularının, içinde cıva bulunan klasik termometreleri uçağa almaları kesinlikle yasak.

Yolcuların Uçakta Yanına Cıvalı Termometre Alması Neden Yasak?

Uçakta cıvalı termometre taşıma yasağının iki temel nedeni bulunuyor.

İlk neden, Cıva’nın, doğası gereği oda sıcaklığında sıvı halde kalan tek metal olması. Kendisiyle temas eden diğer metalleri eritme ve alaşım oluşturma özelliğine sahip olan cıva, uçakların yapısal parçalarında büyük oranda bulunan Alüminyum ile reaksiyona girebilir.

Cıva, Alüminyum ile temas ettiğinde, nispeten kırılgan bir alaşım olan Amalgam oluşturur. Bu alaşımın kırılganlığı, havacılık ve uçuş emniyeti açısından ölümcül sonuçları beraberinde getirebilir.

Cıva Yolcu Sağlığına da Zararlı

Cıvalı termometrenin uçakta yasak olmasının ikinci nedeni ise insanlar için zehirli bir madde olması. Cıvalı termometrenin uçakta kırılması gibi talihsiz bir durumda, kabine cıva buharı salınabilir. Bir tür nötroksin olan Cıva buharı insan sağlığına zararlıdır ve nörolojik hasara neden olma potansiyeline sahiptir.

Bu nedenlerle, cıvalı termometreler, hem el bagajında ​​hem de uçak altına verilen bagajlarda kullanılması yasak eşyalar arasında bulunuyor. Ancak dijital termometreler cıva içermediği ve uçuş emniyeti açısında risk taşımadıkları için bu tür kısıtlamalara tabi değil.

Bunlara ek olarak, uçaklarda cıvalı termometrelerin yasaklanmasının ardındaki bazı ek nedenleri arasında, Cıva’nın ağır bir metal olması ve eğer kabine dökülürse temizlenmesinin zor olması ile birlikte, Cıva buharının oldukça uçucu olması nedeniyle, kabinde çok hızlı bir şekilde dağılma ihtimali de gösteriliyor.

adbanner